Hopp til innhold
Johan Sverdrup feltet
Foto: Lizette Bertelsen & Jonny Engelsvoll / Equinor

Elektrifisering

Oppsummert

Oljeplattformene i Nordsjøen, og landanleggene på Mongstad, Kårstø og Melkøya står for en stor del av utslippene som Norge må kutte om vi skal nå EUs klimamål innen 2030. Overgang til elektrisk strøm er under planlegging.

  • Vadsø-ordfører: – Velger å stole på at det blir havvind

    Vadsøs ordfører, Wenche Pedersen (Ap) sier at hun stoler på sine partikamerater, som på landsmøtet har besluttet å si ja til elektrifisering av sokkelen. Med hjelp av havvind.

    – Dette er et vedtak man må tolke, men jeg velger å være positivt til at elektrifiseringen ikke skal skje ved hjelp av kraft fra land, men ved hjelp av havvind, sier hun.

    Hun sier at denne tolkningen deler hun med finnmarks delegasjon på landsmøtet.

    – Jeg oppfatter at dem som har vært med på å skrive vedtaket tolker det dit hen, at man må ha andre løsninger slik som havvind, og da må jeg ha tillit til at det er det dem mener, sier ordføreren.

    – Kan du være trygg for at det blir havvind?

    – Det som alltid er utfordringen med slike kompromisser er at man pakker det inn i ord, men denne gangen velger jeg å stole på de som har vært til stede, sier hun.

    Pedersen er klar på at hun vil følge denne saken til døra.

    – Allerede mandag vil jeg og resten av Øst-Finnmark-rådet sette oss ned og be om et møte med olje -og energiministeren.

    Wenche Pedersen er ordfører i Vadsø kommune og hun leder også regionrådet i Øst-Finnmark. Pedersen forventer lavere flybillettpriser allerede neste år i region.
    Foto: Privat
  • VG: Ap sier ja til elektrifisering

    Arbeiderpartiet sier ja til elektrifisering av gassanlegget på Melkøya. Det vedtok partiet landsmøtet fredag. Dette melder VG.

    Fredag formiddag ble redaksjonskomiteen i Arbeiderpartiet enige om et kompromiss i kraftpolitikken. På ettermiddag ble uttalelsen enstemmig vedtatt, sammen med Aps nye energipolitiske dokument.

    I energikompromisset er de enige om at elektrifisering av sokkelen skal skje på en måte som ikke svekker fastlandsindustriens konkurransekraft.

    – Der hvor det er nødvendig skal det foreligge konkrete planer for utbygging av mer kraft og forsterket nett i forbindelse med elektrifiseringsprosessen, sier næringsminister Jan Christian Vestre til avisa.

    Motstanden mot elektrifisering av Melkøya er stor i Finnmark fordi dette betyr at det vil bli et kraftunderskudd i landsdelen. Dette vil ramme næringslivets muligheter for nyetableringer og folk flest i form av høyere strømpriser.

    Senterpartiets landsmøte vedtok tidligere i vinter det stikk motsatte som samarbeidspartner Ap. De sa nei til elektrifisering med landstrøm.

    OMVISNING: Samfunnskontakt Silje Grytebakk med statsminister Jonas Gahr Støre under omvisningen på Melkøya.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Ap slamrer ikke igjen døra for elektrifisering av Melkøya

    Arbeiderpartiet åpner fortsatt for elektrifisering av gassanlegget på Melkøya i Finnmark.

    – Vi skal klare å få til dette, forutsatt at det foreligger planer om utbygging av ny fornybar kraft, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

    Han har ledet arbeidet med kraftpolitikken på landsmøtet.

    På direkte spørsmål om Ap åpner for elektrifisering av Melkøya sier Vestre at det kan skje forutsatt at vi kan gjøre det på en måte som gjør at vi kan sikre nok kraft fastlandsindustrien.

    Nylig vedtok Sps landsmøte å si nei til elektrifisering av Melkøya.

  • Vestre: Strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa

    Næringsminister Jan Christian Vestre har ledet arbeidet med kraftpolitikken på Aps landsmøte.

    Nå er innstillingen fra redaksjonskomiteen klar. Vestre slår fast at «strømprisene skal ned og være lavere i Norge enn i Europa.»

    – Vi slår fast at strømprisene skal ned. Vi slår fast at strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa, sier Vestre.

    Hvordan dette konkret skal skje, er ikke helt avklart ennå. Vestre viser til arbeidet som et regjeringsoppnevnt utvalg er i gang med. På direkte spørsmål sier han at det både kan være aktuelt å vurdere egne prisområder for strøm eller en form for topris-system. Dette er to forslag som har vært oppe i debatten om hvordan strømprisen i Norge kan være lavere enn i Europa.

    – Det skal være sterk politisk demokratisk kontroll over våre felles energiressurser, over kraftpolitikken, sier statsråden.

    – Vi vil også bruke handlingsrommet i EØS-avtalen, sier Vestre.

    Han slår fast at tiltak som kan begrense prissmitten «vil bli vurdert». Nettopp å begrense prissmitten fra Europa til Norge, har vært et sentralt poeng for de som krever mer nasjonal kontroll over kraftpolitikken.

    – Men det må ikke gå utover forsyningssikkerheten, sier Vestre.

    I tillegg skal det være en storstilt fornybar utbygging, og i tillegg en storstilt satsing på energi.

    – Vi er åpne for å se på ny kunnskap om alternative energikilder. Det kan være kjernekraft, sa Vestre, som også nevnte bølgekraft som et annet eksempel.

    Kraftpolitikken har vært ett stridstema på Ap-landsmøtet.

    Vestre kom også inn på elektrifisering.

    – Der det er nødvendig, skal det foreligge konkrete planer for utbygging av mer kraft i forbindelse med elektrifiseringsprosessen, sier Vestre.

    – Elektrifisering skal fortrinnsvis skje ved en storstilt utbygging av havvind.

  • Aasland positiv til elektrifisering av Melkøya

    Olje- og energiminister Terje Aasland mener elektrifisering av Melkøya er et fantastisk industriprosjekt. Det kom frem under Arbeiderpartiets landsmøte i går kveld.

    Aasland trekker frem kutt i klimagassutslipp, trygging av jobber, økt eksportkapasitet til Europa, men nevner også at det kan gi utfordringer i kraftsystemet.

    På spørsmål om havvind kan være et alternativ i Finnmark, svarer ministeren at nett er det viktigste, for det legger grunnlaget for mer kraft. Det vil igjen gi mulighet for å bygge ut mer havvind.

    Det melder NTB.

    Terje Aasland, Olje og energiminister - rapport fra Arbeiderpartiets energiutvalg
    Foto: Martin Fønnebø / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no