Hopp til innhold

– Vil ikke flytte fra vennene mine

Elevene i Børselv og Billefjord frykter å miste tryggheten de nå har hvis de mister skolene sine. Derfor gikk de i fakkeltog i går.

Amelia Hauger Hoff

Amelia Hauger Hoff (8) vil ikke flytte fra skolen i Børselv til Lakselv.

Foto: Vanja Ulfsnes / NRK

– Jeg har ikke lyst til å flytte fra Børselv. Jeg vil bli her hvor jeg har snille og gode venner, sier Amelia Hauger Hoff. Hun var en av elevene fra Børselv oppvekstsenter som deltok i gårsdagens fakkeltog mot skolekutt i Porsanger.

Amelia sier hun blir veldig lei seg fordi flertallet i kommunestyret har vedtatt å ta fra henne og de andre i bygda skolen sin.

– Jeg blir veldig trist og sint på dem inni meg. Jeg har ikke lyst til å flytte fra vennene mine, sier Amelia Hauger Hoff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Billefjord, Børselv og Lakselv

Fakkeltogene startet fra hver sin side av Porsangerfjorden. Demonstrantene fra Billefjord og Børselv møttes på slutten av dagen i kommunesenteret Lakselv.

Foto: Nils Egil Gaup / NRK/Grafikk

Skolekutt på grunn av dårlig økonomi

De to fakkeltogene startet om morgenen på hver sin side av Porsangerfjorden. Elevene, lærerne og foreldrene i Børselv startet på østsiden av fjorden og hadde valgt å gå i samlet flokk. De gikk tilsammen to av de fem milene til Lakselv.

Billefjord ligger på vestsiden av fjorden. Her hadde de valgt å gå de rundt tre milene ned til kommunesenteret som en stafett, det vil si at folk gikk en del av strekningen i små grupper helt til de møttes med børselvingene i Lakselv.

– Meidän koulut säilyhköön! Meidän koulut säilyhköön! (La oss beholde skolene våre! La oss beholde skolene våre!) var en av slagordene under gårsdagens demonstrasjon.

Fakkeltog mot skolekutt, Porsanger

Demonstrantene fra Billefjord og Børselv møttes utenfor rådhuset i Lakselv.

Foto: Vanja Ulfsnes / NRK

Børselv anses som en viktig bygd for bevarelsen av den kvenske kulturen i regionen. Flertallet i kommunestyret, bestående av Høyre (H) og Fremskrittspartiet, mener imidlertid at elevtallet på 21 er altfor lite til at skolen i bygda kan bestå. Derfor vedtok de 14. desember i fjord å legge ned skolen.

John Inge Henriksen

John Inge Henriksen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Billefjord er den samiske bastionen i Porsanger, men også her har kommunestyret vedtatt skolekutt. Fra neste høst skal bare småskolen (1.-4. klasse) bestå.

– Dette er veldig dårlig for bygda vår. Dette vil ødelegge hele bygda. Bygda vil forsvinne fordi vi nå også vil miste all handel og da forsvinner også nærmiljøet som er så viktig for oss. Jeg tror at folk kommer til å flytte ut av kommunen, sier John Inge Henriksen fra Billefjord.

– Ekstremt dårlig økonomi

Ordfører Knut Roger Hanssen (H) tok seg tid til å møte demonstrantene fra de to småbygdene, og han prøvde etter beste evne å forklare hvorfor skolekuttene er nødvendig.

Knut Roger Hanssen

Ordfører Knut Roger Hanssen (H).

Foto: Vanja Ulfsnes / NRK

– Vi har en særdeles vanskelig situasjon i Porsanger. Jeg kan ikke komme med noen lovnader her om noe. Det har jeg ikke mulighet til. Hadde vi hatt økonomiske ressurser nok så hadde vi ikke fattet slike vedtak. det sier seg selv. Det er ingen som ønsker det her, forklarer ordfører Knut Roger Hanssen.

Opposisjonen har levert inn en klage over vedtaket, fordi det ikke er gjennomført en grundig konsekvensanalyse slik loven krever. Nå setter både opposisjonen og folket i de bygdene sin lit til at Fylkesmannen i Finnmark vil kreve ny behandling av saken.


Korte nyheter

  • Kontrabeskjed: E6 over Saltfjellet åpnet igjen

    Etter at fjellovergangen har vært stengt i flere timer mandag, melder Statens vegvesen at veien er åpnet for vanlig trafikk.

    Bilister advares fortsatt mot sterk vind, snøbyger og glatte kjøreforhold.

    Tidligere mandag opplyste Vegtrafikksentralen at fjellovergangen ble stengt til midnatt, men denne meldingen har nå endret seg.

    Minst én bil måtte ha hjelp av bilberger etter at den sterke vinden og de glatte kjøreforholdene gjorde at kjøretøyet havnet av veien.

    Enslig bil på vei over Saltfjellet.
    Foto: Staten vegvesen
  • Bážiiga bohcco ealgabivddus – dál leaba dubmejuvvon

    Guokte olgoriikalačča, geat bážiiga bohcco go leigga ealgabivddus máttasámis, leaba dál dubmejuvvon Staare (Östersundda) diggegottis Ruoŧas.

    Jämtlanddas (máttasámegillii: Jïemhte) dat leigga guokte olgoriikalaš albmá bivddus 2019:s, go gávnnahalaiga politiijaide.

    Biillas gávdne politiijat bohcco maid leigga báhčán. Dasa lassin lei biilavuoddji jugešvuođas vuodjimin, ja bissus ledje maid ain luođat.

    Soai čuoččuheigga ahte álggos navddiiga iežaska ealgga báhčán. Soai leigga fáhten ságaide iežaska báikkálaš bivdoustiba, ja son lei boahtán albmá guoktái veahkkin áimmahuššat bohcco.

    Ášši lea dál leamaš dikkis Jämtlanddas, ja buot golmmas leat dubmehallan.

    Olgoriikalačča guovttos čuoččuheigga dikkis ahte sii áigo dieđihit guovllu boazodoalliide áššis, muhto dása ii jáhkkán diggi. Albmát ledje earret eará sálttiid oastán.

    Diggegoddi oaivvilda ge ahte dás lea sáhka boazosuolavuođas, ja olgoriikalačča guovttos leaba goappašagat ožžon evttolaš duomu. Báikkálaš veahkki maid lea dubmejuvvon áššis, čállá SVT Sápmi.

    Tingretten Østersund
    Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
  • Oktasaš e-girjerádju lea otne rahppon Suomas

    Suoma girjerádjosiid oktasaš e-girjerádju lea rahpasan otne.

    Ii oktage sámegieldda girjerádju leat das vel mielde.

    E-girjerádju bálvalus čohkke buot almmolaš girjerájuid digitálalaš materiála ovtta sadjái. Bálvalusa sáhttet geavahit dušše dat olbmot, geaid ruovttugielda lea searvan jo dasa.

    Oassi gielddain searvá mielde bálvalussii easkka boahtte jagi, dieđiha Yle Sápmi.

    E-bok
    Foto: Lars Tore Endresen / NRK