Hopp til innhold
Artemis-raketten klar for å skytes opp.
Foto: JOE RAEDLE / AFP

Romfart og astronomi

Oppsummert

Nasa har utsatt den planlagte måneferden fra 2024 til 2025 eller senere. Planen var å sende den første kvinnen til månen i 2024. Sist det sto mennesker på månen var i 1972.

 • Nasa: Vellykket asteroide-kollisjon

  Nasa-satellitten Dart har truffet asteroiden Dimorphos etter planen, melder den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa. Målet med den planlagte kollisjonen er å finne ut om asteroiders bane kan endres, slik at jorden kan beskyttes mot fremtidige sammenstøt med asteroider som har kurs for vår planet.

  Sammenstøtet betegnes som vellykket og historisk. Ifølge Nasa skal de nå beregne hvor mye de eventuelt har klart å endre asteroidens bane. Det vil trolig være klart i neste uke, ifølge dr. Nancy Chabot i Nasa.

  Bilder fra kontrollrommet i Nasa viser glade og stolte fagfolk som graulerer hverandre med jubel, brede smil og klemmer.

  Nasa feirar vellukka asteroide-kollisjon
 • Satellitt skal krasje i asteroide i natt

  Klokka 01.14 i natt norsk tid skal Nasa for første gang se om de kan forsvare planeten mot en asteroide. En 570 kilo tung Nasa-satellitt skal krasje inn i en 140 meter stor asteroide ved navn Dimorphos. Hensikten er å finne ut om det er mulig å forandre asteroidens bane.

  Ifølge BBC skal satellitten treffe asteroiden med en hastighet på 22.000 kilometer i timen. Satellitten har da fløyet 11 millioner kilometer vekk fra jorda. Den ble skutt opp for 11 måneder siden.

 • Russere og amerikaner dro sammen til romstasjonen

  En amerikansk astronaut har reist med en russisk rakett til Den internasjonale romstasjonen (ISS), for første gang siden Vladimir Putin invaderte Ukraina.

  Astronaut Frank Rubio dro ut i rommet sammen med to russiske kosmonauter: Sergej Prokopjev og Dmitrij Petelin.

  Trioen var om bord på en Sojuz-rakett som ble skutt opp fra Bajkonur Kosmodrom i Kasakhstan onsdag klokken 18.55 lokal tid.

  De tre skal tilbringe totalt seks måneder på romstasjonen. Dette er det første felles amerikansk-russiske romoppdraget siden den russiske invasjonen av Ukraina 24. februar. (NTB)

 • Esa vil sende europeer til månen innen 2030

  En europeisk astronaut bør være på månen innen tiåret er omme, sier generaldirektør Josef Aschbacher i den europeiske romfartsorganisasjonen Esa.

  Aschbacher spår i et intervju med det tyske nyhetsbyrået DPA at månens økonomiske potensial først vil bli tydelig det neste tiåret.

  – Vi er kun i starten av å bruke månen bærekraftig i våre prosjekter, sier han. Han erkjenner at det stadig er vanskelig å fastsette potensialet, men sier at han «personlig er overbevist om at det vil være verdt det». (NTB)

 • Mars-rover har funnet mulige spor etter liv

  Nasas rover Perseverance har funnet en stor mengde organiske molekyler på Mars, som er tegn på at det kan ha vært liv på planeten.

  Nasas eksperter ser frem til å bekrefte funnene når steinene en dag fraktes tilbake til jorden.

  – Vi kan med trygghet si at dette er de mest verdifulle steinprøvene vi noen gang har funnet, sier David Shuster, som jobber med å analysere Perseverance-funnene.

  Det har blitt gjort funn av organisk materie på Mars før, men dette funnet skiller seg ut i det at det ble gjort i bunnen av en tidligere innsjø, der liv kan ha oppstått. I tillegg er mengden organisk materie større enn tidligere.

  FILE PHOTO: NASA’s Perseverance Mars rover is seen in a "selfie" that it took over a rock nicknamed "Rochette\
  Foto: NASA/JPL-CALTECH/MSSS / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no