NRK Meny
Fiskedisk
Foto: Scanpix / Scanpix

Norsk laks og sjømat

 • Vant ikke frem med lakseklage

  Firmaet Romsdal Processing A/S i Midsund er frifunnet for påstanden om at det skal ha behandlet laks fra et ålesundsfirma så dårlig at kunden i Japan krevde erstatning. Den japanske kunden holdt tilbake nesten 11 millioner kroner til Global Salmon i Ålesund. Global Salmon gikk til sak mot Romsdal Processing som hadde behandlet og pakket laksen, men vant altså ikke frem med krav om erstatning i rettet. Ålesundsfirmaet har ikke bestemt om de skal anke avgjørelsen, melder Romsdals Budstikke.

 • Rekord for sjømateksport i juli

  Noreg eksporterte 159.000 tonn sjømat til ein verdi av 7,1 milliardar kroner i juli, ifølge Noregs sjømatråd. Dermed auka eksportverdien med sju prosent samanlikna mot same månad i fjor. I første halvår 2018 har Noreg eksportert 1,4 millionar tonn.

 • Tørken gjør laksen sløv

  Med rekordhøye temperaturer og lite vann i elvene, blir laksen slapp og lite bitevillig. Det er dårlig nytt for årets sesong. – Det som skjer når det lite vann er at laksen går litt i dvalemodus, sier Torfinn Evensen i foreningen Norske lakseelver

 • Friskmelder norsk laks

  Havforskningsinstituttet ikke funnet spor av ulovlige legemidler eller miljøgifter over tillatte grenseverdier i norsk laks. I 2017 ble 13.000 fisk undersøkt. I 16 av prøvene ble det funnet spor av lusemidler, men ingen var over EUs grenseverdier.

  laks
  Foto: Norske Lakseelvar
 • Mer lønnsom Kina-eksport

  Norske sjømatprodusenter som eksporterer til Kina kan få en årlig tollreduksjon på over 70 millioner kroner, ifølge regjeringen. Tollreduksjonen trer i kraft den 1. juli. Justeringen omfatter i overkant av 250 sjømatprodukter og skjer som følge av Kinas pågående arbeid for å åpne opp for økt handel.

  Norsk Sjømat Stranda
  Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no