Hopp til innhold
Grieg Seafood
Foto: Robin Mortensen/NRK

Oppdrettsnæringen

Oppsummert

En rekke norske oppdrettsselskap er saksøkt i massesøksmål for milliarder i USA og Canada. De blir beskyldt for ulovlig prissamarbeid for å holde prisene på norsk laks opp. Næringen avviser beskyldningene.

 • Salmar tar over NRS

  Oppdrettsselskapene Salmar og Norway Royal Salmon (NRS) fusjoneres. I sammenslåinga er verdien av NRS vurdert til å være rundt 11,5 milliarder kroner.

  – En fusjon mellom SalMar og NRS er fornuftig. Vi slår nå sammen sterke lag som utgjør den beste havbrukskompetansen i Norge sier styreleder i Salmar, Leif Inge Nordhammer.

 • Økende oppdrettsfisk-salg

  Det ble i fjor solgt 1.640 tonn oppdrettsfisk. For femte året på rad øker salget av oppdrettsfisk i Norge, ifølge Fiskeridirektoratet.

  Salget av oppdrettsfisk økte i fjor med 10,2 prosent fra året før, opplyser direktoratet i en pressemelding. Salget har steget jevnt siden 2017.

  Laksen er fremdeles den dominerende oppdrettsarten, men i fjor var det en økning i salg av oppdrettstorsk og -kveite. (NTB)

 • Laksesykdom i Heim kommune

  Det er bekreftet at virussykdommen infeksiøs lakseanemi finnes i et stamfiskanlegg i Heim kommune. Det melder Mattilsynet etter at Veterinærinstituttet har analysert prøver derfra. Lokaliteten Hønsvikgulen drives av Lerøy Midt og AquaGen, og er nå tømt for fisk.

 • SinkabergHansen vurderer nedsalg

  Familien Berg-Hansen vurderer å selge aksjene sine i oppdrettsselskapet SinkabergHansen. Hovedkontoret ligger i Rørvik, med anlegg på namdals- og helgelandskysten. Selskapet verdsettes til mellom sju og ni milliarder kroner, skriver nettstedet NT24. Et salg av familiens aksjer kan gi den tidligere fiskeriministeren Lisbeth Berg-Hansen en gevinst på mellom en halv og en hel milliard kroner.

  Lisbeth Berg-Hansen
  Foto: Hallgeir Aunan / NRK
 • Salmar over 50% i NTS

  Salmar har nå kontroll over mer enn halvparten av aksjene i det konkurrerende oppdrettseskapet NTS i Rørvik. Dermed kan NTS innlemmes som et datterselskap i oppdrettsgiganten Salmar, verdens fjerde største produsent av oppdrettslaks. Hovedeier i NTS, Helge Gåsø, har takket nei til tilbudet, skriver Adresseavisen. Forbeholdet er blant annet at Konkurransetilsynet ikke har innvendinger, skriver nettstedet iLaks.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no