Hopp til innhold

65-åringen stoppet siktede: – Ble slått og fikk fingeren hans i øyet

THON HOTEL/SANDVIKA (NRK): 65-åringen som stoppet mannen som lørdag tok seg inn en moské i Bærum med våpen og løsnet skudd, sier han er glad for all støtten han har fått etter hendelsen.

Angrep mot moske i Bærum

HYLLET SOM HELTER: Menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum var samlet til id på Thon hotell i Sandvika søndag. Mohamed Rafiq (t.v.) og Mohamed Iqbal er de store heltene dagen etter skytehendelsen. Rafiq skal ha overmannet gjerningspersonen, mens Iqbal slo ham, forteller vitner.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Takket være to menns heltemodige innsats fikk politiet rask kontroll over den 21 år gamle mannen.

Philip Manshaus (21) er siktet for drapsforsøk etter å ha avfyrt flere skudd i en moské i Bærum lørdag og for å ha drept sin egen stesøster (17).

Dagen etter den dramatiske hendelsen hylles 65 år gamle Mohamed Rafiq, sammen med Mohamed Iqbal for den viktige inngripenen.

– Det er ikke tvil om at den raske og kontante inngripen fra dem som var i moskeen har stoppet gjerningspersonen og dermed hindret ytterligere konsekvenser. Det er ikke ufarlig å gripe inn mot en bevæpnet person, og de har vist stort mot, sier enhetsleder i Oslo-politiet Rune Skjold.

Blodspor etter skytingen inne i moskeen.

BLODSPOR: Slik så det ut inne i moskeen dagen etter skyteepisoden. Politiet vil foreløpig ikke si hvor mange skudd som ble avfyrt eller hva slags våpen som ble brukt.

Foto: NADIR ALAM / NRK

– Glad for at utfallet ikke ble verre

– Da gjerningspersonen kom, ikke inn via hovedinngangen, men fra en sidedør av glass, begynte han å skyte mot to personer. Det var da Rafiq overmannet han, forteller Mohamed Rafiqs tolk i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

65-åringen sier til NRK at han selv ikke skjønner hvordan han klarte å overmanne den bevæpnede mannen i 20-årene. Han forteller også til Reuters at han ble slått og fikk hele gjerningspersonens finger i øyet.

– Han puttet fingeren inni øyet mitt, opp til hit, sier han samtidig som han gestikulerer.

Mohamed Rafiq overmannet den norske mannen i 20-årene som tok seg inn i en moské i Bærum med våpen lørdag.

Han er glad for at utfallet av lørdagens hendelse ikke ble verre.

– Jeg er veldig glad for all den hjelpen og støtten jeg har fått.

Funn av våpen knyttet til gjerningsmannen

En bruker med samme navn som den siktede la kort tid før moskéangrepet ut et innlegg i et nettforum, der han omtaler flere høyreekstreme masseskytere på en positiv måte. På en pressekonferanse søndag formiddag opplyser politiet at den siktede hadde høyreekstreme holdninger.

Hendelsen ved moskeen i Bærum blir derfor etterforsket som et forsøk på en terrorhandling, opplyser enhetsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt. Manshaus er også siktet for drapet på sin 17 år gamle lillesøster, som ble funnet død i en bolig i Bærum lørdag kveld.

Forstander Irfan Mushtaq i Noor Islamic Center sa lørdag at opptredenen til en mann i 70-årene var helt avgjørende for at den siktede nordmannen ble overmannet og pågrepet av politiet.

Politiet vil foreløpig ikke si hvor mange skudd som ble avfyrt eller hva slags våpen som ble brukt.

Ifølge politiet ble det funnet flere våpen inne i moskeen. De knytter disse til den siktede gjerningsmannen, opplyser Grete Lien Metlid, leder, Fellesenhet for etterretning og etterforskning ved Oslo politidistrikt.

  • 12.08: Artikkelen er oppdatert med navn på siktede.
  • NRK velger å identifisere Philip Manshaus grunnet siktelsens høyst alvorlige karakter: Mandag formiddag ble siktelsen mot ham – i tillegg til drap og drapsforsøk i moske – også utvidet til siktelse for terrorhandling. NRK har vært tilbakeholdne med identifisering i sakens tidlige stadier, fordi det var mangelfull informasjon i mange av saksforholdene. Men utvidelsen av siktelsen fører til en lang strafferamme, og vi mener at befolkningen har et berettiget informasjonsbehov om å vite hvem denne personen er , jfr. sakens karakter og Vær varsom plakatens punkt 4.7: «Det kan være berettiget å identifisere (…) ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger».

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger