NRK Meny
Normal

– Vil ikke flytte fra vennene mine

Elevene i Børselv og Billefjord frykter å miste tryggheten de nå har hvis de mister skolene sine. Derfor gikk de i fakkeltog i går.

Amelia Hauger Hoff

Amelia Hauger Hoff (8) vil ikke flytte fra skolen i Børselv til Lakselv.

Foto: Vanja Ulfsnes / NRK

– Jeg har ikke lyst til å flytte fra Børselv. Jeg vil bli her hvor jeg har snille og gode venner, sier Amelia Hauger Hoff. Hun var en av elevene fra Børselv oppvekstsenter som deltok i gårsdagens fakkeltog mot skolekutt i Porsanger.

Amelia sier hun blir veldig lei seg fordi flertallet i kommunestyret har vedtatt å ta fra henne og de andre i bygda skolen sin.

– Jeg blir veldig trist og sint på dem inni meg. Jeg har ikke lyst til å flytte fra vennene mine, sier Amelia Hauger Hoff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Billefjord, Børselv og Lakselv

Fakkeltogene startet fra hver sin side av Porsangerfjorden. Demonstrantene fra Billefjord og Børselv møttes på slutten av dagen i kommunesenteret Lakselv.

Foto: Nils Egil Gaup / NRK/Grafikk

Skolekutt på grunn av dårlig økonomi

De to fakkeltogene startet om morgenen på hver sin side av Porsangerfjorden. Elevene, lærerne og foreldrene i Børselv startet på østsiden av fjorden og hadde valgt å gå i samlet flokk. De gikk tilsammen to av de fem milene til Lakselv.

Billefjord ligger på vestsiden av fjorden. Her hadde de valgt å gå de rundt tre milene ned til kommunesenteret som en stafett, det vil si at folk gikk en del av strekningen i små grupper helt til de møttes med børselvingene i Lakselv.

– Meidän koulut säilyhköön! Meidän koulut säilyhköön! (La oss beholde skolene våre! La oss beholde skolene våre!) var en av slagordene under gårsdagens demonstrasjon.

Fakkeltog mot skolekutt, Porsanger

Demonstrantene fra Billefjord og Børselv møttes utenfor rådhuset i Lakselv.

Foto: Vanja Ulfsnes / NRK

Børselv anses som en viktig bygd for bevarelsen av den kvenske kulturen i regionen. Flertallet i kommunestyret, bestående av Høyre (H) og Fremskrittspartiet, mener imidlertid at elevtallet på 21 er altfor lite til at skolen i bygda kan bestå. Derfor vedtok de 14. desember i fjord å legge ned skolen.

John Inge Henriksen

John Inge Henriksen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Billefjord er den samiske bastionen i Porsanger, men også her har kommunestyret vedtatt skolekutt. Fra neste høst skal bare småskolen (1.-4. klasse) bestå.

– Dette er veldig dårlig for bygda vår. Dette vil ødelegge hele bygda. Bygda vil forsvinne fordi vi nå også vil miste all handel og da forsvinner også nærmiljøet som er så viktig for oss. Jeg tror at folk kommer til å flytte ut av kommunen, sier John Inge Henriksen fra Billefjord.

– Ekstremt dårlig økonomi

Ordfører Knut Roger Hanssen (H) tok seg tid til å møte demonstrantene fra de to småbygdene, og han prøvde etter beste evne å forklare hvorfor skolekuttene er nødvendig.

Knut Roger Hanssen

Ordfører Knut Roger Hanssen (H).

Foto: Vanja Ulfsnes / NRK

– Vi har en særdeles vanskelig situasjon i Porsanger. Jeg kan ikke komme med noen lovnader her om noe. Det har jeg ikke mulighet til. Hadde vi hatt økonomiske ressurser nok så hadde vi ikke fattet slike vedtak. det sier seg selv. Det er ingen som ønsker det her, forklarer ordfører Knut Roger Hanssen.

Opposisjonen har levert inn en klage over vedtaket, fordi det ikke er gjennomført en grundig konsekvensanalyse slik loven krever. Nå setter både opposisjonen og folket i de bygdene sin lit til at Fylkesmannen i Finnmark vil kreve ny behandling av saken.