Hopp til innhold

Grønt lys for Amazonas-demning

En føderal brasiliansk domstol ga fredag grønt lys for planene om å bygge en gigantdemning, som vil legge Amazonas-stammenes områder under vann.

Xingu-demonstrasjoner

Indianere demonstrerer mot Belo Monte utbyggingen.

Foto: Ricardo Moraes / Reuters/Scanpix

Dag Terje Andersen og Egil Olli i Brasil.

Stortingspresident Dag Terje Andersen og sametingspresident Egil Olli sammen med menneskerettighetsforkjemper Puiat Kayabi.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Vannkraftutbyggingsplanene har fått mye kritikk, blant annet fra kjente Hollywood-stjerner. Indianerne i området frykter at den planlagte utbyggingen kan gå ut over deres videre eksistens.

Fredagens rettskjennelse innebærer at en avgjørelse i en lavere rettsinnstans, om å nekte demningslisensen, nå ikke gjelder lenger og tillatelsen er nå gyldig og anbudsprosessen kan fortsette, opplyser en talsmann for den regionale føderale domstolen.

Trodde de hadde vunnet

Prosjektet på 11-milliarder dollar tar sikte på å bygge verdens tredje største vannkraftverk, og motstanderne av vannkraftutbygginen trodde tidlig i forrige uke at de hadde vunnet.

Sigourney Weaver

MOT GIGANTDEMNING: Sigourney Weaver.

Foto: Gabriel Bouys / Scanpix/AFP

Sent onsdag kveld stadfestet dommer Antonio Almeida Campel en forespørsel fra innenriksdepartementet i delstaten Para at fullmakter til å bygge Belo Monte-demningen i Xingu var trukket tilbake.

Demningen med en produksjonskapasitet på 11000 megawatt vil bety at rundt 500 kvadratkilometer av indianernes land legges under vann og vil kreve utgravninger tilsvarende arbeid som måtte til for å bygge Panamakanalen, ifølge det offentlige departementet.

Den amerikanske skuespilleren Sigourney Weaver og regissør James Cameron samt den britiske sangeren Sting, har kjempet for å stoppe vannkraftplanene og hadde hyllet onsdag avgjørelsen som en seier.

Byggeplanene tilbake på sporet

Det nasjonale elektrisitetsbyrået i Brasil sier at fredagens kjennelse i den føderale domstolen betyr at anbudsprosessen nå var tilbake på sporet.

James Cameron

MOT GIGANTDEMNING: James Cameron.

Foto: DAN STEINBERG / AP

– Alle stadier av prosessen er gjenåpnet, og de opprinnelige datoer og frister opprettholdes, hvor anbudsrunden som planlagt holdes neste tirsdag, heter det i uttalelsen fra elektrisitetsbyrået.

Belo Monte vil bli den nest største demningen i Brasil og den tredje største i verden, bak Itaipu demningen i det sørlige Brasil (14000 megawatt ) og det massive Three Gorges dam i Kina, som har en kapasitet på 18000 megawatt.

Tidlig fredag morgen sa stammelederen Luiz Xypaia til nyhetsbyrået AFP at den lavere rettsinstansens beslutning om å stoppe arbeidet var en seier for fornuften og han hyllet dette som en seier for urfolkene.

Korte nyheter

 • Fertejedje sirdit Bæskadesrennet moala

  Les på norsk.

  Bæskadesrennet gilvočuoigit galge rievtti mielde čuoigat 28 kilomehtera Suolovuomis gitta Ruonávuovdái.

  Heajos muohtadilálašvuođaid geažil leat šaddan moala sirdit moadde kilomehtera lagabui. Čuoigamat lea dál 25 kilomehtera guhkku.

  17:s leat dieđihan gilvoluohkái. Oassálastit čuigegohte dii. 11 ja vurdojuvvojit mollii ollet dii. 12:s.

 • Listhaug ođđasit válljejuvvon Ovddádusbellodaga jođiheaddjin

  Les på norsk.

  Ovddádusbellodaga riikkačoahkkimis lea Sylvi Listhaug fas válljejuvvon Ovddádusbellodaga bellodatjođiheaddjin

  Listhaug lea bellodatjođiheaddji leamaš miessemánu 2021:i rájes.

  Liv Gustavsen, Kristoffer Sivertsen ja Marte Joan Monstad ges válljejuvvojedje fásta lahttun Ovddádusbellodaga guovddášstivrii.

  Gustavsen lea ođđasit válljejuvvon, muhto Monstad lea ođđa lahttu. Rørvik ges lea ovdal leamaš 4. várrelahttu.

  Sylvi Listhaug
  Foto: William Jobling / NRK
 • Listhaug gjenvalgt som partileder for Frp

  Sylvi Listhaug ble gjenvalgt som Frps partileder på landsmøtet søndag formiddag.

  Det var ingen motkandidater, og Listhaug ble valgt ved akklamasjon.

  Listhaug har vært partiets leder siden mai 2021.

  Sylvi Listhaug
  Foto: William Jobling / NRK