Vedum: – Vi er valgets vinnere

– Det er en drøm for et parti å oppleve en slik tillitserklæring, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, om det som ligger an til å bli det beste valget siden 1993 for partiet.

Stortingsvalget 2017.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum taler til sine tilhengere under partiets valgvake i Oslo.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Senterpartiet gjør et større byks fra 2013-valget enn noen andre partier.

– Det er en drøm for et parti å oppleve en slik tillitserklæring, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK, etter å ha talt til sine tilhengere på Senterpartiets valgvake i Oslo.

Senterpartiets 5,5 prosent oppslutning i forrige stortingsvalg, har økt til prognoser som klokka halv ett på valgnatta tilsier 10,4 % oppslutning i årets valg.

Vedum starta sin tale til følgerne på Sps valgvake i Oslo med å erklære partiet som valgets vinner.

– Det er ren matematikk, det. Vi går mest fram, sier Vedum til NRK etterpå.

Vedum: – La dette bare være en start

Valgdirektoratets prognoser, som oppdateres kontinuerlig utover valgkvelden, viser nettopp at det er Senterpartiet som går mest fram i forhold til 2013-valget.

– Vi må tilbake til EU-kampen i 1993 for å ha tilsvarende tall. Og tilbake til Per Bortens tid før det igjen. Men la dette bare være en start, sier Vedum i sin tale.

Partilederen mener partiet i sommer har vært «en bevegelse».

– Når vi er på vårt beste så er vi en bevegelse. Når vi er en bevegelse, så er vi en bevegelse som vinner valg, og det har vi klart nå. Vi har vært tydelige på at sentralisering ikke er svaret, at sentralisering har en høy pris og at nærhet har en verdi, sier Vedum, til jubel fra de frammøtte på Sps valgvake i Oslo.

Blanda følelser

På tross av at prognosene tilsier Senterpartiets beste valg siden 1993, stod likevel ikke jubelen i taket på Senterpartiets valgvake i Oslo da de første prognosene kom klokka 21 på valgkvelden.

– Det er blanda følelser, sier partiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, til NRK.

Borgerlig flertall skuffer, for partiet som på tross av at det ligger an til bedre valg enn på tjuefire år, ikke kommer i regjering dersom prognosene slår til.

– Dette er et historisk godt valg for Senterpartiet. Det er viktig for meg å minne folk på det, sier Senterpartiets andre nestleder, Anne Beathe Tvinnerheim.

Den aller første prognosen for partiet på valgkvelden viste 9,4 prosent oppslutning. Men applausen på Sps valgvake i hovedstaden kan betegnes som forsiktig. Da oppdaterte prognoser et kvarter senere førte partiet til 10,1 prosent kom trampeklappen.

– Vi har gjort et fantastisk godt valg. Veldig mange folk der ute har forhåpninger om at vi skal få snudd sentraliseringsvinden som har blåst fra de blå-blå de siste åra, sier Tvinnereim, som sier hun er «veldig stolt» over partiets innsats fram mot valget.

Partiets første nestleder, Ola Borten Moe, sa til NRK rett etter prognosene ble kjent klokka 21, at valget blir mer av en thriller enn han selv hadde trodd.

– Dette betyr i realiteten at ingenting er avklart, sier han, som også understreka at Sp har gjort et godt valg.

– Hvorfor virker du likevel misfornøyd?

– Fordi det ligger an til borgerlig flertall, sier Borten Moe.

Både han og Tvinnereim håper fortsatt på at valgresultatet skal bli bedre enn de første prognosene.

– Hvilken posisjon vi får er for tidlig å si. Men uansett: Med en nesten dobling av antall mandater på Stortinget, så skal vi sørge for å gjøre vår stemme hørt de neste fire åra, det er helt sikkert, sier Tvinnereim til NRK rett etter de første prognosene kom på valgkvelden.

Nådde toppen på målingene i april

Senterpartiet har det siste halve året sett en oppsving på meningsmålingene.

Veksten har skjedd samtidig som distriktspolitikk og spørsmål om antall ulv i Norge har stått høyt på agendaen.

De beste målingene så langt i år kom i april, da partiet hadde et snitt på 12,3 prosent, ifølge Poll of Polls. I samme måned fremmet partiet et mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

I mai meldte NRK at Sp-festen kan være over, da veksten flatet ut på meningsmålingene.

Selv om veksten på landsnivå flatet ut før sommeren, har partiet i sommermånedene særlig økt sin oppslutning kraftig i nordlige deler av landet.

Så viser også prognosene på valgkvelden at Senterpartiet stjeler velgere fra Arbeiderpartiet i nord.

SISTE NYTT

Siste meldinger