– Man blir utenfor hvis man ikke kan samisk

– Samiskspråklige og norskspråklige barn bør begynne i samme klasse allerede i første klasse, sier Linn Henriette Bæhr, som først lærte seg samisk da hun på ungdomsskolen ble plassert i en samisk klasse.

Kautokeino skole

Linn Henriette Bæhr mener man burde slå sammen den norske klassen med den samiske allerede fra første klasse. Bilde fra skolen i Kautokeino.

Foto: Jenna Rasmus / NRK

– Hadde jeg fått valgt på nytt, ville jeg begynt i samisk klasse allerede på barneskolen, sier hun.

Linn Henriette Bæhr er oppvokst i Norges største samekommune Kautokeino, hvor 95 prosent av befolkningen har samisk som morsmål.

Men med en norsktalende mor og en samisktalende far ble hun plassert i en norsk klasse da hun begynte på barneskolen på 90-tallet.

Samme klasse på ungdomsskolen

– Jeg husker at vi ble veldig utenfor på skolen, og var lite sammen med de som gikk i samiske klasser. De tok ikke kontakt med oss som snakket norsk. Selv om faren min snakket samisk, så valgte jeg å snakke kun norsk også hjemme, sier hun.

Da hun begynte på ungdsomsskolen ble norsk og samisk språklige elever plassert i samme klasse. Det er hun veldig glad for i dag.

Linn Henriette Bæhr

Linn Henriette Bæhr lærte seg samisk først da hun på ungdomsskolen ble plassert i en samisk språklig klasse.

Foto: Privat

– Jeg fikk veldig press på meg til å begynne å snakke samisk, og selv om jeg knotet mye i begynnelsen, så slo jeg over til samisk.

Tøff og freidig

Hun husker at de andre elevene lo av henne når hun sa noe feil, men hun ga ikke opp av den grunn.

– Jeg var litt tøff og freidig, og hadde bestemt meg for at jeg skulle prate samisk, så jeg orket ikke å bry meg så mye om det. Jeg merket fort med en gang jeg slo over til samisk, så begynte de andre elevene også å ta mer kontakt med meg.

Linn Henriette er veldig glad for at man har bestemt seg for å legge ned norskklassene ved Kautokeino barneskole, og sette alle elevene i samiskspråklige klasser fra 5.klasse.

– Det er veldig viktig å få spåket allerede når man begynner på skolen, fordi det er da man legger grunnmuren for spåket. De burde sette alle elevene i samme klasse allerede fra 1.klasse, sier hun.

Korte nyheter

 • Dette gir Sametinget til prinsessen

  Sametinget gir to gaver til prinsessen, både en tradisjonell og en moderne gave. Duojár Pia Jannok har sydd en veske av garvet reinskinn, og hun har pyntet den med tinntrådbroderinger. Denne vesken har hun laget fra bunnen av. Bant annet har hun garvet skinnet selv.

  Den andre gaven er samisk sølv, et smykkesett av Erica Huuva. Serien som Sametinget gir til Prinsesse Ingrid Alexandra er sølvsmykker fra kolleksjonen Fápmu og Árbevierru. Loga dán sámegillii Se overrekkelsen her.

  Her er gavene fra Sametinget til prinsesse Ingrid Alexandra
  Foto: Liv Inger Somby/Sametinget / Montasje av NRK / NRK
 • Bearjadat = ođđa musihkka

  Fargga lea vahkkoloahppa. De soaitá heivet guldalit ođđaseamos sámi musihka, leaš dál návddašeame friddja dahje jus barggus heive dan čuojahit.

  Poplávlu Aili searvá lávlagis «Hate the Weekend», mii lea ovttasbargu buvttadeaddji guoktáin Ilyaa ja Vargenta.

  Rockjoavku Nagirčalmmiid almmuhii šuoŋa «Suoivva».

  Johkamohkkilaš Kitok lea mielde Doggedoggelito šuoŋas «9MC’S 2 HATARE».

  Guldal dáid šuoŋaid, ja ollu eará sámi musihka NRK Urbi čuojahanlisttus.

  NRK URBI
  Grafikk: NRK