Hopp til innhold
Redningsmannskaper jobber på stedet der over mange mennesker ble skadd da det oppsto trengsel og panikk under en halloween-feiring i Sør-Koreas hovedstad Seoul natt til søndag lokal tid.
Foto: Lee Ji-eun / AP

Sør-Korea

Oppsummert

Sør-Korea har over 50 millioner innbyggere og er et av Asias tettest befolkede land. Yoon Suk-yeol fra Det konservative partiet er landets president.

 • Nord-Korea sender ballonger med avføring over grensen til Sør-Korea

  Nord-Korea har nylig utført en provoserende handling ved å sende ballonger fylt med søppel og avføring over grensen til Sør-Korea, skriver The Guardian.

  Ballongene inneholdt alt fra plastflasker, batterier og skodeler til gjødsel og avføring.

  Sør-Korea har advart innbyggerne langs grensen om å holde seg unna ballongene, da de utgjør en trussel mot folks sikkerhet. Handlingen bryter internasjonal lov og har skapt spenninger mellom de to nabolandene.

  Bakgrunnen for den uvanlige handlingen er en gjengjeldelse etter at sørkoreanske aktivister tidligere har sendt ballonger over grensen med kritikk av Nord-Korea. Ballongene inneholdt flyveblader som oppfordret nordkoreanere til å kjempe mot regimet til Kim Jong-un.

  Nord-Korea sender ballonger med avføring over grensen til Sør-Korea
  Foto: South Korean Defence Ministry / AFP
 • Sør-Korea: Stor Samsung-fagforening ut i streik

  En stor fagforening for Samsung Electronics-ansatte går ut i streik. Det er første gang fagforeningen, som organiserer en femdel av de ansatte, gjør dette.

  Streiken kan potensielt true leveransene av halvledere, skriver nyhetsbyrået AFP.

  – Vi aksepterer ikke lenger forfølgelse av fagforeninger. Vi erklærer en streik som følge av selskapets forsømmelse av arbeidere, heter det i en kunngjøring.

  Halvledere brukes som oftest i datamaskiner og alle typer elektroniske apparater til å lede strøm når det er ønskelig, og ikke lede strøm når det er aktuelt.

 • Nord-Korea skal ha skutt opp flere missiler

  Ifølge det sørkoreanske forsvaret har Nord-Korea fredag skutt opp flere kortdistansemissiler, skriver Reuters. Missilene skal ha blitt skutt mot havet fra østkysten. De skal ha fløyet 300 kilometer før de falt i havet.

  Det sørkoreanske forsvaret fordømmer oppskytingen og kaller det en klar provokasjon.

 • Sør-Koreas president vil danne nytt departement for å få opp fødselsraten

  Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol vil opprette et nytt departement for å ta tak i landets lave fødselsrate.

  Fødselsraten, verdens laveste, gjør at landet på sikt står overfor en voldsom eldrebølge.

  Regjeringen har satt av midler til blant annet subsidier, barnevakttjenester og støtte for assistert befruktning. Likevel har fødselsraten, antall barn en kvinne ventes å få i løpet av livet, falt til 0,72 i 2023, ned nesten 8 prosent fra 2022, ifølge foreløpige tall fra sørkoreanske myndigheter.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no