Den internasjonale romstasjonen
Foto: Handout . / Reuters / NTB

Romfart og astronomi

Oppsummert

Flere lysglimt og høye smell over store deler av Østlandet natt til søndag skyldes etter alt å dømme en meteor. Hendelsen inntraff noen minutter etter klokka 1 natt til søndag. Det er foreløpig usikkert hvor meteoren kan ha landet.

 • Romturister tilbake på jorden

  Klokken 01:08 norsk tid traff romkapselen SpaceX Dragon havet utenfor kysten i Florida, etter tre dagers reise i verdensrommet. Et skipsfartøy i nærheten vil bistå med å få de fire personene ombord tilbake på land.

 • Romturister returnerer til jorden

  Romkapselen «Crew Dragon» som har vært på reise i tre dager i verdensrommet med fire turister er ventet å returnere til jorden natt til søndag. Den skal etter planen lande i havet utenfor kysten i Florida, der det vil være en flåte som er i beredskap, skriver CNN.

 • Alt vel med romturistene

  Alt er vel med de fire sivile romturistene som onsdag ble skutt opp fra Florida med en Falcon 9-rakett fra SpaceX, ifølge selskapet.

  Mannskapet er «friske, fornøyde og hviler», heter det i en uttalelse torsdag, den første siden avreisen fra Cape Canaveral kvelden i forveien.

  De fire amerikanerne har «reist 5,5 ganger rundt jorden, fullført den første runden med vitenskapelige undersøkelser, og nytt et par måltider» før de gikk til sengs, heter det videre.

  – Snakket nettopp med mannskapet. Alt vel, tvitrer grunnlegger Elon Musk.

 • Kinesiske astronautar på veg heim

  Den nye kinesiske romstasjonen Tiangong er nærare å vere ferdigbygd. No er tre kinesiske astronautar på veg ned til jorda etter tre månaders opphald, skriv NTB.

  Astronautane er venta å lande i eit område i Indre Mongolia, nord i Kina i løpet av fredag.

  Dei tre har opphalde seg på den uferdige romstasjonen i tre månader, noko som hittil er det lengste opphaldet i verdsrommet for kinesiske romfararar.

  Eit nytt mannskap skal seinare i år skytast opp for å halde fram arbeidet med å setje saman Tiangong-stasjonen, som er venta å stå ferdig i 2022.

Stor meteor over nattehimmelen i Sør-Norge

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no