ICANs oversikt over land med atomvåpen
Foto: NRK

Atomvåpen

Oppsummert

Russlands president Vladimir Putin sier et nytt våpenkappløp vil bryte ut hvis USA trekker seg fra flere atomvåpenavtaler. President Donald Trump varslet nylig at USA trekker seg fra nedrustningsavtalen INF som forbyr mellomdistanseraketter.

 • USA offentleggjer atom-tal

  USA hadde 3750 atomstridshovud i slutten av september i fjor. Det viser tal frå det amerikanske utanriksdepartementet, ifølge AFP.

  Dette er det lågaste nivået USA har rapportert sidan den kalde krigen med Russland tok slutt. Atomlageret var på sitt største i 1965. Då hadde USA over 30.000 stridshovud.

  Det er første gong på fire år USA rapporterer tala, etter at president Donald Trump nekta å offentleggjere dei.

  President Joe Biden prøver no å ta opp att forhandlingane om våpenkontroll med Russland.

  – Statar bør vere opne om kor store atomlager dei har. Det er viktig for ikkje-spreiing og nedrusting, sa utanriksdepartementet i ei fråsegn.

 • Stoltenberg er bekymra for Kina

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er bekymra over at Kina utvidar atomarsenalet sitt. Han ber om nedrustingssamtalar. Stoltenberg hadde måndag ein videosamtale med den kinesiske utanriksministeren Wang Yi. Der understreka Stoltenberg at Kina ikkje er Natos motstandar, men han sa at landet må opptre ansvarlege og overhalde dei internasjonale forpliktingane sine.

 • Kinas rakettsiloer skaper uro

  Kina har startet store byggeprosjekter som kan tyde på en utvidelse av landets atomvåpenarsenal. Amerikanske eksperter frykter et nytt våpenkappløp. I juni ble det oppdaget at nye rakettsiloer var under bygging nær Yumen i Gansu-provinsen. Amerikanske forskere finleste så satellittbilder og fant nok en byggeplass, denne gang nær Hami i den nordvestlige Xinjiang-provinsen.

 • Økning i operative atomvåpen

  Antallet atomvåpen i operative enheter over hele verden har økt, opplyser Peace Research Institute Sipri i sin årbok, iføge SVT.

  Tallet ble anslått til 3825 ved begynnelsen av året, en økning fra 3720 ved begynnelsen av fjoråret. De fleste er russiske og amerikanske.

  Samlet sett ble imidlertid den totale beholdningen atomvåpen redusert. Det skyldes hovedsakelig at gamle stridshoder er demontert.

 • Mossad-sjef letter på sløret

  Et intervju med en avtroppende sjef for etterretningstjenesten Mossad tolkes som en innrømmelse av at Israel har stått bak attentat og sabotasjeaksjoner i Iran.

  I et intervju på israelske Channel 12 innrømmer ikke Yossi Cohen attentatene, men protesterer heller ikke når han får spørsmål om dem.

  På spørsmål om de iranske forskerne forstår konsekvensene av å ikke etterkomme Israels krav, sier Cohen:

  – Da møter de vennene sine.

  Svaret er trolig med henvisning til forskere som er drept i attentat opp gjennom årene.

  Yossi Cohen
  Foto: Oded Balilty / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no