Hopp til innhold

PST frykter mer høyreekstrem terror i Norge: – Sprer terrorpropaganda på nett

Politiets sikkerhetstjeneste mener det er mulig at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger det kommende året.

Brenton Tarrant

TERRORIST: Brenton Tarrant tok livet av 50 personer da han angrep to moskeer i New Zealand i mars i år. Tarrant strømmet deler av ugjerningen direkte på nettet, og har senere blitt hyllet av høyreekstreme på nett. En av dem er Philip Manshaus, som angrep en moské i Bærum.

Foto: Mark Mitchell / AFP

Fredag ettermiddag kom PST med en oppdatering på trusselen fra det høyreekstreme miljøet i Norge.

PST mener de har sett en negativ utvikling i trusselen fra norske høyreekstreme.

– Eventuelle forsøk på høyreekstrem terror det kommende året vil sannsynligvis utføres av få personer, og rettes mot symbolmål. Eksempler på dette er møteplasser for muslimer og ikke-vestlige innvandrere, skriver PST.

Helomvending

PST mener potensielle gjerningsmenn mest sannsynlig vil benytte seg av skytevåpen, eksplosiver, kjøretøy eller stikkvåpen.

I sin åpne, generelle trusselvurdering for 2019, som kom i februar i år, mente PST at det var «lite sannsynlig» at norske høyreekstreme ville forsøke å gjennomføre terrorangrep i 2019.

Bakgrunnen for den negative utviklingen, mener PST, er terrorangrepet mot to moskeer i New Zealand 15. mars i år.

Trusselnivået i Norge er fortsatt moderat, presiserer kommunikasjonssjef i PST, Trond Hugubakken.

– Vi har en terrortrusselskala med fem trinn, og vi er fortsatt på samme trinn, altså moderat. Det vi har oppdatert er trusselen fra de høyreekstreme i Norge, fordi vi har sett en negativ utvikling innen det høyreekstreme miljøet og vurderer det som mulig at høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre en terrorhandling i Norge det kommende året.

Hva er bakgrunnen for at dere mener et angrep kan skje det kommende året?

– Vi har sett at terrorangrepet på New Zealand har inspirert flere høyreekstreme, og at det har vært diskusjoner på flere nettsider internasjonalt der også nordmenn har vært aktive. Vi har sett at medlemmer i sånne grupper har gjennomført drap i utlandet, og vi vet at denne type grupper har sympatisører også i Norge. Derfor mener vi at terrortrusselen fra de høyreekstreme er noe spissere nå enn for et år siden, sier Hugubakken.

Gjerningsmannen på New Zealand, Brenton Tarrant, tok livet av 50 mennesker. Han har blitt en inspirasjon for andre høyreekstrem i Vesten, som kan komme til å gjennomføre nye angrep, ifølge PST.

– Inspirert av New Zealand

Philip Manshaus, siktet for terror, drap og drapsforsøk etter a

Philip Manshaus, avbildet i det første fengslingsmøtet etter moské-angrepet i Bærum.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

– Så langt i år er det registrert fire terrorangrep der gjerningsmannen har vært inspirert av Brenton Tarrant. Dette inkluderer gjerningspersonen bak det høyreekstreme angrepet terrorangrepet mot Al-Noor moskeen i Bærum 10. august, opplyser PST.

Kort tid etter angrepet på moskeen i Bærum, ble det kjent at Philip Manshaus hadde lagt igjen meldinger på nettet som hyllet New Zealand-terroristen.

Manshaus, som også har erkjent å ha drept sin stesøster, beskrev det i innlegget som at han var «utpekt» av Tarrant.

– Fremmer rasekrig

PST nevner internasjonale nettsider, der også nordmenn er aktive, som en av grunnene til det økte farenivået. På en rekke sider hylles gjerningsmennene bak terrorangrepet i New Zealand og El Paso i USA, og det oppfordres også terrorangrep.

– Gruppene sprer terroroppfordrende propaganda som ledd i et mål om å sette i gang en revolusjon og rasekrig. Medlemmer av slike grupper har i 2018 og 2019 utført politisk motiverte drap og planlagt terrorangrep, særlig i USA, men også i Europa, skriver PST, og legger til:

– PST er kjent med at disse gruppene har sympatisører i Norge.

I innlegget Philip Manshaus skrev kort tid før han gikk til angrep på moskeen i Bærum, skrev 21-åringen blant annet at det var på tide å gjøre mer for å fremme rasekrig «irl» (in real life, journ.anm.).

Det er også kjent at personer som har oppgitt å være norske, har gitt uttrykk for skuffelse over at Manshaus ikke tok livet av noen i moskeangrepet.

Bærum moske

Sidedøren der Philip Manshaus tok seg inn i moskeen i Bærum. Manshaus avfyrte flere skudd, men ble overmannet av to eldre menn før noen ble alvorlig skadd eller drept.

– Mener voldsbruk er nødvendig

Enkelte, men svært få, har oppfordret andre om å utføre terrorhandlinger i Norge, skriver PST. Ytringene viser ifølge PST at terrorisme som metode har støtte blant flere norske høyreekstreme.

Ifølge PST ser disse gruppene på ikke-vestlige innvandrere, muslimer, jøder og LHTB-miljøet som en eksistensiell trussel mot Norge og Europa.

– Enkelte vil mene at voldsbruk er nødvendig for å hindre at disse samfunnsgruppene gjør etnisk hvite og deres kultur til en minoritet i Norge, advarer PST.

Samtidig påpekes det at norske politikere også er en del av de høyreekstremes fiendebilde, fordi de får skylden for å ha lagt til rette for innvandring og den påstått negative utviklingen i samfunnet.

Døren til al noor-moskeen som er knust

Terrorangrepet i Bærum

Hva skjedde?

21 år gamle Philip Manshaus er siktet for drap på stesøsteren sin og terror i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Dette har skjedd

  • Lørdag 14.15

    Dette er siste gang Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) blir observert i live, ifølge politiets etterforskning.

    Minneprotokoll for Johanne Zhangjia Ihle-Hansen
  • Lørdag mellom 14.15 og ca. 15.00

    Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) blir drept hjemme på Eiksmarka i Bærum. Tidspunktet er ikke helt sikkert, men politiet mener stebroren Philip Manshaus drepte henne en gang i løpet av disse 45 minuttene før han forlot huset på vei mot moskeen ca. klokken 15.

  • Lørdag 15:56

    Manshaus skriver på nettforumet EndChan at han er en del av en rasekrig. Han prøver sette opp en livestream på Facebook, men får det ikke til. Til slutt skriver han: "Det har vært gøy.
     Valhall venter."

  • 16:00
    Manshaus har parkert utenfor Al Noor-moskeen på Skui i Bærum.
    Kart som viser hvor Al-Noor Islamic Centre ligger
    Hovedinngangen markeres på flyfoto
    1
    Med minst to våpen prøver Manshaus trolig å gå inn hovedinngangen på moskeen. Den er låst.
    Side-inngangen vises med knust rute
    2
    Manshaus tar seg inn via en sideinngang. Han skyter trolig to skudd i glassruta fra utsiden av moskeen.
    Bønnerommet markeres på flyfoto
    3
    I bønnerommet venter 65 år gamle Mohamed Rafiq. Han har hørt skytingen og overmanner terroristen i det han runder hjørnet inn mot bønnerommet. Han får hjelp av to andre personer til å ta kontroll over Manshaus og varsle politiet.
    Bilde av skuddhull
    4
    Minst ett skudd blir avfyrt inne i moskeen.
  • Heltene

    65 år gamle Mohamed Rafiq (til venstre i bildet) og Mohamed Iqbal stoppet terroristen inne i moskeen. Rafiq er tidligere offiser i det pakistanske luftvåpenet.

    Mohamed Rafiq og Mohamed Iqbal
  • Lørdag 16:07

    Politiet får den første nødtelefonen. De klarer ikke spore mobilen fordi den er uten SIM-kort. I tillegg er det språkproblemer. Det tar fire minutter før politiet slår full alarm.

  • Lørdag 16:11

    Operasjonssentralen finner ut at angrepet mest sannsynlig er mot Al-Noor-moskéen i Bærum. De sender åtte patruljer med én gang.

  • Lørdag 16:27

    To patruljer kommer fram samtidig til moskeen. De hører smell utenfor som de tror kan være skyting, men etter kort tid finner de ut at det er byggearbeid i området.

  • Lørdag 16:29

    Politiet pågriper gjerningsmannen i moskeen. Gjerningsmannen må først til sykehus for behandling, før han blir ført til arresten.

    Politibiler med blålys
  • Lørdag 23:00

    Politiet opplyser på en pressekonferanse at Johanne Zhangjia Ihle-Hansen er funnet drept i huset der hun bodde.

    Kriminalteknikere undersøker hus på Eiksmarka i Bærum etter funn av død kvinne
  • Mandag 12:00

    Philip Manshaus blir ført inn til fengslingsmøtet. Skadene fra lørdag er godt synlig. Manshaus erkjenner ikke straffskyld og ønsker heller ikke å forklare seg, forteller forsvarer Unni Fries.

    Philip Manshaus ankommer tingretten sammen med forsvarer Unni Fries
  • Torsdag 18:25

    Manshaus sier han vil la seg avhøre av politiet. Avhøret vil skje fredag ettermiddag. Manshaus sitter varetektsfengslet på Ila fengsel og forvaringsanstalt.

    Bilde av Ila Fengsel og Forvaringsanstalt
  • Fredag 20:52

    Politiets første avhør av Manshaus er ferdig. – Siktede erkjenner de faktiske forhold, men han har enn så lenge ikke formelt tatt stilling til spørsmålet om straffskyld. Hans forklaring har gitt et viktig bidrag inn i den videre etterforskningen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

    Bilde av politibil som kjører ut fra Ila Fengsel og Forvaringsanstalt

AKTUELT NÅ