Hopp til innhold

Sp-festen kan være over: Flater ut på ny måling

STORTINGET (NRK): I løpet av tre måneder bykset Senterpartiet opp fra 6 til over 10 prosent på meningsmålingene. Men NRKs maimåling viser at veksten nå har avtatt.

Vedum

BREMSER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum må se den enorme fremgangen partiet har hatt de siste månedene avta på NRKs siste måling.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Partiet får 11,2 prosent oppslutning på meningsmålingen, og ligger nærmest uendret fra 11,3 prosent i april.

Nedgangen er innenfor undersøkelsens statistiske feilmargin. Men at partiet bare beveger seg 0,4 prosentpoeng på de tre siste målingene kan tyde på at festen er over for Senterpartiet.

– Det er veldig motiverende at vi igjen har en måling på 11-tallet. Jeg tror det handler om at vi er så tydelige på at vi ønsker tjenester nært folk og en politikk som ser hele landet, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Er toppen nådd?

Senterpartiets framvekst har skjedd samtidig som distriktspolitikk og ulv har stått høyt på agendaen. Sistnevnte sak toppet seg da partiet fremmet mistillitsforslag mot miljøminister Vidar Helgesen (H) i slutten av april.

Vedum er ikke redd for at han har spilt sine sterkeste kort allerede før valgkampen er ordentlig i gang.

– Politikk er verdikamp. Vi må si det vi tror på. Vi tror på politi i nærmiljøet, nærhet til tjenestene og å ta lokalbefolkningen på alvor i saker som ulv. Så er det velgerne som avgjør, sier han.

– Men kan disse debattene prege valgkampen helt fram mot valget?

– Jeg tror de vil fortsette, for det dreier seg om realiteter. Realiteter som sentraliseringen av politiet og heimevernet, sier Vedum.

I tillegg til å ha tiltrukket seg velgere fra både høyre- og venstresiden, har Senterpartiet Stortingets mest lojale velgere. 85,5 prosent av de som stemte Sp ved forrige valg, ville gjort det samme i dag. Ingen andre stortingspartier har hatt så lojale velgere på noen NRK-måling i år.

Laster innhold, vennligst vent..

Trenger støtteparti

Selv med et sterkt Senterparti trenger Jonas Gahr Støre (Ap) mer enn Senterpartiet for å sikre seg flertall etter valget.

Arbeiderpartiet får 32,0 prosent oppslutning på målingen, som dermed er partiets svakeste NRK-måling så langt i år. Blant annet fordi Sp tar 37.000 velgere fra Ap.

Det er likevel fortsatt rødgrønt flertall på målingen. Ap og Sp sikrer flertall ved å få med seg enten SV eller KrF på laget.

– 32 prosent er godt over vårt forrige valgresultat, og målingen bekrefter nok en gang at det er flertall for å bytte regjering. Høyre og Frp er langt unna noe flertall, og det er et godt utgangspunkt for oss fire måneder før valget, sier Jonas Gahr Støre.

Rødt og MDG havner begge under sperregrensen, og de to mandatene partiene får er ikke nok til å hjelpe Ap og Sp til flertall.

AKTUELT NÅ