Hopp til innhold
Buchan, Skottland. Equinors Dudgeon Vindmølleanlegg utenfor England.
Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB

Equinor

Oppsummert

Olje og gasselskapet Equinor (tidl. Statoil) har den norske stat som hovedaksjonær. Konsernsjef i Equinor er Anders Opedal. Jon Erik Reinhardsen er styreleder.

 • Equinor vil fortsatt legge ned Mongstad

  Equinor-sjef Anders Opedal gjør det klart at selskapet fortsatt skal legge ned gasskraftverket på Mongstad, til tross for den vanskelige energisituasjonen.

  – Det er et kraftverk som ikke er lønnsomt å drifte og ha som beredskap, og det har vært kjent i mange år at det skal legges ned, sier Opedal til NTB.

  Han legger til at Equinor har spurt om det er noen som ønsker å ta den økonomiske byrden av å drifte kraftverket som reserveløsning, uten å ha fått svar.

  Tirsdag ba Frp-leder Sylvi Listhaug, fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland og en rekke lokale næringslivstopper om at regjeringen stanser nedleggelsen av gasskraftverket i Nordhordland. Også Statnett har bedt Equinor om å beholde kraftverket, som har vært i drift siden 2010, noe selskapet avviste i begynnelsen av juli.

  – Det har vært kjent for alle aktører i markedet at dette vil skje. Jeg tror ikke Equinor skal være den som sikrer og betaler for backup for norsk produksjon, sier Opedal. (NTB)

 • Sterkt resultat for Equinor

  Equinor fikk et justert driftsresultat på 17,6 milliarder dollar, tilsvarende drøyt 170 milliarder kroner, i andre kvartal. Det opplyser selskapet i en børsmelding onsdag morgen.

  Selskapet har fortsatt høy produksjon. Det trekkes frem at høy gassproduksjon bidrar til energisikkerhet i Europa. Samtidig opplyser Equinor at de er ute av eiendeler i Russland.

  – Russlands invasjon av Ukraina har påvirket allerede stramme energimarkeder og skapt en energikrise med høye priser som treffer folk og alle sektorer i samfunnet. Equinor gjør sitt beste for å sørge for sikre og pålitelige energileveranser til Europa, samtidig som vi fortsetter å investere i energiomstillingen, sier konsernsjef Anders Opedal.

  Fornybarsegmentet leverte 15 prosent høyere kraftproduksjon sammenlignet med samme kvartal i fjor.

  – Vi har tatt nye, viktige skritt med lavkarbonporteføljen for å hjelpe kunder med avkarbonisering, sier Opedal.

  Andre kvartals resultat er ikke langt unna forrige kvartals rekordresultat 18 milliarder dollar.

  Styret har nå besluttet å øke det ekstraordinære kontantutbyttet fra 0,20 til 0,50 dollar per aksje for andre og tredje kvartal i 2022. Ordinært utbytte er fortsatt 0,20 dollar per aksje.

 • Flere skadd i Equinor

  Talle på skader blant ansatte i Equinor økte fra første til andre kvartal.

  Konserndirektør Jannice Nilson innrømmer de ikke har lykkes med å snu trenden for personskader.

  Antall alvorlige hendelser var på samme nivå som i årets tre første måneder, der fallende gjenstander er det som skjer oftest.

  Det siste året har Equinor hatt to hendelser med olje- og gasslekkasjer, men ingen av disse hadde potensial til storulykke.

 • Urbefolkning og miljøvernorganisasjon stemner Canada for retten for olje- og gassprosjekt

  Den kanadiske urbefolkningsorganisasjonen Mi'gmawe'l Tplu'taqnn Inc. (MTI) og miljøvernorganisasjonen Ecojustice stemner den føderale regjeringa for retten for å ha godkjent Equinor sitt olje- og gass prosjektet Bay Du Nord ved kysten av provinsen Newfoundland og Labrador i Canada. Det skriv organisasjonen MTI sjølv i eit utsegn.

  MTI meiner produksjon av olje i dette området, kan hindra samfunnet frå å driva med sitt tradisjonelle og kommersielle fiske av laks. Dei fryktar at prosjektet er i konflikt med dei avtalene urbefolkninga har med staten, som gjev dei rett til å driva med jakt og fiske slik dei alltid har gjort.

  I 2013 gjorde Equinor sine første oljefunn i Flemish Pass-bassenget rundt 500 kilometer nordaust for St. John's i Newfoundland og Labrador i Canada.

  Selskapet forventar å produsera den første olja frå feltet på slutten av 2020-talet.

 • Equinor selger deler av oljefelt i Mexicogolfen til Shell

  Equinor har inngått en avtale om salg av 51 prosent av eierandelene i et oljefelt i Mexicogolfen til Shell.

  Equinor beholder 49 porsent eierandel i prosjektet, og Shell blir ny operatør for feltet, skriver Equinor i en pressemelding.

  Det dreier seg om North Platte-prosjektet. For å gjenspeile endringen i eierandeler, har Equinor og Shell avgjort å endre navnet fra North Platte til Sparta.

  Feltet strekker seg over fire blokker i Garden Banks-området, 275 kilometer utenfor kysten av Louisiana i USA, på om lag 1.300 meters havdyp. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no