Hopp til innhold
Fiskedisk
Foto: Scanpix / Scanpix

Norsk laks og sjømat

Oppsummert

Innen 2050 vil regjeringen at Norge skal produsere totalt fem millioner tonn laks og ørret. Det er en femdobling av dagens volum.

  • Norge produserer over halvparten av oppdrettslaksen i verden

    Hver dag spises det rundt 40 millioner laksemåltider verden rundt, og av disse er det norsk laks på tallerkenen i om lag 21 millioner av måltidene.

    Det gjør Norge til verdens største produsent av atlantisk laks, med en produksjon på 1,5 millioner tonn i 2022, målt i rundvekt, viser en undersøkelse fra Norges sjømatråd.

    Undersøkelsen viser at tyskerne er dem som spiste mest norsk laks i fjor med i alt 165.000 tonn.

    Mowi oppdrettslaks
    Foto: Mowi / NPK
  • Ekstreme mengder pukkellaks hentet ut

    Så langt i år er det totalt tatt ut 237.590 pukkellaks i elvene i Norge. I all hovedsak er det tatt ut pukkellaks i elvene i Finnmark. Det viser oversikten til Miljødirektoratet. Pukkellaksen er en fremmed art og utgjør en trussel mot villaksen.

  • Nordmenn har ikke spist så lite sjømat siden 2003

    Nordmenn har aldri spist så lite fisk og skalldyr siden 2003. En av årsakene kan være økte priser, mener Sjømatrådet.

    – Vi ser at det er sjømatprodukter som øker mest i pris som folk kjøper mindre av, sier Sjømatrådets administrerende direktør Christian Chramer.

    Siden 2015 har sjømatkonsumet i Norge gått nedover, med et lite unntak av pandemiåret 2021. I løpet av de to siste tiårene har konsumet aldri vært lavere enn det er nå, viser nye tall.

    I 2003 spiste vi i snitt 21,22 kilo sjømat per person her i landet. I fjor var tallet 18,96 kilo. Det er en nedgang på nesten 10,65 prosent.

    Andre årsaker til det lave forbruket kan være mangle på kunnskap om tilberedning, tilgjengelighet og dårlig tid.

    (NTB)

  • Laksevirus påvist i oppdrettsanlegg i Trøndelag

    Den alvorlige og smittsomme virussykdommen infeksiøs lakseanemi er påvist ved to oppdrettsanlegg i Heim kommune i Trøndelag.

    Sykdommen er oppdaget ved anlegget 10224 Korsneset i Heim kommune. Også anlegget 32097 Korsneset II er rammet, ettersom de to anleggene drives som en epidemiologisk enhet. Både Salmar Oppdrett AS og Norsk Sjømat Oppdrett AS driver oppdrett av laks på stedet.

    – Alle som ferdes i området og driver aktivitet knyttet til fiskeoppdrett må vise nødvendig aktsomhet slik at spredning av eventuell sykdom unngås, skriver Mattilsynet.

    Viruset ble først påvist 14. juli etter at Salmar varslet Mattilsynet om mistenkelige funn tidligere i juli.

    Oppdrettsanleggene er under utslakting, og det er innført restriksjoner mot flytting av fisk, opplyser Mattilsynet.

    (NTB)

  • Lakseeksport til Midtøsten blir enklere

    En holdbarhetsregel sto i veien for norsk eksport av sjømat til Midtøsten. Nå er regelen fjernet, og fra 1. september blir eksporten enklere.

    – Dette er en seier for de norske sjømateksportørene, sier Ørjan Kjærvik Olsen i Norges sjømatråd i en pressemelding. Han leder satsingen på nye markeder, og jobber blant annet med Midtøsten.

    De fleste markeder opererer med en holdbarhet for laks på minst 14 dager, men flere land i Midtøsten har mye kortere holdbarhet på importert sjømat.

    Dette har ført til at dårlig vær og andre transportproblemer har sendt tonnevis av helt fin laks rett i søpla. Sjømatrådet har sammen med mattilsynet og de norske ambassadene i Israel, Jordan og Saudi-Arabia jobbet for å bedre markedsadgang for norske sjømatprodukter i Midtøsten.

    Fra 1. september i år trer nye regler i kraft. Da blir det opp til den lokale importøren, i samarbeid med de norske eksportørene, å avgjøre når laksen skal gå ut på dato.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no