Norge må få kineserne til å innse alvoret, oppfordrer amerikanske myndigheter. Neste år kan verden stå uten en avtale som regulerer de store atomvåpenarsenalene.
– Vi håper vår allierte og venn Norge legger tyngde bak viktigheten av at Kina blir med i våpensamtaler.
– Det er i alles interesse, sier diplomaten Richard Riley, chargé d'affaires, ved den amerikanske ambassaden i Oslo til NRK.
Diplomaten Richard Riley leder USAs ambassade i Oslo inntil en ny ambassadør er på plass.
Foto: US State DepartmentDiplomaten Richard Riley leder USAs ambassade i Oslo inntil en ny ambassadør er på plass.
Foto: US State DepartmentKinas utenriksminister Wang Yi kommer til Norge torsdag. Besøket er en del av en sjarmoffensiv i Europa.
– Kina trenger å høre denne beskjeden. Ved enhver anledning. Fra alle land. Det er i Kinas egen sikkerhetspolitiske interesse å bli med på en våpenavtale, sier USAs toppdiplomat i Norge.
Tror Kina vil doble sitt arsenal
USA vil ha en større og mer robust nedrustningsavtale, som inneholder alle typer atomstridshoder. Dagens avtale dekker de strategiske våpnene, men ifølge Riley har russerne 2000 atomstridshoder som ikke omfattes.
Samtidig anslår USA at kineserne kommer til å doble sitt arsenal innen ti år.
Allerede for en måned siden var kineserne tydelige på at de ikke vil høre på amerikanerne.
– Kina har ingen interesse av å forhandle med USA og Russland om atomvåpen, sier diplomaten Fu Cong, som er nedrustningsansvarlig i det kinesiske utenriksdepartementet.
Avdelingsdirektør Fu Cong er ansvarlig for nedrustningsspørsmål i Kinas utenriksdepartement.
Foto: Sam McNeil / APDet er urealistisk å snakke om et nytt rammeverk, med mindre USA kutter sine atomarsenaler til samme nivå som Kina, er budskapet fra Beijing.
Sofistikerte våpen
Direktør Henrik Urdal ved Fredsforskningsinstituttet (Prio) mener Norge bør legge press på Kina for å få dem til å bli med på felles avtaler.
– Kina har en betydelig utvikling av sine våpensystemer. Våpnene er mer sofistikerte og landet står utenfor avtalene, sier Urdal til NRK.
Henrik Urdal er forskningsleder ved Institutt for fredsforskning (Prio).
Foto: Ebba Tellander / PrioHan betegner dagens sikkerhetspolitiske bilde som en «veldig krevende situasjon hvor nedrustningsavtalene er under press».
– Derfor må Norge også legge press på amerikanerne slik at de viser vilje til å reforhandle en fornyelse av atomavtalen, sier Urdal.
Det er bare den nye START-avtalen om strategiske våpen som gjenstår fra den kalde krigen. Også denne siste avtalen mellom de gamle stormaktene henger i en tynn tråd.
- I fjor bekreftet både USA og Russland at INF-avtalen om mellomdistanseraketter var død
- I mai erklærte USA at de vil ut av Open Skies-avtalen, som gir innsyn i hverandre militære aktiviteter
- Den nye START-avtalen utløper i februar neste år
Forhandlinger brutt
I sommer har Russland og USA forhandlet om nedrustning. Forhandlingsteamene gikk fra hverandre forrige uke uten å sette en ny dato.
President Donald Trump har kritisert den nye Start-avtalen som en av «de dårlige avtalene framforhandlet av Obama-administrasjonen».
Prios direktør kaller USAs fokus på kinesisk deltakelse for en avledningsmanøver.
Han mener det ikke er noe i veien for at USA og Russland kan forhandle samtidig som det tas bredere initiativ overfor Kina.
– Dette er en del av rivaliseringen som pågår mellom USA og Kina, mener Henrik Urdal. Han hevder amerikanerne bruker den nye Start-avtalen som en brekkstang til å få kineserne i tale.
Fra før er det spenninger i forholdet mellom Kina og USA. De er uenige om handel, teknologi, Taiwan og situasjonen i Sør-Kinahavet.
USAs president Donald Trump gjentar så ofte han kan at Kina er ansvarlig for koronaviruset.