Hopp til innhold

– Urfolkene gir ikke opp protesten

Indianerne i Brasil har absolutt ingen planer om å gi seg, til tross for at regjeringen nå prøver å presse gjennom Belo Monte utbyggingen.

Xingu-indianere

Indianerne ved Xingu elvas bredder liker det dårlig at myndighetene vil legge deres bosetning under vann.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Det som skjer nå er at miljøorganisasjonene og urfolkene fortsetter sine store demonstrasjoner. I går, som var selve dagen for auksjonen, var det jo massive protester rundt omkring i hele Brasil. Blant annet Greenpeace hadde store protester utenfor der auksjonen ble holdt i Brasilia. Urfolk okkuperte elektrisitetsdirektoratets lokaler. Den type manifestasjoner fortsetter. Samtidig som man vil bruke alle mulige juridiske, politiske og folkerettslige midler for å stoppe Belo Monte prosjektet. Det sier Torkjell Leira, Brasil ansvarlig i Regnskogfondet.

Han er i likhet med indianerne i Amazonas og andre miljøvernere skuffet over at brasilianske myndigheter har presset gjennom anbudskonkurransen for å få bygge og drive den planlagte gigantdemningen ved Xingu elva.

– En gigantisk skandale

Indianerne ved Xingus bredder har allerede i 20 år kjempet mot utbyggingsplanene, og Leira er ikke nådig i sin beskrivelse av hele prosessen så langt.

Torkjell Leira og en frosk.

Torkjell Leira, Brasil ansvarlig i Regnskogfondet.

Foto: Regnskogfondet

– Hele Belo Monte prosessen har vært skandaløs fra start til slutt. Det siste nå med anbudsrunden burde vært stoppet, fordi juridisk har det vært en skarp kniving mellom ulike brasilianske rettsinstanser og anbudsrunden har vært suspendert tre ganger. De har likevel klart med tre minutters margin å gjennomføre den siste anbudsrunden før anbudsrunden ville ha blitt suspendert på nytt, forklarer Torkjell Leira.

I går ble anbudet for å bygge og drive det som kommer til å bli verdens tredje største demning gitt til det brasilianske konsortiet Norte Energia, som er et konsortium bestående av ni selskaper. Konsortiet ledes av det statseide Companhia Hidro Eletrica do Sao Francisco.

Den ferdige demningen vil produsere 11.000 megawatt og gi strøm til 23 millioner hjem. Derfor mener da også de som styrer landet at den enorme demningen på Xingu elva er nødvendig for utviklingen i dette området.

– En klassisk problemstilling

Torkjell Leira sier at de her står ovenfor en helt klassisk probemstilling.

– Dette er jo et klassisk dilemma. Vekst eller vern? Utvikling versus bevaring. Men de fleste uavhengige eksperter og hele miljøbevegelsen sier jo at dette prosjektet er et ordentlig dårlig og gammeldags prosjekt. Det blir veldig lite strøm til en veldig dyr penge og til store miljøødeleggelser. Så dette prosjektet her er rett og slett et altfor dårlig prosjekt til at det kan bli gjennomført, hevder Leira.

Hans påstander støttes av en studie gjennomført av en ikke-regjerende (non-governmental) gruppe. Deres studie viser at dammen vil være ineffektiv, da produksjonskapasiteten kommer til å falle helt ned til 30 prosent av full kapasitet i den tørre delen av sesongen. Gjennomsnittlig vil kapasiteten falle med 39 prosent årlig, skriver The New York Times .

Derfor frykter utbyggingsmotstanderne at regjeringen i Brasil må få bygget ut andre dammer lenger oppe i elva for å garantere nok vannføring. Dette ville føre til at mer regnskog blir ødelagt og enda flere urfolk blir berørt.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen