Hopp til innhold
OPPDATERT: pride-skytingen

Pride-skyting i Oslo

Oppsummert

To menn ble drept og 23 skadet på utesteder i Oslo 25. juni 2022. Zaniar Matapour er siktet for drap og terrorhandlinger. Islamisten Arfan Bhatti og to andre er siktet for medvirkning til angrepet, som regnes som grov terror.

  • Bhattis forsvarer krever han løslatt i Pakistan – beskyldes for «taktikkeri»

    Politiadvokaten skulle i dag levere sine sluttargumenter i et av de mange rettsmøtene om utleveringen av Arfan Bhatti i Islamabad. Så langt kom han imidlertid ikke, før Bhattis forsvarer krevde ham løslatt mot kausjon.

    – Min klient har vært arrestert siden september 2022. I mange måneder var han arrestert uten lov og dom før han ble fremstilt for retten i april 2023, sa forsvarer Zia Ur Rehman i retten.

    Rehman mener en løslatelse i Pakistan ikke er til fare for etterforskingen i Norge. Om to dager skal dommeren i Islamabad vurdere om Bhatti kan løslates mot kausjon.

    Politiadvokaten Siraj-ul-Rehman Jasra beskylder forsvareren til Bhatti for taktikkeri.

    – Enhver siktet person har lov til å søke løslatelse mot kausjon, men at søknaden kommer på den siste dagen, vekker mistanke om at dette er en måte å forsinke rettsprosessen, sier Jasra.

    Politiadvokat Jasra vil levere resten av sine sluttargumenter i det nye rettsmøtet der dommeren vil ta stilling til om Bhatti kan løslates mot kausjon.

    Dersom søknaden om to dager avvises av den lokale dommeren, kan Bhatti anke den til en høyere rettsinstans uten at det har falt dom i den pågående saken om utleveringen.

    Arfan Bhatti utenfor retten i Islamabad
    Foto: NRK
  • Forsvareren har avsluttet argumenter mot utlevering

    Forsvareren til Arfan Bhatti har i dag avsluttet sine argumenter mot utleveringen av hans klient til Norge.

    Det er ventet en avgjørelse i saken etter 28. november. Det føderale politiet har nemlig fått en siste mulighet til å argumentere for utleveringen i det siste rettsmøtet.

    Forsvarsadvokat Zia Ur Rehman sier til NRK at dersom dommeren i forhørsretten godkjenner regjeringens vedtak om utlevering av Bhatti, vil han anke på stedet.

    Etter Rehmans egen beregning kan det ta opptil ett år før saken avsluttes i den pakistanske høyesteretten Supreme Court.

    Det har vært rundt 25 rettsmøter i saken. Norsk politi har siden september 2022 forsøkt å få Bhatti utlevert fra Pakistan til Norge.

    Bhatti er siktet for medvirkning til grov terror etter masseskytingen i Oslo 25. juni 2022.

  • Forsvarer har fått kontakt med terrorsiktet

    Forsvarer Petar Sekulic bekrefter at han har vært i kontakt med kvinnen som er siktet for medvirkning til en grov terrorhandling i Oslo 25. juni i fjor.

    – Jeg har vært i kontakt med min klient, men ønsker ikke å kommentere saken ut over det, sier Sekulic til NRK.

    Advokaten ble oppnevnt som kvinnens forsvarer etter at hun ble den femte siktede i saken. Siktelsen ble kjent tidligere denne måneden.

    Verken politiet eller forsvareren fikk da kontakt med henne. Hun befinner seg i utlandet og er internasjonalt etterlyst.

  • Terrorsiktet i pride-skytingen løslates – siktelsen opprettholdes

    Påtalemyndigheten begjærer ikke forlengelse av varetektsfengslingen for mannen i 30 årene som i september i fjor ble siktet og fengslet for medvirkning til terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022, skriver Oslo-politiet i en pressemelding.

    Årsaken er at de ikke lenger mener det er bevisforspillelsesfare, ifølge meldingen. Mannen er fortsatt siktet i saken.

    – Min klient har vært tålmodig og latt politiet etterforske i fred, men siden august har vi jobbet for løslatelse. Bevisene mot min klient er ikke styrket siden pågripelsen og holder ikke til noen tiltale. Det var derfor på tide å løslate nå, sier mannens forsvarer Øyvind Bratlien til NRK.

  • Ekstrahøring om terrorangrepet 25. juni

    I ettermiddag blir det nye høringer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om 25. juni-saken.

    Komiteen har invitert lederen for 25. juni-utvalget, Pia Therese Jansen, og to bisittere tilbake til en ny lukket høring.

    – Det kom fram noen synspunkter fra polititjenestene under den åpne og graderte høringen som komiteen ønsker å kryssjekke, sier Peter Frølich (H) som leder Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

    – Vi har spørsmål rundt begrunnelsen for å anbefale avlysning av solidaritetsmarkeringen. Vi har også spørsmål om hvilke fakta utvalget har lagt til grunn da de mente at myndighetene brøt menneskerettighetene.

    Også Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) ved direktør Adele Matheson Mestad og to bisittere er kalt inn til høringen.

    Etter 25. juni-utvalgets rapport i juni konkluderte NIM med at beslutningene om å avlyse solidaritetsmarkeringen ikke var et menneskerettighetsbrudd. NIM ble bedt om å vurdere dette av Politidirektoratet. Konklusjonen er den motsatte av det utvalget kom til.

    – Det er ikke noen dramatikk knyttet til ekstrahøringen, men dette var et terrorangrep hvor myndighetene sviktet. Det er viktig at vi behandler saken så grundig som mulig, sier Peter Frølich.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no