Hopp til innhold
Fiskedisk
Foto: Scanpix / Scanpix

Norsk laks og sjømat

  • Mattilsynet: Mistanke om fiskesjukdom i Vestland

    Mattilsynet mistenker smitte av fiskesjukdomen infeksiøs lakseanemi (ILA) på oppdrettsanlegg i Sveio kommune i Vestland.

    Mattilsynet oppmodar alle som driv aktivitet knytt til fiskeoppdrett i området om å vise aktsemd, slik at sjukdomen ikkje spreier seg.

  • Sjømateksporten fall med 1 milliard

    I januar, februar og mars eksporterte Norge sjømat for 40,2 milliardar kroner. Det er 1,2 milliardar kroner, eller 3 prosent, mindre enn same periode i fjor.

    – Takka vere ei svak norsk krone og høge priser var det vekst i eksportverdien i januar og februar. I mars avtok valutaeffekten, samtidig som det har vore volumfall for ei rekke arter i dei tre første månadane i år, seier direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, i ei pressemelding.

  • Forskrifta som regulerer laksevekst fastsett

    Regjeringa opnar for at oppdrettsnæringa kan få auke produksjonskapasiteten av laks med totalt 21.000 tonn i grøne område, mens oppdrettarar i raude område må ta ned kapasiteten med inntil 11.400 tonn.

    – Oppdrettsselskap i raude område kan sleppe å ta ned kapasiteten sin dersom dei kan vise til tilstrekkeleg låge lusetal. Dei kan søke om unntak, og det har nokre aktørar på Vestlandet fått tidlegare, seier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

  • SSB: Lakseprisen gikk ned – eksporten gikk opp

    Eksporten av fersk oppdrettslaks økte litt med 0,9 prosent fra uke 10 til uke 11 i år, men kiloprisen sank.

    Det ble eksportert 14.619 tonn fersk oppdrettslaks i uke 11, mot 14.487 i uke 10, viser Statistisk sentralbyrås tabell.

    Det ble også eksportert 511 tonn frossen laks, mot 493 tonn i uke 10.

    Kiloprisen for fersk laks falt fra 107,29 kroner kiloen til 106,19 kroner. For frossen laks var fallet større, fra 93,94 kroner til 78,18 kroner.

    (NTB)

  • Nesten en halv million unglaks døde hos Lerøy

    Sjømatselskapet Lerøy opplyser i en pressemelding mandag at de i starten av mars døde nesten en halv million unglaks - smolt - ved et anlegg i Sunnhordland.

    Lerøy skriver i pressemeldingen at de hadde problemer på smoltanlegget Kjærelva i Sunnhordland. Lerøy mistenker at det har vært utfordringer med vannkvaliteten, skriver Intrafish.no.

    – Vi satte umiddelbart inn tiltak og har flyttet smolt over i nye kar og nytt vannmiljø. Vi tar denne hendelsen svært alvorlig og har meldt saken til Mattilsynet. Lerøys fagfolk samarbeider med eksterne kunnskapsmiljøer for å finne rotårsaken, skriver Lerøy i pressemeldingen.

    Totalt hadde selskapet en beholdning på 1,9 millioner smolt på anlegget, der altså 490.000 smolt døde.

    Lerøy uttaler at de har kontroll på situasjonen nå, men at de ikke kan gå inn på detaljene i hendelsesforløpet ennå.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no