Hopp til innhold
Hassan Rouhani og Ebrahim Raisi etter presidentvalget i Iran 18. juni 2021
Foto: AP / NTB

Iran

Oppsummert

Ultrakonservative Ebrahim Raisi er valgt til ny president i Iran etter den moderate Hassan Rouhani. Under halvparten av de stemmeberettigede stemte, og valget er kritisert internasjonalt for ikke å ha vært fritt.

 • Iran seier to franske borgarar er pågripne i landet

  Iransk statskringkasting melde tysdag at to franske statsborgarar var blitt pågripne i landet, og hevda dei deltok i demonstrasjonar mot myndigheitene.

  Det skal dreia seg om eit ektepar, ei kvinne på 37 og ein mann på 69 år. Ifølgje franske myndigheiter skal kvinna jobba for ein fagforeining for lærarar.

  Iran hevdar at dei to har hatt eit møte med iranske lærarar som demonstrerer mot myndigheitene. Frankrike har fordømt det dei kallar ein grunnlaus pågriping av dei to.

  (NTB)

 • To franske statsborgere arrestert i Iran

  To franskmenn skal ha blitt pågrepet i Iran, sier utenriksdepartementet i Frankrike, som fordømmer pågripelsen.

  Frankrike skal ha kalt inn Irans ambassadør til utenriksdepartementet, skriver Reuters.

  Iran har ikke bekreftet at to franskmenn er arrestert, men i går hevdet myndighetene i Iran å ha pågrepet to europeere med tilknytning til europeisk etterretning.

  Deres nasjonalitet er ikke bekreftet.

 • Iran hevder å ha pågrepet europeiske agenter

  Myndighetene i Iran hevder å ha pågrepet to europeere med tilknytning til europeisk etterretning.

  Nasjonaliteten deres blir ikke oppgitt i uttalelsen fra Irans etterretningsdepartement. Europeerne har angivelig hatt kontakt med en ulovlig iransk lærerorganisasjon.

  Kunngjøringen om pågripelsene kommer samtidig som EU-diplomaten Enrique Mora besøker Iran. Han er EUs øverste representant i de vanskelige forhandlingene om Irans atomprogram.

  Samtidig er det bare halvannen uke igjen til den fengslede svensk-iranske akademikeren Ahmadreza Djalali etter planen skal henrettes. Han ble pågrepet i Iran i 2016 og dømt til døden for spionasje året etter.

  Tidligere denne uken avviste Irans rettsvesen at det kan være aktuelt å frigi Djalali som ledd i en fangeutveksling.

  (NTB)

 • Iran avviser fangeutveksling med Sverige

  Irans rettsvesen sier det er uaktuelt å slippe en svensk-iransk akademiker fri i bytte mot en tidligere iransk tjenestemann som anklages for krigsforbrytelser.

  Svensk-iranske Ahmadreza Djalali ble dømt til døden i 2017 etter å ha blitt kjent skyldig i å ha spionert for Israel. I forrige uke ble det kunngjort at dommen er endelig og at henrettelsen skal skje 21. mai.

  Samtidig er Hamid Noury, en tidligere tjenestemann i det iranske fengselsvesenet, tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Sverige. Dommen er ventet i juli. Han anklages for å ha drept så mange som 5.000 fanger i 2008 mens det var krig mellom Iran og Irak.

  – De to sakene har ingenting å gjøre med hverandre, derfor er det utelukket med en utveksling, sa en talsmann for det iranske rettsvesenet, Zabihollah Khodayian, på en pressekonferanse i Teheran tirsdag.

  Sveriges utenriksdepartement opplyste fredag at iranske myndigheter har pågrepet enda en svensk statsborger. Tidligere har departementet advart mot ikke-nødvendige reiser til Iran. (NTB)

 • Irans utenriksminister sier de er imot krigen i Ukraina

  Iran støtter ikke krigen i Ukraina og håper på en politisk løsning på konflikten, sa landets utenriksminister søndag.

  – Vi er imot krigen i Ukraina, akkurat som vi er mot krigen i Jemen, i Afghanistan, i Syria, i Irak eller i en hvilken som helst annen del av verden, sa Hossein Amir-Abdollahian på en felles pressekonferanse i Teheran med den polske utenriksministeren Zbigniew Rau.

  – Vi mener at løsningen i Ukraina er politisk, og at politiske forhandlinger mellom Russland og Ukraina må føre til en slutt på krigen, la han til.

  Rau begynte sitt besøk lørdag kveld etter en invitasjon fra iranske myndigheter, det første besøket av denne arten siden 2014.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no