Hopp til innhold
oppdrettsanlegg
Foto: Halvard Alvik / NTB

Oppdrettsnæringen

Oppsummert

Regjeringen vil innføre grunnrenteskatt for havbruk og vindkraft, noe som har vakt sterke reaksjoner fra næringene. Målet for regjeringen er å drive inn 33 milliarder i økt skatt. Den såkalte lakseskatten skal innføres fra 1. januar 2023.

  • Laksesykdom på oppdrettsanlegg i Frøya

    Det er påvist infeksiøs lakseanemi (ILA) ved en lokalitet ved Olausskjæret i Frøya kommune. Lokaliteten eies og driftes av Salmar Oppdrett AS.

    – Alle som ferdes i området og driver aktivitet knyttet til fiskeoppdrett må vise nødvendig aktsomhet slik at spredning av eventuell sykdom unngås, skriver Mattilsynet.

    Salmar varslet Mattilsynet om mistanke om smitte i midten av juni. For å begrense smitte er lokaliteten ilagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse, ifølge Mattilsynet.

    Det er opprettet en restriksjonssone for å forebygge, begrense og bekjempe ILA.

    – Restriksjonssonen består av en vernesone og en overvåkingssone. Dette medfører blant annet restriksjoner på trafikk i området omkring lokaliteten.

  • Havbruksfonden redder kommuneøkonomien

    Lødingen kommune kan komme seg ut av Robek takket være økte utbetalinger fra Havbruksfondet.

    Finnmark fylkeskommune har regnet ut hva hver enkelt havbrukskommune får utbetalt fra Havbruksfondet i år.

    Ifølge beregningene ser det ut til at Lødingen får nærmere 23 millioner kroner.

    De pengene kommer godt med, sier ordførere Hugo Jacobsen.

    – Vi ser ut til å få rundt 8 millioner kroner merr enn antatt. Utbetalingen fra Havbruksfondet vil være direkte avgjørende for at vi skal lykkes å komme ut av Robek, sier Jacobsen.

    Dermed kan kommunen selv bestemme over økonomien sin, og ikke bli styrt av Statsforvalteren.

    – Det gir oss tilbake handlingsfriheten. Vi ønsker å være en offensiv kommune, som satser litt. Da må vi for eksempel kunne ta opp lån, og det kan vi ikke i dag.

    De andre av kommunene i Vesterålen vil også få solide utbetalinger fra fondet.

    Ifølge utregningene til Finnmark fylkeskommune, vil utbetalingene bli:

    Hadsel: 53,7 millioner.

    Sortland: 30,5 millioner.

    Øksnes: 29,6 millioner.

    Lødingen: 22,6 millioner.

    Kvæfjord: 20,9 millioner.

    Bø: 17,1 millioner.

    Andøy: 3,4 millioner.

    Det er Fiskeridirektoratet som utbetaler pengene fra fondet. De ønsker ikke å kommentere saken før de har de konkrete utbetalingene klare.

    Oppdrettsmerde utenfor Lovund
    Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK
  • Auksjonsdatoen er nå satt

    Oppdrettere kan fra torsdag 6. juni melde seg på auksjon av nye oppdrettstillatelser som blir holdt 24. juni.

    Det melder Nærings- og fiskeridepartementet.

    Myndighetene har besluttet at minsteprisen i auksjonen blir 170.000 kroner per tonn i alle produksjonsområder.

    – Regjeringen vil nå tilby vekst i områder hvor miljøsituasjonen er akseptabel, sier fiskeri- og havministere Marianne Sivertsen Næss.

    – Dette bidrar til økt verdiskaping, eksport og arbeidsplasser i distriktene. Auksjon er en effektiv måte å tildele tillatelser og har historisk sikret store inntekter for stat og kommunesektor,

  • Rapport: Trafikklyssystemet for havbruk i strid med naturmangfoldloven

    Trafikklyssystemet for havbruk fører til brudd på naturmangfoldlovens mål for villaksbestandene, heter det i en rapport fra en regjeringsnedsatt arbeidsgruppe. Systemet skal sørge for bærekraftig havbruk og at oppdretterne nedjusterer produksjonen av fisk når miljøbelastningen blir uakseptabel. Rapporten slår fast at det ikke er godt nok samsvar mellom grenseverdiene for lakselus og kravene til høstbart overskudd for villaks. Rapporten vil bli sentral i arbeidet med havbruksmeldingen som skal legges fram for Stortinget neste år.

  • Nei til forsøk med genmodifisert laks i sjøen i Masfjorden

    Miljødirektoratet har avslått ein søknad frå Havforskingsinstituttet om å setta ut genmodifiserte laksar i feltforsøk i sjøen ved sitt forskingsanlegg i Matre i Masfjorden.

    – Vi vurderer at det er fare for miljømessige skadeverknader, sjølv om sjansane for at dette kan skje er svært låg, seier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

    Dette kunne blitt første gong i verda at genredigert laks blir sett ut i eit naturleg havmiljø. Hensikta var å finna ei løysing for havbruksnæringa der rømt oppdrettslaks ikkje kan øydelegga genane til villaksstammene.

    Vitskapskomiteen for mat og miljø har to gonger vurdert risikoen i prosjektet, og konkludert med at miljørisikoen i prosjektet er potensielt høg.

    Anna Wargelius ved Havforskningsinstituttet, med ein genmodifisert laks

    Havforskarar vil setta genmodifisert laks ut i sjø – ekspertkomité åtvarar

    Havforskingsinstituttet planlegg forsøk med genmodifisert laks i merdar i sjø, for første gong i verdshistoria. – Risikoen er for høg, meiner Vitskapskomitéen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no