Hopp til innhold

Arnstad: – På tide at regjeringen følger Stortinget i ulvesaken

STORTINGET (NRK): Marit Arnstad (Sp) har fremmet det varslede mistillitsforslaget mot miljøminister Vidar Helgesen (H). Følg debatten direkte her.

Marit Arnstad (Sp) legger fram mistillitsforslaget mot Vidar Helgesen

Marit Arnstad (Sp) fremmer mistillitsforslaget i Stortinget.

– Det er aldri enkelt å gå på Stortingets talerstol og si at du ikke har tillit til en statsråd. Men noen ganger er det nødvendig. I lang tid har han trenert avgjørelser om ulv, sier stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) i Stortinget.

Stortingets spørretime

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Arnstad mener Helgesen ...

  • ikke har oppfylt sin opplysningsplikt for Stortinget
  • ikke har fulgt Stortingets vedtak
  • har foreslått en lovendring som ikke gir rom for felling av flere ulv
  • har skapt et feilaktig inntrykk av at Stortingets vedtak ikke var i tråd med loven

Det er imidlertid ikke ventet at Senterpartiet får med seg et flertall bak forslaget når representantene skal stemme over det senere i dag.

Stemte ned Helgesens løsning

Mistillitsforslag fra Senterpartiet mot statsråd Vidar Helgesen.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) i stortingssalen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Arbeiderpartiet har sagt at de vil vurdere Helgesens svar, før de tar stilling til mistillitsforslaget.

– Jeg forventer at statsråden på en tydelig og troverdig måte slår fast at han vil følge Stortingets innstilling om ulv til punkt og prikke, sa stortingsrepresentant Terje Lien Aasland (Ap) under debatten.

For de fleste andre har det vært uaktuelt å støtte det. MDG har kalt forslaget «direkte kvalmt». Venstre, som i sin samarbeidsavtale med regjeringen slo fast at «naturmangfoldloven ligger fast», sier det er uansvarlig å støtte forslaget.

– Senterpartiet har kjørt en råpopulistisk linje og vil drepe all ulv i Norge. De har fremmet et mistillitsforslag mot en statsråd som følger loven, sier Ola Elvestuen (V), som leder Stortingets energi- og miljøkomité.

Betent strid

Ulv på Langedrag.

En ulv på Langedrag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ulvestriden på Stortinget startet da Vidar Helgesen før jul slo fast at det bare fantes lovhjemmel til å skyte 15 av de 47 ulvene som rovviltnemndene hadde vedtatt å ta ut.

Dermed kunne ikke rovdyrforliket, som Høyre hadde inngått med Ap, Frp og KrF, gjennomføres. Flere stortingspolitikere var uenig i denne lovtolkningen, og saken førte til at enkelte meldte seg ut av Høyre.

Helgesens løsning var å endre Naturmangfoldloven, slik at det skulle bli lettere å starte lisensjakt på ulv i ulvesonen. Men Helgesen fikk hele Stortinget – inkludert Høyres gruppe – mot seg i forslaget.

Det er 65. gang siden krigen at det blir fremmet mistillitsforslag på Stortinget mot en statsråd. Bare ett av forslagene har ført til at en regjering måtte gå av – det skjedde etter King's Bay-saken i 1963, ifølge Stortingets utredningskontor.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger