Hopp til innhold
Irans presidentkandidat Masoud Pezeshkian hever en knyttneve.
Foto: Reuters

Iran

Oppsummert

Iran er en islamsk republikk. 19. mai 2024 omkom president Ebrahim Raisi i en helikopterstyrt. 6. juli har den mer reformvennlige Masoud Pezeshkian blitt valgt til ny president.

Siden 1989 har ayatollah Ali Khanamei vært landets øverste leder.

  • Iran fordømmer USA for Netanyahu-besøk

    – Den kriminelle statsministeren til et falskt regime blir omfavnet av sine støttespillere etter ni måneder med folkemord og barnedrap, skriver Nasser Kanaani, en talsmann for Irans utenriksdepartement, på X.

    Uttalelsen kommer kun én dag etter at Netanyahu tok til orde i Kongressen for å skape en ny sikkerhetsallianse i Midtøsten for å «bekjempe den iranske trusselen».

    – I Midtøsten truer Irans terror USA, Israel og våre arabiske venner. Dette er ikke en kamp mellom ulike sivilisasjoner, dette er en kamp mellom barbariske krefter og siviliserte krefter, sa Netanyahu i åpningen av talen sin onsdag.

    oktober.Israel og Iran er erkefiender, og spenningene har kun økt mellom de to siden krigsutbruddet på Gazastripen 7.

    (NTB)

  • Ti terrordømte henrettet i Irak

    Irakiske myndigheter hengte mandag ti personer dømt for terrorisme, melder nyhetsbyrået AFP.

    Ifølge helsepersonell ble 10 innsatte ved Al-Hut fengsel i Nasiriyah henrettet for å være medlemmer av Den islamske staten.

  • FN ønsker etterforskning av Irans «folkemord» på 1980-tallet

    En FN-ekspert ba mandag om en internasjonal etterforskning av en rekke «grusomheter» begått i Iran i forbindelse med en utrenskning av dissidenter på 1980-tallet, melder nyhetsbyrået AFP.

    – Det skal ikke være straffrihet for slike grove menneskerettighetsbrudd, uavhengig av når de ble begått, sa Javaid Rehman, FNs uavhengige spesialrapportør for rettighetssituasjonen i Iran.

    I løpet av fem måneder fra 19. juli 1988, ble Iran vitne til en rekke massehenrettelser av politiske fanger. Henrettelsene, som ble beordret av Ayatollah Khomeini og utført av myndighetspersoner, fant sted over hele landet.

    Det nøyaktige antallet drepte er ukjent, men Human Rights Watch estimerer at mellom 2800 og 30.000 mennesker ble drept. Amnesty International anslår at minst 30.000 ble drept.

  • Iran: Dømt til døden for ran

    To menn har blitt dømt til døden i Iran, etter å ha utført et væpnet ran på en motorvei i april. Det skriver AFP.

    En tredje mann ble dømt til 25 års fengsel i forbindelse med ranet. De tre domfelte kan anke til landets Høyesterett.

    Utenom Kina er Iran det landet som henretter flest mennesker årlig, ifølge Amnesty International. Organisasjonen Iran Human Rights, som har base i Oslo, sier at minst 249 personer har blitt henrettet i løpet av 2024.

  • Den noe mer reformvennlige Masoud Pezeshkian blir Irans nye president.

    Masoud Pezeshkian blir Irans neste president etter å ha vunnet andre runde av valget, opplyser landet innenriksdepartement.

    Alle kandidatene var håndplukket av det iranske regimet, men Pezeshkian blir ansett som noe mer reformvennlig og åpen for dialog med Vesten enn de andre kandidatene.

    Han slo den erkekonservative rivalen Saeed Jalili.

    Valgdeltakelsen endte på 49,8 prosent, noe som er rundt 10 prosentpoeng høyere enn i første valgrunde. Flere studentorganisasjoner oppfordret til boikott av valget.

    Masoud Pezeshkian ble hyllet at tilhengere i det han ankom valglokalet i Shahr-e-Qods i nærheten av Teheran fredag.
    Foto: Vahid Salemi / AP/NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no