Grieg Seafood
Foto: Robin Mortensen/NRK

Oppdrettsnæringen

Oppsummert

En rekke norske oppdrettsselskap er saksøkt i massesøksmål for milliarder i USA og Canada. De blir beskyldt for ulovlig prissamarbeid for å holde prisene på norsk laks opp. Næringen avviser beskyldningene.

 • Solgte laks for milliarder

  I februar ble det solgt laks for 5,4 milliarder fra Norge til utlandet. Selv om det ble solgt 20 prosent mer laks, sank verdien på eksporten med 306 millioner kroner på grunn av lavere pris på laksen. Polen, Frankrike og USA var landene som kjøpte mest.

  Skotsk laks.
  Foto: Colourbox.no
 • Godt resultat for Salmar

  Oppdrettselskapet fikk et driftsresultat på 647 millioner kroner i tredje kvartal. I fjor var tjente de 614 millioner i samme periode. Selv om markedssituasjonen er usikker under pandemien, fortsetter selskapet å tjene godt med penger og vil likevel gi eierne utbytte på aksjene sine.

 • Seksdoblet verdiskapingen

  Det er imidlertid i Nord-Norge sjømatnæringen har sterkest relativ betydning. I Troms og Finnmark står sjømatnæringen for nær 12 prosent av alle jobber i privat næringsliv. Dette er etterfulgt av Nordland med 11,5 prosent og Møre og Romsdal med rett i overkant av 11 prosent.

  Malin Rendal (26) er driftsleder hos Aminor AS. Her mater hun flekksteinbit. De er de enste i verden som driver kommersiell oppdrett av flekksteinbit. På Halsa i Meløy kommune.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no