Metoo
Foto: Bertrand Guay / AFP

#metoo

Oppsummert

Kampanjen #metoo startet etter anklager mot filmprodusenten Harvey Weinstein om seksuell trakassering av kvinner. Den har nå spredt seg til mange land hvor kvinner har stått fram og beskrevet et yrkesliv med overgrep og seksuell trakassering.

 • Stortingstiltak mot trakassering

  Stortinget setter nå i verk tiltak mot mobbing og trakassering av stortingsrepresentanter. I 2019 svarte en av seks representanter at de hadde opplevd trakassering eller mobbing de siste seks månedene. Stortingspresident Tone Trøen frykter at trakassering av kvinnelige folkevalgte fører til at kvinner kvier seg for å ta politiske verv og lederroller.

 • Tiår med overgrep i dansk jentekor

  Ei rekke tidlegare medlemmar i DR pigekoret i Danmark står fram i Ekstrabladet og fortel om psykisk terror og ein sterkt seksualisert kultur, som har pågått sidan 60-talet. Skuldingane er retta mot den nå avdøde dirigenten gjennom 35 år, Tage Mortensen.

  Skuldingane kjem kort tid etter at Politiken avdekka, det som blant anna blir kalla eit «mega-seksualisert miljø» under koret sin sjefsdirigent frå 2001 til 2010, Michael Bojesen. Han trakk seg frå sine poster i Statens Kunstfond etter skuldingane.

 • Weinstein utleveres til California

  Den skandaliserte Hollywood-regissøren Harvey Weinstein skal utleveres til California, der han vil bli stilt for retten for seksuelt misbruk av fem kvinner i Los Angeles og Beverly Hills. Det bestemte dommer Kenneth Case i Erie County Court i New York tirsdag, skriver Los Angeles Times.

  Voldtektene og overgrepene han er beskyldt for i delstaten, skal ha skjedd mellom 2004 og 2013. Blir han dømt, kan han få fengselsstraff på til sammen 140 år.

  69 år gamle Weinstein ble dømt til 23 års fengsel i fjor for flere voldtekter og seksuelle overgrep. Nesten 90 kvinner har fremmet anklager mot den tidligere Hollywood-mogulen, blant dem kjente skuespillere som Angelina Jolie og Salma Hayek.

  Han avviser alle anklagene, og har hele tiden framholdt at det som skjedde mellom ham og kvinnene skjedde etter samtykke.

  Rettstegning av Harvey Weinstein fra en rettslig høring i New York 15. juni 2021
  Foto: JANE ROSENBERG / Reuters / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no