Hopp til innhold

– Dette var en stor overraskelse

Landbruksminister Sylvi Listhaug plasserer reindrifta og landbruket under samme tak. Verken Sametinget eller reindrifta har hørt noe om disse planene før de i dag ble vedtatt.

Reindrift

Illustrasjon: Mens reineiere gjeter flokken på fjellet, fattes beslutninger om næringen på kontor i Oslo. En ny endring vil skje uten at det samiske samfunnet har blitt konsultert.

Foto: Holmberg, Bjørn-Owe / Scanpix

Thomas Åhrén

Thomas Åhrén synes det er rart at departementet med ministeren i spissen kan fatte en beslutning om reindriftas forvaltning uten å konsultere med Sametinget.

Foto: Pressebilde / NSR

– Det kom som en stor overraskelse at departementet velger å gå for en slik løsning, at man slår sammen landbruk og reindrift som er to vidt forskjellige næringer, sier sametingrådsmedlem Thomas Åhrén til NRK Sápmi.

Åhrén reagerer på at Sametinget ikke har hørt et eneste ord om dette før det kom frem i media. Departementet har dermed glatt hoppet over konsultasjonsplikten, sier sametingsrådsmedlemmet.

– Slik som vi ser dette så er dette et klart brudd på konsultasjonsavtalen som vi har med den norske regjeringen. Hadde vi fått ta del i dette, så ville vi kunne dele våre synspunkter på dette, men den muligheten har vi jo ikke fått.

Sametinget hadde et møte med den nye landbruksministeren Sylvi Listhaug (Frp) før jul i fjor. Da var signalene noe helt annet.

– Ministeren sa at hun så frem til et godt samarbeid, og at vi med dette innledet arbeidet med en god dialog. Men med denne avgjørelsen som er fattet så raskt, stiller vi oss litt undrende til hvordan den dialogen skal føres heretter, sier Åhrén.

Reindrifta har vært og skal igjennom flere omorganiseringer.

Landbruk og reindrift slås sammen

I en pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet i dag kommer det frem at regjeringen slår sammen Statens landbruksforvaltning og Statens reindriftsforvaltning til én , noe som begrunnes med at dette vil styrke forvaltningen av reindrifta.

Sylvi Listhaug

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: NRK

– Jeg vurderer det slik at en sammenslåing av SLF og SRF vil styrke både ressurs- og kompetansen i den fremtidige forvaltningen av reindriften, og derigjennom legge bedre til rette i arbeidet med å nå de reindriftspolitiske mål, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug i en pressemelding.

Og sammenslåingen skal skje snart, allerede 1. juli i år skal statens forvaltning av rein og ku være under samme tak, mens dagens ordning med reindriftsstyre videreføres. At man setter to vidt forskjellige næringer under samme tak, vitner om en manglende forståelse for hva reindrifta faktisk er, sier Åhrén.

Men akkurat hva endringen innebærer eksakt, vet ikke Sametinget per i dag.

– Vi vet jo ikke på hvilket grunnlag regjeringen mener at dette er til det beste for reindrifta. Vi lurer på om det nå er meningen at reindrifta skal forvaltes på det norske landbrukets premisser og etter den måten som landbruket styres på? Derimot kan vi konstatere at ministeren har hatt en bratt læringskurve da hun har fattet en slik beslutning uten noen form for kontakt med det samiske samfunnet, sier Thomas Åhrén.

Sametinget skal møte med landbruksdepartementet senere i vinter, og da vil sametingspolitikerne be om en avklaring rundt disse spørsmålene. Thomas Åhrén sier at en sammenslåing av landbruk og reindrift kan vise seg å være en bra løsning, men:

– Vi ser jo at landbruket og skogbruket er i konflikt med reindrifta i visse reindriftsområder i dag. Vi stiller derfor spørsmål om forvaltningen i de tilfellene vil klare å fokusere på det som er til det beste for begge næringer.

– Fikk vite det på telefon i dag

NRL-leder Nils Henrik Sara

Leder Nils Henrik Sara i NRL fikk vite om sammeslåingen per telefon i ettermiddag. Ennå vet han ikke detaljene i regjeringas planer.

Foto: Liv Inger Somby

Heller ikke reindriftsnæringens har visst noe om de nye planene. Leder Nils Henrik Sara i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) fikk en telefon fra departementet i dag med en kort orientering om vedtaket.

– Allerede da regjeringen bestemte seg for å forandre forvaltningen av reindrifta, etterlyste vi en grundigere prosess med et eget utvalg som skulle utrede fremtidas drift av næringen. Men myndighetene valgte å ikke høre på oss, og nå kommer det nok en endring som vi ikke har fått ta del i, sier Sara.

NRL-lederen sier at det er vanskelig å si hva endringen og sammenslåingen vil ha å si for reindrifta i dag, men skal møte departementet allerede tirsdag neste uke. Da vil han be om en forklaring av hvorfor regjeringa mener at dette er til det beste for norsk reindrift.

– De sier at dette skal styrke den faglige kompetansen i statens forvaltning av reindrift, og om det skjer så er jo det bare positivt. Vi vil likevel avvente litt inntil vi vet hva de legger i dette. Men regjeringas løfter om å involvere næringa selv ved store endringer, de har blitt brutt på ny, sier Sara.

Viderefører rødgrønn politikk?

Også Sara registrerer at avgjørelsen om å slå sammen landbruket og reindrifta til en og samme forvaltning har vært fattet raskt. Han tror at den blå-blå regjeringen med dette har adoptert noe av den forrige regjeringas ambisjoner og planer for reindrifta.

Nils Henrik Sara sier at tanken om en felles forvaltning ikke er så fremmed da Landbruks- og matdepartementet tidligere har hatt ansvaret med bl.a markedsføringen av reinkjøtt.

– Men aldri har de to næringene vært så nært hverandre i forvaltning. Hva det vil innebære for reindriftsnæringen, gjenstår nå å se, sier Sara.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK