Hopp til innhold
Kristin Harila på toppen av Mount Everest
Foto: Kristin Harila

Kristin Harila

Oppsummert

Fjellklatreren Kristin Harlia fra Vadsø satte 27. juli 2023 verdensrekord, da hun og hennes parter Tenjin Lama Sherpa nådde toppen av K2. Harila og teamet hadde da klatret til topps på de 14 høyeste fjellene i verden på 92 dager (3 mnd og 1 dag).

 • Sherpaen som tok verdsrekord med Kristin Harila er omkomen

  – Det er med stor sorg eg har fått den tragiske beskjeden om at Tenjen Lama Sherpa omkom etter å ha blitt tatt av snøskred i Shishapangma.

  Det seier Kristin Harila i ei skriftleg melding til NRK

  Tenjen Lama Sherpa var sherpaen som tok verdsrekord saman med Harila. Dei to gjekk på dei 14 høgaste toppane i verda på 92 dagar.

  Shishapangma ligg i Kina og er 8013 meter over havet. Det er verdas fjortande høgste fjell.

  Lama og ein annan sherpa, Mingmar Sherpa, skulle assistere to amerikanske klatrarane, Anna Gutu og Gina Marie. Det skriv The Himalayan times.

  Gutu og Mingmar blei funne.

  Harila er no i Katmandu, og seier ho vil halde fram å assistere med den framleis pågåande redningsaksjonen, då fleire treng hjelp og støtte.

  Kristin Tarila og Tenjin Sherpa på toppen av K2 den 27.juli
  Foto: Matias Myklebust / Field Productions
 • Kristin Harila trapper ned på klatringen

  Fjellklatrer Kristin Harila legger den mest ekstreme klatringen på hylla bare uker etter at hun satte ny rekord i å bestige alle 14 fjell i verden over 8000 meter raskest.

  Harila, som kommer fra Vadsø i Finnmark, tok rekorden i juli da hun nådde toppen av K2, verdens nest høyeste fjell. Til sammen brukte hun bare 92 dager på å bestige alle de 14 fjellene.

  Nå er hun imidlertid ferdig med klatring.

  – Nei, egentlig er jeg nok ferdig med klatring nå, sier hun til Kronstadposten.

  Nå skal Harila holde foredrag, gi ut bok og lage film. Hun jobber også med tre andre prosjekter.

  (NTB)

  DSC02930
  Foto: Eivind Aabakken / NRK
 • Harila frikjent etter gransking

  En gransking av dødsfallet til den pakistanske klatreren Muhammed Hassan, som mistet livet da han forsøkte å bestige K2, har frikjent norske Kristin Harila.

  – Etterforskningen har ikke fastsatt ansvaret for klatrerens død på noen enkeltperson, sier et medlem av etterforskningskomiteen ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency.

  Hassan døde 27. juli i år, samme dag som vadsøværingen Kristin Harila (37) og klatremakkeren Lama (Tenjin Sherpa) satte verdensrekorden i å bestige verdens 14 høyeste fjell raskest.

  Etter at dødsfallet til Hassan ble kjent, har Harila blitt beskyldt for å ha gått forbi den døende klatreren uten å hjelpe. Østerrikeren Wilhelm Steindl er blant dem som var på K2 samme dag. Han hevder at Harila og flere andre fjellklatrere ikke gjorde nok for å hjelpe Hassan.

  Det har Harila avvist. Hun har overfor NTB også kritisert medier som hun mener sprer feilinformasjon om dødsfallet.

  Tidligere i august kunngjorde myndighetene i Gilgit-Baltistan i Pakistan, der K2 ligger, at de skulle etterforske saken.

 • AP: Dødsulykken på K2 etterforskes

  En pakistansk kilde sier det er startet etterforskning av ulykken der en pakistansk fjellklatrer døde da norske Kristin Harila og flere andre besteg K2 i juli.

  Det er lederen for klatreorganisasjonen Pakistan Alpine Club, Karrar Haidri, som opplyser til nyhetsbyrået AP at en etterforskning av hendelsen er satt i gang. Den gjennomføres av myndighetene i Gilgit-Baltistan, der K2 ligger, opplyser han.

  Harila beskriver hendelsen på sin hjemmeside. Saken, som er omtalt av blant andre Fri Flyt og NRK , har fått mye oppmerksomhet, blant annet i sosiale medier. Kritikerne anklager klatrerne som var på vei opp fjellet for å ha gått forbi Mohammed Hassan (27) etter at han var blitt alvorlig skadd i et fall.

  Hassan skal ha jobbet med å feste tau for andre klatrere på K2.

  Flere grupper med klatrere forsøkte på dette tidspunktet å komme seg opp på K2. Flere medier, blant dem østerrikske Der Standard og britiske The Guardian , har gjengitt påstander om at Harila og andre klatrere gjorde for lite for å hjelpe Hassan.

  Harila avviser dette og skriver at de og andre fjellklatrere forsøkte å redde ham.

  – Da jeg gikk videre, var han fortsatt i live, og vi trodde at han overlevde. Vi visste ikke at han var død før vi var på tur ned. Vi visste ikke det da vi fortsatte oppover, sier Harila til NRK.

  Etter hvert fortsatte Harila og makkeren Tenjin Sherpa mot toppen. Da de nådde den, hadde de besteget verdens 14 høyeste fjell på 92 dager, noe som var ny verdensrekord.

  Kristin Harila sier til NRK at hun ikke kjenner til hvor vanlig det er å etterforske slike dødsfall i Pakistan, men at det er vanlig i Nepal.

  – Jeg har ikke hørt noe til nå, men regner med at jeg blir kalt inn, og jeg er veldig positiv til at de gjennomfører en etterforskning, sier hun til NRK.

  (NTB/NRK)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no