Lørdag fortalte NRK om nok en sak hvor det ble varslet om trakassering i Forsvaret. Varselet beskrev seksuell trakassering av 11 kvinnelige soldater i førstegangstjenesten. Det ble også innmeldt tre voldtekter i varselet.
Silje Falmår (22) valgte å stå frem med sin historie, i håp om at ingen andre skal måtte oppleve det samme som hun gjorde.
Selv fortalte hun at hun opplevde mobbing, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep.
Tirsdag kveld møtte Falmår forsvarssjefen ansikt til ansikt i Debatten.
– Jeg tror han trenger det. Å se meg inn i øynene. For at han skal skjønne alvoret, sier Falmår til NRK.
Ber om unnskyldning
Ifølge Falmår ble hun utestengt og satt mye alene etter at hun meldte ifra.
– Har du ikke lyst til å kommentere at hun blir utfrosset, utestengt og satt alene?
– Det er helt uakseptabelt og det skal ikke skje, og det ber jeg om unnskyldning for at Silje har opplevd, sier Kristoffersen og fortsetter:
– Jeg blir sinna, jeg blir skuffa. Jeg får vondt i hjertet mitt fordi vi trenger hver eneste soldat vi kaller inn til førstegangstjenesten og vi trenger kvinner mer enn noen gang.
STÅR FREM: Silje Falmår (22) valgte å så frem med sin historie. Selv fortalte hun at hun opplevde mobbing, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep.
Foto: Øyvind Bye Skille / NRKTil tross for alt Falmår har opplevd, har hun ikke helt gitt opp en karriere i Forsvaret.
– Vi får se om forsvarssjefen klarer å rydde opp nå. Det er ikke jeg som mister deg, det er du som mister meg i så fall, sier Falmår til forsvarssjefen.
–Det er poenget. Det er forsvaret som trenger kvinner, det er ikke kvinnen som trenger å være i forsvaret, svarer Kristoffersen.
– Svir langt inn i sjela
Under Debatten forteller Silje Falmår om hvordan hun oppfattet å ikke bli tatt på alvor, og følte at det ble bagatellisert da hun varslet ledelsen.
– Det har føltes utrygt for deg, er det generelt utrygt for jenter i Forsvaret?
KULTURPROBLEM: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener at det ikke er en ukultur i forsvaret, men erkjenner at det er et kulturproblem.
Foto: n650143 / n650143– Jeg tror at det kan være det for veldig mange. Ikke alle, nødvendigvis. Men jeg tror det er en god andel som sitter igjen med samme følelse som meg, at det oppfattes som utrygt, sier Falmår.
Hun forteller at hun varslet helt til topps uten at noe særlig skjedde med det.
– Å høre historien til Silje gjør dypt inntrykk på meg. Det svir langt inn i sjela og jeg berømmer Silje for å være modig, stå frem og fortelle sin historie, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at Forsvaret har håndtert det dårlig. Forsvaret må bli bedre på både forebygging og hvordan de håndterer varslene, ifølge forsvarssjefen.
Oppvaskmøte
NRKs reportasje fra Bardufoss har skap sterke reaksjoner og utløst kritikk fra flere hold.
Tirsdag formiddag satt forsvarsledelsen, tillitsvalgte og forsvarsministeren i oppvaskmøte etter avsløringene om varslingssakene.
ALVOR: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sammen med forsvarssjefen Eirik Kristoffersen. De deltok på et møte tirsdag i tillegg til tillitsvalgte og andre fra forsvarsledelse.
Foto: Terje Pedersen / NTBEtter møtet sa Forsvarssjef Eirik Kristoffersen at varslerinstituttet i Forsvaret nå skal løftes opp til sentralt nivå.
– Det skal være en sentral varslerenhet i Forsvaret som alle kan varsle til. Den skal ha oversikt over alle varsler og understøttes av teknologiske løsninger. Slik skal de sakene det varsles om følge folkene etter at håndteringen er gjort, sa Kristoffersen.
Forsvaret skal også bli bedre på å gi informasjon til de som varsler underveis i prosessen. Tiltakene skal være på plass innen 1. august.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sa at møte tirsdag var et «godt og nyttig møte». Samtidig sa han at man må være oppmerksomme på hvordan hierarkiet og maskuline verdier spiller inn på kulturen i Forsvaret.
– Det er veldig viktig at de som varsler blir tatt på stort alvor. Det har de krav på, sa Gram.
Silje gledet seg til å begynne i Forsvaret. Men det ble ikke som hun håpet. Hun opplevde mobbing og seksuell trakassering.
Må ryddes opp
Forsvarssjefen vil ikke si at det er en ukultur i Forsvaret. Han mener begrepet er for upresist, men har erkjent at avsløringene viser et kulturproblem.
Tirsdag kommenterte statsminister Jonas Gahr Støre for første gang sakene om varslene i Forsvaret. Han er ikke enig med forsvarssjefen, og mener det er en ukultur.
– Det vi har sett i NRKs reportasjer er et uttrykk for en ukultur. For man kan ikke kalle slike opplevelser noe annet. Jeg forutsetter at det blir ryddet opp i det, sa Støre til NRK.
Støre sa også at det gir et dypt inntrykk å se unge mennesker som går inn i Forsvaret og får negative og nedverdigende opplevelsene.
– Man sitter igjen med et inntrykk av at slik skal man ikke ha det. Og vi må gjøre noe med det, sa Støre.