Hopp til innhold
Redningsmannskaper jobber på stedet der over mange mennesker ble skadd da det oppsto trengsel og panikk under en halloween-feiring i Sør-Koreas hovedstad Seoul natt til søndag lokal tid.
Foto: Lee Ji-eun / AP

Sør-Korea

Oppsummert

Sør-Korea har over 50 millioner innbyggere og er et av Asias tettest befolkede land. Yoon Suk-yeol fra Det konservative partiet er landets president.

  • Sør-Koreas statsminister tilbyr seg å gå av etter valgnederlag

    Sør-Koreas statsminister Han Duck-soo og flere topprådgivere til president Yoon Suk-yeol tilbyr seg å gå av etter nederlaget i onsdagens valg, melder AFP.

    Det melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Styringspartiet tapte stort i onsdagens valg på ny nasjonalforsamling.

  • Parlamentsvalg i Sør-Korea onsdag

    Sørkoreanere velger onsdag en ny nasjonalforsamling i et valg som blir sett på som en folkeavstemning om den konservative presidenten Yoon Suk-yeol.

    Valgurnene åpnet klokken 6 sørkoreansk tid, som tilsvarer klokken 23 norsk tid, og stenger 12 timer senere, altså 18 sørkoreansk tid og 11 norsk tid.

    Rundt 44 millioner sørkoreanere har stemmerett, og cirka 31 prosent av dem, nesten 14 millioner mennesker, avga forhåndsstemmer allerede forrige uke.

    Uavhengig av resultatet vil Yoon bli sittende ved makta, men hvis hans regjeringsparti Folkemakt (PPP) ikke klarer å gjenopprette flertallet i nasjonalforsamlingen, kan det ifølge eksperter gjøre de resterende tre årene av hans femårsperiode vanskelige.

    (NTB)

  • Sør-Korea har skutt ny spionsatellitt ut i bane

    Sør-Koreas andre egenproduserte rekognoseringssatellitt gikk mandag i bane etter å ha blitt skutt opp fra Florida, opplyser landets forsvarsdepartement.

    Oppskytingen kommer etter en lignende oppskyting i desember. 45 minutter etter at Falcon 9-raketten fra SpaceX ble skutt opp, løsrev satellitten seg fra bæreraketten, før den senere gikk ut i bane, melder departementet.

    Rundt to timer og 40 minutter etter oppskyting ble det opprettet kontakt med bakkestasjonen. Oppskytingene av de to spionsatellittene kommer i lys av et militært romkappløp mot Nord-Korea. Nordkoreanerne har tidligere sagt at de vil skyte opp tre nye spionsatellitter i år.

    (NTB)

  • Sørkoreaner pågrepet i Russland for spionasje

    Russland har pågrepet en mann fra Sør-Korea og anklager ham for å ha brakt hemmelig informasjon til en utenlandsk etterretningstjeneste.

    Det statlige nyhetsbyrået Tass identifiserer mannen som Baek Won-soon og skriver at han ble pågrepet i Vladivostok øst i landet tidligere i år.

    I februar ble han ført til Moskva, hvor han holdes i Lefortovo-fengselet, ifølge Tass. Det er første gang en spionasjeanklaget sørkoreaner er pågrepet i Russland.

    (NTB)

  • 12.000 leger streiker i Sør-Korea

    Sørkoreanske myndigheter sender leger og helsepersonell fra militæret og offentlige helsesentre til 20 sykehus i landet.

    Det skjer etter at mer enn 12.000 turnus leger gikk ut i streik fra omtrent 100 sykehus, skriver Reuters.

    Legene protesterer mot at myndighetenes planer om å øke antall studieplasser ved medisinutdanningene i landet. De streiker også for å oppnå bedre lønns- og arbeidsvilkår.

    Myndighetene har truet med å frata dem legelisensen dersom de ikke avslutter streiken, skriver Reuters.

    Leger streiker i Sør-Korea.
    Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no