Hopp til innhold

– Kjærligheten til språket er der, på tross av fornorskningen

Et lettet medlem av det regjeringsoppnevnte samiske språkutvalget ser nå fremover til å få de foreslåtte tiltakene på plass. Kommunalministeren erkjenner at det er på tide.

Overrekkelse av forslag fra samisk språkutvalg.

Utvalgets leder Bård Magne Pedersen overrekker NOU Hjertespråket til kommunal- og moderniseringsministerminister Jan Tore Sanner og sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Målet må jo være at samisk skal være et levende og holdbart språk, sier et av utvalgets medlemmer, Inga Lill Sigga Mikkelsen.

Mandag overleverte samisk språkutvalg sin innstilling til regjeringen og Sametinget. Utvalget foreslår tiltak for å legge til rette for at samisk skal bli et virkelig levende språk.

– Forteller om folkets vilje

Mikkelsen synes det har vært spennende og givende å være med på å utforme forslag til hvordan hjertespråket skal bevares og utvikles.

– Når man tenker på alle de ting som har skjedd gjennom tidene, som fornorskning og slikt, så er det fantastisk at samiske språk ennå høres. Det forteller om folkets vilje og kjærlighet til språket, sier hun.

Hun håper at utredningen vil være til nytte for de som er opptatt av å ta vare på de samiske språkene.

– Nå er dette en NOU (Norges offentlige utredning) der vi kommer med tiltak der vi tror at de samiske språkene skal bli holdbare og levende språk i framtiden, for å støtte den viljen og det engasjementet som er blant det samiske folk, sier Mikkelsen.

Inga Lill Sigga Mikkelsen er glad for rapporten som både viser utfordringene og kommer med forslag p

Inga Lill Sigga Mikkelsen er glad for rapporten som både viser utfordringene og kommer med forslag på tiltak.

Foto: Skjermdump/KMD

Barn og unge

Mikkelsen var det yngste medlemmet i utvalget.

– Jeg tror at det har vært viktig å ha de unges opplevelser med seg. Jeg tror de erfaringene der er viktige for vårt arbeid. Og særlig når vi understreker at det viktigste er å prioritere barn og unge.

– Når man tenker på alle de ting som har skjedd gjennom tidene, som fornorskning og slikt, så er det fantastisk at samiske språk ennå høres. Det forteller om folkets vilje og kjærlighet til språket.

– Sårende å bli kritisert

I sin takketale etter overrekkelsen av NOU sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, at det for en språkbruker er sårende å bli kritisert for språket.

Statsråden ser utfordringene med de samiske språkene, og også mulighetene.

– Vi må synliggjøre de samiske språkene mer i samfunnet vårt. Det er frustrerende å ikke bli forstått, og det er sårende for språkbrukeren å bli kritisert for språket. Der må vi legge bedre til rette for at folk kan bruke samisk språk, sier Sanner.

Statsråden får bevis for at samisk er et levende språk. Her lytter han på Marja Helena Fjellheim Mor

Statsråden får bevis for at samisk er et levende språk. Her lytter han på Marja Helena Fjellheim Mortenson som på en mesterlig måte fremførte en umesamisk joik under seansen i Trondheim på mandag.

Foto: Sander Andersen / NRK

Hva er det viktigste med denne NOU som er overlevert?

– Kanskje det aller viktigste er erkjennelsen av at nå er det på tide å iverksette tiltak over en bred front.

– Vi må synliggjøre de samiske språkene mer i samfunnet. Vi må få opp bevisstheten i forvaltningen, og hvilke forpliktelser man har over de samiske språkene. Og så må vi gjøre det lettere å både lære å bruke samiske språk, både i skole, men også i samfunnet for øvrig, sier han.

Mange tiltak er nevnt og mange tiltak er foreslått, men følger det penger med dette?

– Vi skal samarbeide og konsultere Sametinget om hvordan dette skal følges opp videre. Jeg er helt sikker at det ligger forslag i denne rapporten som vi kan iverksette forholdsvis raskt. Og så er det andre forslag som nok trenger mere tid, sier Sanner.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK