Hopp til innhold

– Trenger voksent befal med utdanning

Leder i Militært kvinnelig nettverk Amanda Bergh sier Forsvaret har forbedringspotensial for hvordan de håndterer varsler, men at hun opplever at forsvarssjefen nå tar ansvar.

Møte om seksuell trakassering i Forsvaret

ALVOR: Amanda Bergh i Militært kvinnelig nettverk opplever at forsvarssjefen tar situasjonen på alvor.

Foto: Hanna Johre / NTB

Forsvarsledelsen, tillitsvalgte og Forsvarsministeren har i formiddag sittet i oppvaskmøte etter NRKs avsløringer om varslersakene i Forsvaret.

Bjørn Arild Gram understreket før møtet at de fleste har det trygt i Forsvaret som ansatte og vernepliktige.

– Vår utfordring er at det ikke er godt nok at nesten alle har det bra, sier forsvarsministeren.

– Jeg opplevde det som et tillitvekkende og produktivt møte. Noe av utfordringene vi står overfor i Forsvaret ble adressert, og så kom det gode tiltak på bordet fra tillitsvalgte og andre i møtet, sier leder i Militært kvinnelig nettverk Amanda Bergh til NRK.

– Vi trenger voksent befal med utdanning som behandler soldater med respekt, og det føler jeg ble adressert i dag, sier Bergh.

Bergh understreker at det er svært belastende å ta byrden med å varsle.

– Forsvaret har stort forbedringspotensial i det å formidle prosessen og gi informasjon til varslere og om varslede i prosessen. Samtidig vil jeg si at Forsvaret er en utrolig god arbeidsplass for de fleste, også vernepliktige. Jeg kan anbefale tjeneste i Forsvaret.

Støre: Må ryddes opp

Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterte i dag for første gang sakene om varslene i Forsvaret.

– Det gjør et dypt inntrykk å se unge mennesker som går inn i Forsvaret og får de negative og nedverdigende opplevelsene. Man sitter igjen med et inntrykk av at slik skal man ikke ha det. Og vi må gjøre noe med det, sier Støre til NRK.

Forsvarssjefen vil ikke kalle det ukultur, men Støre mener det nettopp er det det er:

– Det vi har sett i NRKs reportasjer er et uttrykk for en ukultur. For man kan ikke kalle slike opplevelser noe annet. Jeg forutsetter at det blir ryddet opp i det.

– Er det trygt for jenter å dra i Forsvaret?

Ja, jeg legger til grunn at det er trygt, men de historiene vi får her er jo uttrykk for at det ikke er så patent som det skal være. Det er det en lederutfordring i Forsvaret å ta tak i. Vi må jobbe og sørge for at det er høy oppmerksomhet om det, og det har jeg inntrykk av at det er nå.

Sentraliserer varslingen

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen

Eirik Kristoffersen varsler at nye tiltak skal være på plass i Forsvaret til 1. august.

Foto: Emrah Senel / NRK

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier etter møtet at varslerinstituttet i Forsvaret nå skal løftes opp til sentralt nivå.

– Det skal være en sentral varslerenhet i Forsvaret som alle kan varsle til. Den skal ha oversikt over alle varsler og understøttes av teknologiske løsninger. Slik skal de sakene det varsles om følge folkene etter at håndteringen er gjort, sier Kristoffersen.

Forsvaret skal også bli bedre på å gi informasjon til de som varsler underveis i prosessen.

Tiltakene skal være på plass innen 1. august.

– Inntil da skal vi bruke det systemet vi har og ha et kontinuerlig arbeid for å bedre kulturen.

– Hva vil du si til foreldre som skal sende sine døtre i Forsvaret?

– Det skal være trygt å tjenestegjøre i Forsvaret, og det er ingen i Forsvaret som har noe annen ambisjon enn at det skal være trygt for absolutt alle.

Må ta ansvar

Bjørn Arild Gram

Forsvarsministeren mener flere tiltak må til.

Foto: Emrah Senel / NRK

Etter to timer oppsummerer forsvarsminister Gram med at det var et «godt og nyttig møte».

– Vi har ambisjoner og vil det beste. Vi må ta et felles ansvar for å sørge for at vi har forhold som vi ønsker å ha, sier Gram til NRK.

Gram sier at det allerede er satt i gang et arbeid med å rydde opp.

– De tiltakene må få tid til å virke, men vi må hele tiden se etter nye tiltak, sier Gram.

Gram sier at man må være oppmerksomme på hvordan hierarkiet og maskuline verdier spiller inn på kulturen i Forsvaret.

– Hva vil du si til de som varsler?

– Det er veldig viktig at de som varsler blir tatt på stort alvor. Det har de krav på, sier Gram.

– Flere ukulturer

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har så langt avvist at det er en generell ukultur i Forsvaret, men har erkjent at NRK-avsløringene viser et kulturproblem.

Flere kvinner som har fortalt om seksuell trakassering og voldtekter i førstegangstjenesten har reagert på at forsvarssjefen ikke vil bruke ordet «ukultur».

– Det er absolutt det det er. Det er en ukultur. Jeg blir nesten litt fornærmet og såret for at han sier at det ikke er det, sier en ung kvinne til NRK.

Kristoffersen fikk spørsmålet på nytt i dag:

– Én ukultur er for upresist, så da vil jeg heller si at vi har avdekket flere ukulturer i Forsvaret. Det dreier seg om språkbruk, måten vernepliktige blir behandlet i førstegangstjenesten, overgangen fra å være sivil til Forsvaret og om hvordan vi har håndtert varslere, sier Kristoffersen.

Flere har trukket fram problemstillingen med at menn og kvinner deler rom i Forsvaret. Kristoffersen har fått tilbakemelding fra de tillitsvalgte på at dette er en ordning det er stor oppslutning om.

– Problemet er ikke at de deler rom, men at noen ikke oppfører seg. Vi skal fortsette med å ha blanda rom, men det må også være åpent for de som ikke ønsker det å bo på et rom hvor det ikke er blanding mellom kjønnene, sier Kristoffersen.

– Forventer umiddelbare tiltak

Amanda Bergh sier hun opplever at Forsvarssjefen nå tar ansvar for å rydde opp:

– Jeg føler på et stort ansvar selv, for intensjonen hans er klokkeklar. Det er opp til sjefene nedover, og oss andre i Forsvaret, å omsette det til handling, sier Bergh

Hovedtillitsvalgt i Hæren Viktor Fladmoe var fornøyd med møtet:

– Vi opplever at alle rundt bordet har inntrykk av at dette er alvorlig, og at vi må gjøre tiltak nå. Diskusjonen var utrolig god, så gjenstår det å se hvilke tiltak som kommer fra dette på kort sikt, men også lang sikt.

– Har dere tro på fortgang?

– Absolutt. Det å samles i dag viser hvor alvorlig dette blir tatt. Det er jeg veldig glad for. Jeg har håp og forventninger om umiddelbare tiltak, sier Fladmoe.

Les også: Varslingssakene i Forsvaret: Forsvarsombud vil ha tydeligere regler

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger