Hopp til innhold
An anti-missile system operates after Iran launched drones and missiles towards Israel, as seen from Ashkelon
Foto: Amir Cohen / Reuters

Iran

Oppsummert

Iran angrep Israel lørdag 13. april. 99 prosent av vel 300 missiler og droner ble avskåret. Angrepet var et svar på bombeangrepet mot konsulatet deres i Damaskus, som IRan mener Israel sto bak. Fredag 19. april har Israel gjengjeldt angrepet.

 • Iransk rapper dømt til døden

  Den iranske rapperen Toomaj Salehi er dømt til døden for lovbrudd tilknyttet kvinnerettsdemonstrasjonene i landet etter Mahsa Aminis død i 2022.

  Det forteller advokaten hans til den reformvennlige avisa Shargh, skriver nyhetsbyrået Reuters. Rapperen ble pågrepet i oktober 2022 etter å ha kritisert regimet og vist støtte til demonstrantene som protesterte mot prestestyret.

  Han var blant tusenvis av unge iranere som protesterte mot iranske myndigheters behandling av kvinner etter at den unge kvinnen Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt som følge av feil bruk av hodeplagg.

  Salehi har skrevet en rekke kritiske tekster mot regimet og var blant de første som uttrykte støtte til protestene.

  (NTB)

 • Irans president på besøk i Pakistan

  Tidligere i år var det høy temperatur mellom landene, da begge angrep mål inne på den andres territorium.

  Det tre dager lange besøket på sees på som et viktig steg for å bedre forholdet mellom landene.

 • Kina og Iran tok opp norske trusselvurderinger

  Både Kina og Iran tok kontakt med norske myndigheter etter at Etterretningstjenesten, PST og NSMs trusselvurdering omtalte landene i negative ordelag.

  Bare dager etter at trusselvurderingene ble lagt fram tok Kina og Iran kontakt med norske myndigheter, skriver Altinget.

  I sin trusselvurdering 12. februar skrev Politiets sikkerhetstjeneste (PST) blant annet at Kina og Iran beskrives som etterretningstrusler mot Norge.

  Utenriksdepartementet (UD) bekrefter til nettstedet at Kinas ambassade i Oslo ba om et møte med den norske regjeringen om PSTs og NSMs trusselvurderinger.

  – Irans ambassade har også tatt opp trusselvurderingene i møte med UD, hvor de ved ulike anledninger har uttrykt sin mening om omtalen av Iran, sier kommunikasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad ved Utenriksdepartementet.

 • Irans øverste leder hyller angrepet mot Israel

  Ali Khamenei, Irans øverste leder, takker landets militære styrker etter luftangrepet mot Israel 13. april.

  Det sier han i en uttalelse ifølge Irans statlige nyhetsbyrå, skriver Reuters og Al Jazeera.

  Det kommer en uke etter at Iran skjøt mer enn 300 droner og missiler mot Israel. De aller fleste ble avskjært av israelsk luftforsvar.

  – Hvor mange missiler som ble skutt opp og hvor mange av dem som traff målet er ikke poenget, det som virkelig betyr noe er at Iran demonstrerte sin viljestyrke under operasjonen, sier Khamenei.

  Angrepet var et svar på bombeangrepet mot konsulatet deres i Damaskus i begynnelsen av april, som Iran mener Israel sto bak.

  Israel har siden retaliert, men ingen ble drept i de to siste angrepene. Iran har uttalt at de ikke har planer om ytterligere motangrep.

  Irans leder ali khamenei
  Foto: Iranske myndigheter
 • Iran gjentar kraftig advarsel til Israel

  Den iranske utenriksministeren sa fredag at Irans neste svar vil komme umiddelbart og maksimalt, om Israel handler mot Irans interesser. Det sa han da han ble spurt om angrepet som skjedde natt til fredag. Han ble intervjuet av NBC News ved hjelp av en oversetter

  Utenriksminister Hossein Amirabdollahian brukte også disse ordene da han ble intervjuet av CNN før det israelske angrepet skjedde fredag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no