Hopp til innhold
Dickpics
Foto: Illustrasjon: Siv Nordsveen

Seksuell trakassering

Oppsummert

Kripos anbefaler at folk som ubedt mottar nakenbilder og penisbilder, politianmelder sakene.

  • Forsvaret vurderer alkoholstopp i befalsmessene

    Forsvaret jobber med en handlingsplan som skal ta for seg tiltak mot mobbing og trakassering. Å stoppe alkoholserving i leirene er et av tiltakene som vurderes.

    Den nye handlingsplanen er nå på hastebehandling internt i Forsvaret. Det skjer etter flere år med massiv kritikk om håndtering av slike saker, skriver Aftenposten.

    NRK laget nylig flere saker om alkohol i Forsvaret.

    Blant tiltakene som vurderes, er å stoppe alkoholserveringen i militære leirer.

    Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund er fornøyd med mange av tiltakene, men er mer skeptisk til et alkoholforbud i befalsmessene – som med få unntak er det eneste stedet det serveres alkohol i Forsvarets leirer.

    – Messa er veldig viktig for trivselen. Det har jeg både fra jenter og gutter i Forsvaret. Det er mer fruktbart å diskutere grundig hvordan vi opptrer på fest på fritiden. Og ikke bare i kaserne og felt, sier han.

    Forbundsleder Johan Hovde i Parat forsvar er enig. Han peker på at befalsmessene er underlagt kommunal skjenkekontroll.

    – Det vi frykter, er en drikkekultur på rom der vi ikke har kontroll, sier han.

    Blant de andre tiltakene som foreslås, er kontroll for å sikre at ingen er eneste kvinne eller mann på rommet; konsekvenser for ledere som ikke tar tak i varsler; å innføre samtykkelov og å innføre en felles prosedyre for all varsling.

    Forsvarssjef Eirik Kristoffersen vil ikke kommentere Aftenpostens opplysninger, og pressevakt Stine Barclay Gaasland sier at planen ikke er ferdig, men vil bli offentliggjort når den er klar. (NTB)

  • Ber om gransking av Forsvaret

    Tidligere soldat Silje Falmår fortalte NRK om mobbing, grove tekstmeldinger og voldtekt mens hun avtjente verneplikten.

    SV krever at overgrepene og trakasseringene NRK har avslørt i Forsvaret må granskes.

    – Poenget med en gransking er å komme til bunns i dette, og at vi fra politisk hold nå tar et ansvar for å finne ut hva som har skjedd, og hvordan vi skal komme oss videre, sier stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (SV)

    De får støtte av flere partier på Stortinget: Frp, Venstre, KrF, Rødt og MDG.

    – Forsvarsministeren har en sjanse nå til å ta tak i denne jobben. Gjør han ikke det, så må statsministeren finne en annen person til å gjøre den jobben, sier stortingsrepresentant Grunde Almeland (V).

    Høyre er nølende.

    – Vi vil ikke her og nå si ja til en gransking, men vi vil heller ikke utelukke muligheten på sikt. Det avhenger helt av hva forsvarssjefen legger frem av resultater av det arbeidet han har satt i gang, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H)

    SVs landsmøte på Gardermoen
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Forsvaret selger billig øl i barer, kobles til trakassering

    Forsvaret selger billig alkohol i befalsmesser over hele landet. Skjenkingen har vært et tema i flere straffesaker.

    Advokat John Christian Elden har jobbet med flere saker fra Forsvaret.

    – Jeg har notert det som noe som går igjen veldig mange av sakene jeg har behandlet fra Forsvaret: en kultur der man har en lett tilgang til alkohol og bruker det.

    Elden viser til at fritid og arbeidssituasjon i Forsvaret er koblet sammen i mye større grad enn på andre arbeidsplasser.

    Han tror ikke et forbud er løsningen. Men han mener Forsvaret må se på hvilken betydning alkoholen har på opptredenen til dem som drikker.

    Elden er også kritisk til hvordan Forsvaret håndterer varslingssaker, og mener at det er en fordel at varslingssakene havner i den sivile domstolen.

    – De lærer seg hvordan det sivile samfunnet fungerer, hvordan reglene er der, og at man ikke kan opptre på militært vis i forhold til kommandostruktur og hva som er riktig og galt i en varslingssak. Det også er viktig at rettssikkerheten til de involverte er like sterk som i det virkelige liv.

  • Hærsjefen: Møter med alle og nye rutiner etter varslingssaker

    Sjefen for Hæren, Lars Lervik, innfører nye rutiner med mer militærpoliti på kasernene der de vernepliktige bor etter NRKs saker om seksuell trakassering.

    – De mest erfarne lederne være på vakt i helgene, og militærpolitiet skal øke tilstedeværelse og tilgjengelighet, skriver Lervik i et leserinnlegg på Forsvarets Forum.

    Etter NRKs sak der Silje Falmår stod frem og fortalte om mobbing, seksuell trakassering og overgrep vil det bli gjennomført digitale allmøter med alle i hele Hæren.

  • Gram har fortsatt tillit til forsvarssjefen

    Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har fortsatt tillit til forsvarssjef Eirik Kristoffersen til tross for gjentatt kritikk av varslingsrutinene i Forsvaret når det gjelder overgrep og seksuell trakassering.

    Gram viser til at det er igangsatt en rekke tiltak, men at det må gjøres «enda mer».

    Ifølge Kjetil Stormark i nettstedet aldrimer.no foregår det en reell diskusjon innad i forsvaret og på politisk nivå om det må en ny forsvarssjef til for å få bukt med trakassering.

    Kristoffersen avviser at han vil gi seg, og sier han vil jobbe videre for å bekjempe det han kaller «en indre fiende».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no