Hopp til innhold
oppdrettsanlegg
Foto: Halvard Alvik / NTB

Oppdrettsnæringen

Oppsummert

Regjeringen vil innføre grunnrenteskatt for havbruk og vindkraft, noe som har vakt sterke reaksjoner fra næringene. Målet for regjeringen er å drive inn 33 milliarder i økt skatt. Den såkalte lakseskatten skal innføres fra 1. januar 2023.

 • Massedød i oppdrettsanlegg

  350.000 laks døde ved Lerøy Sjøtroll sitt anlegg Flatøyflu i Krossfjorden ved Austevoll i høst. I flere merder døde nesten halvparten av fisken, skriver BT.

  Årsaken var blant annet kompleks gjellesykdom og angrep av perlesnormaneter, opplyser selskapet. Lerøy Sjøtroll varsler nå flere tiltak for å bedre fiskevelferden.

 • Mattilsynet skal revidere de største oppdrettsselskapene

  Antall sykdomsutbrudd i oppdrettsnæringen øker og stadig flere fisk dør. Mattilsynet skal nå undersøke om de seks største oppdrettsselskapene har systemer, rutiner og internkontroll som oppfyller regelverkskravene rundt dyrevelferd og -helse.

  Det varsler Mattilsynet i en pressemelding.

  – De største oppdrettsselskapene eier flest fisk. Vi mener at en bedring på systemnivå hos disse selskapene vil føre til økt velferd for flest dyr. Eventuelle avvik eller forbedringspunkter skal følges opp i alle ledd i selskapet, sier administrerende direktør i Mattilsynet Ingunn Midttun Godal i meldingen.

 • Pankreassykdom påvist i oppdrettsanlegg i Vega

  Det er påvist pankreassykdom i et oppdrettsanlegg i Vega kommune i Nordland. Anlegget må nå tømmes, varsler Mattilsynet.

  Det er lokaliteten Igerøy Ø det gjelder, skriver tilsynet i en pressemelding.

  Mattilsynet har informert virksomheten at de kommer til å bli pålagt å tømme anlegget raskt for å redusere risiko for videre smittespredning.

  Pankreassykdom er en svært smittsom laksesykdom, som fører til dårlig helse og velferd for fisken.

 • Minister etter oppvaskmøte med oppdrettsnæringen: – Slik skal vi ikke ha det

  – Det har vært en konstruktivt møte med oppdrettsnæringen i dag.

  Det sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth etter et oppvaskmøte med Sjømat Norge, sjømatbedriftene og Mattilsynet i dag.

  Møtet finner sted bare uker etter at NRK avdekket massedød av laks på flere anlegg tilhørende laksegiganten Lerøy Seafood Group.

  – Vi har sett at flere aktører ikke har fulgt lover og regler den siste tiden. Slik skal vi ikke ha det, sa Myrseth.

  Ministeren pekte videre på at det er viktig å sikre en god dialog mellom partene.

  – Næringen har forsikret oss om at de skal rydde opp.

  Regjeringen vil i løpet av noen måneder legge frem en stortingsmelding om dyrevelferd.

 • Rømt regnbueørret i Nordhordland

  Fiskeridirektoratet har de siste dagene mottatt flere tips om fangster av rømt regnbueørret i Fensfjorden i Nordhordland. Fisken har en størrelse på mellom tre og fem kilo. Fiskeridirektoratet arbeider nå med å finne ut av hvor oppdrettsfisken stammer fra. De ber folk som får slik oppdrettsfisk om å ta kontakt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no