Hopp til innhold
Dalai Lama i Oslo
Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Tibet

Oppsummert

Tibet er eit område som er styrt av Folkerepublikken Kina etter at landet vart invadert av kinesiske styrkar i 1950. Det åndelege overhovudet for tibetanerane er Dalai Lama. Dalai Lama lev i eksil i India og kjempar for tibetansk sjølvstyre.

 • Dalai Lama ber om unnskyldning

  Tibets spirituelle overhode, Dalai Lama, ber om unnskyldning etter at han kysset en gutt på leppene før han stakk tungen sin ut og ba gutten om å «suge på tungen», skriver CNN.

  Kontoret til Dalai Lama opplyser at han ønsker å be gutten og hans familie om unnskyld, men også til hans mange venner over hele verden.

  – Hans hellighet erter ofte folk han møter på en uskyldig og leken måte, både offentlig og foran kameraer, heter det i uttalelsen på Twitter.

  Hendelsen fant sted under et arrangement i Dharmashala i februar, og videoen har gått viralt på sosiale medier hvor mange har kritisert Dalai Lamas handlinger.

 • Minst åtte omkom i snøskred i Tibet

  Minst åtte mennesker omkom og et ukjent antall er savnet etter at et stort snøskred tok en rekke kjøretøy i Tibet. Snøskredet gikk ved en tunnelåpning langs hovedveien mellom Nyingchi og Mainling i rundt 3.000 meters høyde sørøst i Tibet. Mange ble sittende innesperret i bilene sine under store snømasser, og redningsarbeidet pågår. Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua er det uklart hvor mange som er savnet etter skredet.

  (NTB)

 • Basketsko skaper strid USA – Kina

  Den amerikanske basketstjernen Enes Kanter har hisset på seg Kina etter at han la ut bilder i sosiale medier der skolene hans hadde påmalt slagord for frigjøring av Tibet. Skoene er dekorert av den kinesiske dissidenten og kunstneren Baidiucao.

 • Opnar for samtalar med Kina

  Den nye leiaren for Tibets eksilregjering i India seier han er villig til å strekke ut ei hand for å løyse konflikten med Kina.

  Kina godkjenner ikkje regjeringa i Dharamsala, og har ikkje hatt dialog sidan 2010.

  Det kinesiske kommunistregimet har styrt Tibet sidan 1951, og meiner regionen har vore kinesisk sidan 1200-talet.

 • Dalai Lama har fått første dose

  Tibets spirituelle overhode, Dalai Lama, fikk lørdag den første dosen av koronavaksine, på et sykehus nord i India. Det melder Channel News Asia. Dalai Lama oppfordret alle til å ta vaksinen når de kan. Han og ti andre som holder til i Dalai Lamas bolig ble vaksinert med AstraZeneca-vaksinen.

  Dalai Lama i Trondheim
  Foto: Stein Lorentzen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no