Rouhani.
Foto: - / AFP

Iran

Oppsummert

Ifølgje menneskerettsgrupper har Iran avretta over 200 årleg dei siste åra. Blant dei er fleire mindreårige, fleire er journalistar og akademikarar som vert skulda for statsfiendtleg verksemd. Hemmeleghald gjer det vanskelig å ha full oversikt.

 • Irans utenriksminister beklager

  Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif beklager uttalelser som ble kjent da et hemmelig lydopptak ble lekket. I opptaket der Zarif snakker med en av president Hassan Rouhanis rådgivere, kritiserer utenriksministeren blant annet Revolusjonsgardens daværende leder Qasem Soleimani for å ha blandet seg inn i iransk diplomati. Soleimani ble drept i et amerikansk attentat i 2020 og har siden fått martyrstatus i Iran. I et innlegg på Instagram søndag beklager Zarif uttalelsen overfor generalens familie.

 • Brann i kjemisk fabrikk i Iran

  Det brenner i en stor kjemisk fabrikk utenfor byen Qom i Iran. Innbyggerne i området advares mot mulig giftig røyk. Det har vært flere eksplosjoner på fabrikken, og to brannbiler har gått opp i flammer. To brannmenn er også skadd, en av dem kritisk, melder nyhetsbyrået Isna.

  Det var lenge frykt for at brannen skulle spre seg til et boligområde i nærheten, men brannmannskapene har greid å forhindre dette. Årsaken til brannen er ikke kjent.

 • Lydopptak utløser rabalder i Iran

  Utenriksministeren i Iran klager på militærets politiske innflytelse i et hemmelig lydopptak. Lekkasjen har utløst en opphetet debatt i Iran, og utenriksminister Zarif sier at etteretningstjenesten må finne de ansvarlige, som han kaller forrædere.

 • Over 70.000 koronadøde i Iran

  Irans offisielle dødstall som følge av koronapandemien har passert 70.000 mandag, etter å ha registrert 496 nye dødsfall det siste døgnet.

  Døgntallet er også en toppnotering for antall koronarelaterte dødsfall meldt i løpet av et døgn i landet. Til sammen er det registrert mer enn 2,4 millioner smittetilfeller, men enkelte embetsfolk har erkjent at de virkelige tallene trolig er høyere.

 • Hjelpearbeider får ett års fengsel

  En iransk domstol har dømt den britisk-iranske hjelpearbeideren Nazain Zaghari-Ratcliffe til ett år i fengsel for propaganda, og hun nektes å forlate landet, melder Reuters. Hun ble løslatt i mars etter fem års fangenskap, men er altså dømt på nytt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no