Hopp til innhold
Metoo
Foto: Bertrand Guay / AFP

#metoo

Oppsummert

Kampanjen #metoo startet etter anklager mot filmprodusenten Harvey Weinstein om seksuell trakassering av kvinner. Den har nå spredt seg til mange land hvor kvinner har stått fram og beskrevet et yrkesliv med overgrep og seksuell trakassering.

  • Motemogulen Peter Nygård funnet skyldig i kanadisk høyesterett

    En jury i Høyesterett i Ontario fant den tidligere motemogulen Peter Nygård (82) skyldig i fire anklager om seksuelle overgrep.

    Han ble frifunnet for en femte anklage.

    Anklagene gjelder hendelser som skjedde mellom 1980 og midten av 2000-tallet.

    Han ble arrestert av kanadisk politi i slutten av 2020, etter ønske fra USA. Nygård var anklaget for å bruke sine forretninger til å lure kvinner og jenter i USA, Canada og Bahamas, til å seksuelt tilfredstille ham og hans forretningspartnere.

    Nygård ble født i Finland men vokste opp i Manitoba, skapte en av landets største klesmerker, og ble en av Canadas rikeste personer.

    Straffeutmåling vil kunngjøres på et senere tidspunkt.

  • Elton John vitnet i Spacey-rettssak

    Popstjernen Elton John vitnet mandag i rettssaken mot Hollywood-skuespilleren Kevin Spacey, som er anklaget for en rekke seksuelle overgrep.

    Elton John vitnet via videolenke fra Monaco. Han ble kalt inn som vitne av Spacey selv.

    Fire menn har anklaget den Oscar-vinnende amerikaneren for seksuelle overgrep som fant sted mellom 2001 og 2013, noe Spacey nekter for.

    John ble kalt inn som vitne forbindelse med en galla den britiske artisten arrangerte i 2004 eller 2005, der Spacey er anklaget for å ha forgrepet seg på en sjåfør.

    Skuespilleren nekter for dette og sier at han kun deltok på gallaen i 2001. Dette har Johns ektemann, David Furnish, bekreftet etter å ha sett gjennom bilder.

    (NTB)

  • Demonstrasjon mot Rammsteins første konsert etter overgrepsanklagene

    Rammstein spilte lørdag sin første konsert etter at anklagene om seksuelle overgrep ble kjent. Utenfor arenaen hadde flere hundre demonstranter samlet seg.

    Under slagordet «Kein Rammstein in Berlin» (Ingen Rammstein i Berlin) krevde de rundt 300 oppmøtte et forbud mot konserten. Politiet opplyser at stemningen var amper, og at de måtte holde flere demonstranter og konsertgjengere fra hverandre.

    Metalbandet skal etter planen spille tre konserter på Olympiastadion i hjembyen Berlin. De siste konsertene spilles søndag og tirsdag.

    Flere kvinner har de siste ukene anklaget Rammstein-vokalist Till Lindemann for seksuelle overgrep, og 60-åringen er for tiden under etterforskning av tysk politi.

    Kvinnene har stått fram og sagt at de er blitt dopet ned og rekruttert til å delta i seksuelle aktiviteter med Lindemann på fester etter bandets konserter.

    Saken har fått stor oppmerksomhet, og Lindemann avviser anklagene.

    (NTB)

  • Kevin Spacey forklarer seg i retten i London

    Skuespiller Kevin Spacey (63) forklarte seg torsdag i retten i London i forbindelse med flere saker der han er anklaget for seksuelle overgrep.

    Fire menn har anklaget den Oscar-vinnende amerikaneren for seksuelle overgrep som fant sted mellom 2001 og 2013.

    En av mennene kalte Spacey for en «avskyelig seksuell overgriper» og hevder at han våknet av at Hollywood-stjernen hadde oral sex med ham.

    Spacey nekter for alle anklagene.

    Da han forklarte seg i retten torsdag gjentok han dette. Han brukte også tid på å fortelle om livet sitt.

    Spacey hevder sin uskyld i alle de 12 anklagene om seksualforbrytelser han har mot seg. Han har indikert at han vil prøve seg på et comeback dersom han blir frikjent.

    – Det er folk der ute som er klare til å ansette meg i samme øyeblikk som jeg blir frikjent for anklagene i London, sa amerikaneren til det tyske magasinet Zeit i forrige måned.

    (NTB)

    Kevin Spacey i London i forbindelse med rettsaken mot ham.
    Foto: Aaron Chown / AP
  • Hets og seksuell trakassering mot fotballdommere

    Seksuell trakassering, voldsepisoder og hets. Det finnes knapt grenser for hva norske fotballdommere må tåle.

    Etter flaskekastingen mot toppdommeren Rohit Saggi og hetsen av Anthony Taylor tidligere i sommer, har NRK snakket med norske kampledere som kjenner seg igjen i hvor tøff dommeroppgaven kan være.

    Fotballdommerne har alle opplevd å føle på frykt i dommerdrakt. Noen har også sluttet etter truende opplevelser.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no