Hopp til innhold
Dickpics
Foto: Illustrasjon: Siv Nordsveen

Seksuell trakassering

Oppsummert

Kripos anbefaler at folk som ubedt mottar nakenbilder og penisbilder, politianmelder sakene.

  • Mann dømt for seksuell krenkende atferd på The Well

    En Oslo-mann ble i går i Follo og nordre Østfold tingrett dømt til fengsel i 23 dager for seksuell krenkende atferd, og voldstrusler mot ansatte ved The Well.

    Det skriver Østlandets Blad.

    17. mai i fjor drapstruet mannen en mannlig ansatt ved spaet.

    Han grep også tak i en kvinnelig ansatt mens han kom med voldtektstrusler mot henne.

    I tingretten sa mannen seg delvis skyldig, og hevdet at de ansatte ved The Well provoserte ham.

    Dommen er ikke rettskraftig.

  • SSB: En av fem kvinner utsatt for vold, trusler eller mobbing på jobb

    I underkant av én av seks sysselsatte har opplevd å bli utsatt for enten vold, seksuell trakassering, trusler eller mobbing på jobb i løpet av det siste året. Enkelte yrkesgrupper skiller seg ut med høye andeler. Det viser Levekårsundersøkelsen om Arbeidsmiljø 2022.

    9 prosent har vært utsatt for hets eller trusler, 5 prosent har opplevd vold og 4 prosent har opplevd seksuell trakassering.

    – Andelen som har blitt utsatt for vold, seksuell trakassering, trusler eller mobbing på jobb er mer enn dobbelt så stor blant kvinner enn blant menn. Mens 10 prosent av menn har blitt utsatt for noe av dette det siste året på jobb, gjelder det samme 22 prosent kvinner, sier Kristina Støren, rådgiver i SSB.

    Det er de yngste arbeidstakerne mellom 18 og 24 år som er mest utsatt, særlig for seksuell trakassering.

    Sikkerhetsarbeidere, medisinske yrker og pleie- og omsorgsarbeidere er de som opplever mest av vold, seksuell trakassering, hets/trusler eller mobbing på jobb.

  • Loven om seksuell trakassering på jobb styrkes fra årsskiftet

    Fra 1. januar blir det tydeliggjort i arbeidsmiljøloven at vernet mot trakassering også gir vern mot seksuell trakassering på jobb.

    Arbeidstilsynet opplyser at lovendringen er gjeldende fra årsskiftet. Stortinget vedtok tidligere i år at lovteksten skulle presiseres for å gjøre det klart at loven også dekker seksuell trakassering.

    – Hensikten er å gjøre lovverket enklere å forstå og gi bedre beskyttelse til den som opplever trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

  • Politistudentar opplever framleis uønskt seksuell merksemd

    Studentar ved Politihøgskolen opplever framleis mykje uønskt seksuell merksemd, skriv Khrono. Ei ny undersøking viser at omfanget er om lag på same nivå som i 2020.

    Då avdekte ein rapport ein ukultur ved skulen, der det blant anna kom fram at mannlege instruktørar hadde hatt seksuell omgang med kvinnelege studentar på treningsleir. Rapporten førte til oppvask og skjerpa reglar ved skulen.

    Ifølge den nye undersøkinga har dei fleste hendingane skjedd mellom studentar i sosiale lag der det blei drukke alkohol. Men fleire melder også om uønskt merksemd frå lærarar, instruktørar og overordna.

  • Hets og seksuell trakassering mot fotballdommere

    Seksuell trakassering, voldsepisoder og hets. Det finnes knapt grenser for hva norske fotballdommere må tåle.

    Etter flaskekastingen mot toppdommeren Rohit Saggi og hetsen av Anthony Taylor tidligere i sommer, har NRK snakket med norske kampledere som kjenner seg igjen i hvor tøff dommeroppgaven kan være.

    Fotballdommerne har alle opplevd å føle på frykt i dommerdrakt. Noen har også sluttet etter truende opplevelser.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no