Hopp til innhold
Crew Artemis 2
Foto: Nasa

Romfart og astronomi

Oppsummert

Nasa planlegger å sende et romfartøy, Artemis 2, rundt månen mot slutten av 2024. Målet med Artemis-programmet er å lande mennesker på månen. Sist det skjedde var i 1972. Planen er at det skal skje igjen med Artemis 3 i 2026.

 • Nasa-sonde med asteroide-prøver har landet i Utah

  Sonden Osiris-Rex har hentet prøver fra overflaten på asteroiden Bennu.

  Ferden har tatt sju år, og det var søndag knyttet stor spenning til om sonden klarte å lande trygt.

  Det gjorde den heldigvis, for Nasa varlset «katastrofale følger» hvis ikke. Men søndag endte altså sonden sin ferd i ørkenen i delstaten Utah i USA.

  Det er første gang Nasa har hentet prøver fra en asteroide til jorden. Tidligere har japanske romforskere lyktes med to lignende prosjekter

  Asteroiden Bennu
  Foto: AP
 • Norske satellitter skal avdekke ulovlig fiske over hele verden

  En tredel av alle verdens kyststater skal nå motta data fra norske satellitter for å avdekke ulovlig fiske.

  Norge deler informasjonen med land som deltar i det internasjonale fiskerisamarbeidet Blue Justice initiativet, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

  Landene skal motta dataene gratis og kan gjennomføre analyser selv. Landene kan også få gratis bistand fra den norske sporingsenheten i Vardø, som er bemannet med analytikere fra Kystverket og Fiskeridirektoratet.

 • Nasa: Fire astronauter tilbake på jorda

  Etter å ha tilbrakt et halvt år på Den internasjonale romstasjonen (ISS) har fire astronauter fra tre ulike land vendt tilbake til jorda, opplyser Nasa.

  To av astronautene er fra USA, én fra Russland og én fra De forente arabiske emirater.

  De landet trygt utenfor kysten av Florida tidlig mandag morgen etter å ha forlatt ISS med romfartøyet Dragon Endeavour fra SpaceX 17 timer tidligere.

  Det befinner seg nå sju personer på romstasjonen, hvorav fire ankom 27. august.

  (NTB)

 • Dansk astronaut på vei til romstasjon

  Fire astronauter, blant dem en danske, er på vei til Den internasjonale romstasjonen (ISS) etter at et SpaceX-fartøy ble sendt opp fra Florida lørdag morgen. Astronautene, som også er fra Japan, USA og Russland, skal tilbringe et halvt år på romstasjonen, der de erstatter fire andre astronauter som har vært der siste halvår.

 • Japan klar til å sende opp månesonde – etter Indias suksess

  Etter Indias historiske månelanding håper Japan nå å få sendt sitt romprogram på rett kurs med helgens oppskyting av Moon Sniper.

  Raketten skytes opp søndag med en sonde som forventes å nå månens overflate i løpet av fire til seks måneder.

  I tillegg har den med seg en røntgenbildesatellitt laget for å undersøke universets utvikling.

  Romprogrammet er et av verdens største, men det første forsøket på å sette en sonde på månen mislyktes i november i fjor. En ny type rakett eksploderte under en prøve i forrige måned.

  Moon Sniper har som mål å lande sonden innenfor 100 meter fra et bestemt punkt på månen, langt mindre enn den vanlige rekkevidden på flere kilometer.

  Onsdag landet India en rover nær månens sørpol. Tidligere var det bare USA, Russland og Kina som hadde klart å sette et romfartøy på månens overflate, og ingen på sørpolen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no