NRK Meny

Oppdrettsnæringen

 • Stadfestar dødeleg laksesmitte

  Norway Royal Salmon har starta uttak av fisk etter utbrot av ILA-smitte ved oppdrettsanlegget Store Kvalfjord i Alta. Selskapet fryktar smitte ved to andre anlegg òg, ifølgje ei børsmelding. Laksesjukdomen infeksiøs lakseanemi har høg dødsprosent.

 • Osen tror de når fram med kravet

  Ordfører i Smøla, Roger Osen fra Arbeiderpartiet, tror Nettverk for Kyst- og fjordkommuner når fram med sitt krav om 25 øre per kilo fra oppdrettsnæringa. Det er flertall i Stortinget for dette, men regjeringa har ikke foreslått det i statsbudsjettet. Roger Osen, som også er styremedlem i Nettverk for Kyst- og fjordkommuner, har stor tro på at de når fram med kravet.

  Roger Osen er ordfører i Smøla
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK
 • Mulig ILA i Alta

  Den smittsomme laksesykdommen ILA er funnet i Norwegian Royal Salmon sitt oppdrettsanlegg i Store Kvalfjord i Alta. Det skriver Altaposten. Veterinær hos mattilsynet i Finnmark Elisabeth Arild sier de nå venter på å få bekreftet de siste prøvene fra anlegget hos veterinærinstituttet.

 • – Fiskehelse bør være viktigst

  – Fiskehelse og fiskevelferd bør bli det øverste målet for norsk lakseforvaltning, sier Aud Skrudland som er spesialinspektør i Mattilsynet. Lakselus og svinn fører til at hver femte fisk dør før den blir slaktet. Skudland mener satsing på fiskehelse kan gjøre næringa både mer bærekraftig og mer lønnsom. – Vi må legge om forvaltningen av norsk oppdrett. Vi må begynne å belønne de oppdretterne som leverer gode resultater, tar vare på fisken og har lavt svinn, sier hun.

  Aud Skrudland
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no