Dalai Lama i Oslo
Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Tibet

Oppsummert

Tibet er eit område som er styrt av Folkerepublikken Kina etter at landet vart invadert av kinesiske styrkar i 1950. Det åndelege overhovudet for tibetanerane er Dalai Lama. Dalai Lama lev i eksil i India og kjempar for tibetansk sjølvstyre.

 • Tibetansk munk tente på seg selv

  En 63 år er gammel tibetansk munk er død etter at han tente på seg selv i protest mot Kinas okkupasjon av Tibet, melder den Internasjonale kampanjen for Tibet (ICT). Ifølge ICT er han den 151 tibetaneren som tenner på seg selv siden 2009.

 • Munk satte fyr på seg selv

  En tibetansk buddhistmunk har satt fyr på seg selv i Kina, melder en amerikansk radiostasjon skriver NTB. Tidligere har tibetanske munker tent på seg selv i protest mot kinesisk undertrykkelse av Tibet.

 • Kraftig jordskjelv i Tibet

  Det er registrert et jordskjelv med en styrke på 6,2 i Tibet, ifølge U.S. Geological Survey (USGS). Det melder nyhetsbyrået Reuters.

 • Kina ber USA holde seg unna Tibet

  Kinas utenriksminister Wang Yi ber USAs utenriksminister John Kerry om ikke å blande seg inn i Tibet-spørsmålet. Henstillingen kom da de to snakket på telefon. Kina anser Tibet for å være en innenrikspolitisk sak. Tibet ble innlemmet i Kina i 1950.

 • Obama møter Dalai Lama

  USAs president Barack Obama skal møte Dalai Lama i Det hvite hus onsdag, trolig til Kinas misnøye. Kina anser den tibetanske åndelige lederen som en separatist. Dalai Lama har levd et halvt århundre i eksil fra Tibet. Kina sendte soldater dit i 1951.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no