Hopp til innhold
Njord A-plattformen.
Foto: Equinor / Jan Arne Vold og Elisabeth Sahl

Norsk eksport

Oppsummert

Norge er en liten og åpen økonomi med lang tradisjon for handel med andre land. Eksporten er høy og har satt flere rekorder de siste årene. EU er vårt viktigste eksportmarked.

  • Sjømateksporten fall med 1 milliard

    I januar, februar og mars eksporterte Norge sjømat for 40,2 milliardar kroner. Det er 1,2 milliardar kroner, eller 3 prosent, mindre enn same periode i fjor.

    – Takka vere ei svak norsk krone og høge priser var det vekst i eksportverdien i januar og februar. I mars avtok valutaeffekten, samtidig som det har vore volumfall for ei rekke arter i dei tre første månadane i år, seier direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, i ei pressemelding.

  • Rekordsterke tall for norsk fastlandseksport

    – Eksporten av varer fra fastlandet har økt med over 30 prosent de to siste årene. I 2023 var eksporten av tradisjonelle varer rekordhøy og det er helt i tråd med ambisjonene vi har for norsk næringsliv, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

    I dag markerer næringsministeren to år med eksportreformen Hele Norge eksporterer. Reformen skal bidra til å oppfylle eksportmålet fra Hurdalsplattformen om å øke eksporten utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030.

    Hele Norge eksporterer skal bidra til økt verdiskapende eksport i hele næringslivet. I tillegg etableres det 5-10 nasjonale strategiske satsninger etter innspill fra Nasjonalt eksportråd, næringslivet og partene i arbeidslivet.

    – Satsingene skal gjøre det lettere for norske bedrifter å utmerke seg internasjonalt. Ambisjonene er høye, og de speiler næringslivets egne mål, sier Vestre.

  • Høyeste eksportnivå noensinne

    Eksporten av varer og tjenester utenom olje og gass endte i 2023 på 1225 milliarder kroner. Det er det høyeste nivået noensinne.

    Rapporten er utarbeidet av Menon på oppdrag fra NHO, LO, Innovasjon Norge, Eksportfinansering Norge og Nasjonalt eksportråd.

    Utenom olje og gass var maritim næring i 2023 den største eksportnæringen og vokste med to prosent fra 2022.

    (NTB)

  • Eksportrekord for sjømaten

    Noreg eksporterte sjømat for 13,3 milliardar kroner i januar, 5 prosent meir enn i 2023. Det blir eksportert mindre mengder, men svak krone gjer at verdien aukar.

    – Det har vore ein god start på sjømateksporten i 2024. Det kjem av i første rekke auka lakseprisar. Saman med ei vedhaldande svekt krone bidrog det til at den totale eksportverdien blei rekordhøg, seier administrerande direktør Christian Chramer i Noregs sjømatråd i ei pressemelding.

    Dei største enkeltmarknadene var Polen, Danmark og USA. Til saman blei det eksportert sjømat til 118 land.

  • Handelsoverskuddet halvert fra 2022 til 2023

    Norsk handelsoverskudd halverte seg fra 2022 til 2023 og endte på 849 milliarder kroner, men er likevel det nest høyeste handelsoverskuddet noensinne.

    Lavere gasspriser er hovedårsaken til nedgangen.

    Det viser tall fra SSB mandag morgen.

    Handelsoverskudd er differansen mellom salg og kjøp av varer til utlandet. Når vi selger flere varer til utlandet enn vi kjøper, får vi et handelsoverskudd.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no