Hopp til innhold
B-61 atomvåpen
Foto: SSGT PHIL SCHMITTEN / US AIR FORCE

Atomvåpen

Oppsummert

Atomvåpen er den kraftigste våpentypen i verden, og et enkelt våpen kan produsere en eksplosiv kraft tilsvarende flere millioner tonn med dynamitt.

Ni land i verden har atomvåpen, og verdens totale beholdning er på omtrent 13.000 stridshoder.

 • USA og Russland til atomvåpensamtaler

  USA og Russland skal møtes i nær framtid for å diskutere gjenopptakelse av inspeksjoner av hverandres atomvåpenarsenal. Slike inspeksjoner inngår i den nye redrustningsavtalen Ny Start, som omhandler strategiske atomvåpen.

  Reuters skriver at dette ble bekreftet tirsdag av Ned Price som er talsmann for amerikansk UD.

  Oppfølging av nedrustningsavtalen Ny Start har stått på pause siden før Russland invaderte Ukraina i februar.

  Ned Price
  Foto: Susan Walsh / AP
 • Sverige og Finland vil vente med atomvåpen-diskusjon

  Sverige og Finland vil foreløpig ikke ta stilling til om det kan bli aktuelt å utplassere atomvåpen på deres jord om de blir Nato-medlemmer.

  Det bekreftet statsminister Ulf Kristersson og statsminister Sanna Marin på en pressekonferanse i forbindelse med det nordiske toppmøtet i Helsingfors tirsdag.

  Finland ikke vil kreve forbehold for medlemskap på dette tidspunktet, sier Marin. Norge har en avtale om at det ikke skal lagres atomvåpen på norsk jord, men dette er det for tidlig å diskutere, mener hun.

  – Vi har bestemt at vi ikke vil stenge noen dører i fremtiden for avgjørelser vi mener er riktig, men vi diskuterer aktivt disse sakene, sa Marin. (NTB)

  Ulf Kristersson og Sanna Marin 1. nov 2022
  Foto: Vesa Moilanen / AP
 • Nato og Russland kan komme til å holde atomvåpenøvelse samtidig

  Nato gjennomfører neste uke sin årlige kjernefysiske øvelse. Det samme planlegger Russland. De to øvelsene kan sammenfalle i tid, ifølge Nato-kilder.

  Nato-sjef Jens Stoltenberg har avvist at det er aktuelt å avlyse øvelsen, døpt «Steadfast Noon».

  – Om vi skulle avlyse en rutineøvelse, ville det sende gale signaler, sa Stoltenberg på en pressekonferanse denne uken.

  Også Russland skal holde en kjernefysisk øvelse snart, potensielt samtidig som Nato eller like etterpå, ifølge Nato-kilder nyhetsbyrået AP har snakket med.

 • – Bruker Russland atomvåpen, er de ferdige

  Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Natos atomsvar bør bekymre Russlands president. – Bruker russerne atomvåpen i Ukraina, må Nato svare. Da er den russiske hæren ferdig, sier Diesen til NRK.

  Diesen håper at amerikanerne har forklart Putin at et slikt angrep vil bli gjengjeldt på en måte som er ødeleggende for Russland.

  Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at dersom Russland bruker mindre kjernefysiske våpen mot Ukraina, vil Nato vurdere hva slags type våpen og hvordan de bruker dem, før alliansen svarer. – Russland vet at det vil få svært alvorlige konsekvenser, sier han.

 • Kutter all støtte til arbeid med kjernefysisk nedrustning

  I det nye statsbudsjettet kutter regjeringen all støtte til organisasjoner som jobber med kjernefysisk nedrustning.

  – Dette er fullstendig løftebrudd fra Hurdalsplattformen der regjeringen sier de skal øke innsatsen for kjernefysisk nedrustning, understreker daglig leder i Norske leger mot atomvåpen, Anja Lillegraven.

  – Når faren for atomkrig stiger, burde regjeringen styrke nedrustningsarbeidet, ikke motsatt, sier daglig leder i Nei til Atomvåpen, Nina Pedersen.

  I Hurdalsplattformen skrev regjeringen at de skulle «øke Norges innsats for kjernefysisk nedrustning, ta initiativ til å fokusere på de humanitære konsekvensene av atomvåpen og arbeide sammen med land i og utenfor NATO for en verden uten atomvåpen.»

  ICAN, en av organisasjonene som nå mister støtte, vant i 2017 Nobels fredspris for sitt arbeid for nedrustning.

  Demonstrasjon utenfor Stortinget tirsdag.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no