Hopp til innhold
Dalai Lama i Oslo
Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Tibet

Oppsummert

Tibet er eit område som er styrt av Folkerepublikken Kina etter at landet vart invadert av kinesiske styrkar i 1950. Det åndelege overhovudet for tibetanerane er Dalai Lama. Dalai Lama lev i eksil i India og kjempar for tibetansk sjølvstyre.

 • Basketsko skaper strid USA – Kina

  Den amerikanske basketstjernen Enes Kanter har hisset på seg Kina etter at han la ut bilder i sosiale medier der skolene hans hadde påmalt slagord for frigjøring av Tibet. Skoene er dekorert av den kinesiske dissidenten og kunstneren Baidiucao.

 • Opnar for samtalar med Kina

  Den nye leiaren for Tibets eksilregjering i India seier han er villig til å strekke ut ei hand for å løyse konflikten med Kina.

  Kina godkjenner ikkje regjeringa i Dharamsala, og har ikkje hatt dialog sidan 2010.

  Det kinesiske kommunistregimet har styrt Tibet sidan 1951, og meiner regionen har vore kinesisk sidan 1200-talet.

 • Dalai Lama har fått første dose

  Tibets spirituelle overhode, Dalai Lama, fikk lørdag den første dosen av koronavaksine, på et sykehus nord i India. Det melder Channel News Asia. Dalai Lama oppfordret alle til å ta vaksinen når de kan. Han og ti andre som holder til i Dalai Lamas bolig ble vaksinert med AstraZeneca-vaksinen.

  Dalai Lama i Trondheim
  Foto: Stein Lorentzen / NRK
 • Kina vil ha sterkere grep om Tibet

  President Xi Jinping sier Kina må gjøre Tibet til en «ugjennomtrengelig festning» for nasjonal enhet og for å hindre fraksjonering. Kina tok kontroll over Tibet i 1950, og eksilbefolkningen kaller okkupasjonen et kulturelt folkemord, melder Reuters.

 • Vil løyse grensekonflikt i Himalaya

  India opplyste søndag at landet er samd med Kina om å finne ei fredeleg løysing på grensekonflikten i Himalaya. Dei siste vekene har det vore stor spenning langs grensa mellom Tibet i Kina og den indiske delstaten Ladakh.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no