Hopp til innhold
Iran-demo i Los Angeles 22 okt 2022
Foto: Richard Vogel / AP

Iran

Oppsummert

I Iran har det vært omfattende protester etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt etter at hun ble arresert for brudd på landets strenge kleskoder. Over hundre skal ha blitt drept i protestene, sier Amnesty.

 • Ytterligere tre europeere løslatt i fangeutveksling med Iran

  Ytterligere tre europeere er blitt løslatt av Iran i bytte mot den iranske diplomaten Assadollah Assadi, opplyser Belgias statsminister Alexander De Croo.

  I forrige uke ble det kjent at den belgiske hjelpearbeideren Olivier Vandecasteele er blitt satt på frifot.

  De tre som ble utvekslet fredag, er to østerrikske og en dansk statsborger. De ble satt fri etter medvirkning fra Oman. De Croo opplyste at han har informert regjeringene i Østerrike og Danmark.

  Assadi ble dømt i Belgia i 2021 for å ha medvirket til et mislykket bombeattentat mot en iransk opposisjonsgruppe i eksil i Frankrike. Han fikk en dom på 20 års fengsel.

  (NTB)

 • Journalist som avslørte Aminis død, stilles for retten i Iran

  Journalisten som avdekket Mahsa Aminis død i moralpolitiets varetekt i Iran i september i fjor, avviste alle anklagene da rettssaken mot henne startet tirsdag.

  30 år gamle Niloufar Hamedi har sittet varetektsfengslet siden hun i september i fjor ble pågrepet for å ha dekket begravelsen til Amini.

  Hun er tiltalt for propaganda mot staten og konspirasjon mot nasjonal sikkerhet og lovbrudd som kan medføre dødsstraff.

  (NTB)

 • Sammenstøt på grensen mellom Afghanistan og Iran

  To iranske grensevaker og en talibankriger ble drept i en skuddveksling ved en grensepost mellom Iran og Afghanistan lørdag. Flere personer ble også skadet.

  Det er ikke kjent hva som utløste skytingen, men situasjonen har vært spent i området på grunn av en langvarig konflikt mellom de to landene om vannrettigheter.

  (NTB)

 • Iran og Belgia skal være i gang med fangeutveksling

  Utvekslede fanger fra Iran og Belgia er fredag på vei hjem, ifølge myndighetene i Oman. Det kan dreie seg om en bombedømt iraner og en belgisk hjelpearbeider.

  Avtalen ble kunngjort på statlig TV i Oman fredag formiddag. Det er ikke oppgitt hvilke personer avtalen gjelder for, og myndighetene i Teheran og Brussel har foreløpig ikke bekreftet saken

  Oman har forhandlet mellom partene og sier fangene nå er på plass i hovedstaden Muscat, hvor utvekslingen skal skje. (NTB)

 • Iran avduket nytt ballistisk missil

  Det iranske regimet presenterte i dag en ny type langdistanserakett. Det melder det iranske statlige nyhetsbyrået IRNA.

  Khaibar er fjerde generasjon av de ballistiske missilene Khorramshahr, med en rekkevidde på 2000 kilometer og evnen til å bære stridshoder på opptil 1,5 tonn.

  – Vårt budskap til Irans fiender er at vi vil forsvare landet og alt vi har oppnådd. Vårt budskap til våre venner er at vi ønsker å bidra til stabilitet i regionen, sier Irans forsvarsminister Mohammadreza Ashtiani.

  Irans avanserte missilprogram har lenge vært en årsak til bekymring for regionale rivaler som Saudi-Arabia, Emiratene, Israel og USA.

  khaibar-missil testes i Iran
  Foto: - / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no