Hopp til innhold

Philip Manshaus' far: – Forstår ikke hvem som står bak slik hjernevask

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) erkjenner de faktiske forhold i politiavhøret fredag kveld. Siktedes far forteller via advokaten at han «ikke forstår hvem det er som får unge mennesker til å utføre slike grusomme handlinger».

Politiet har nå avsluttet avhøret av siktede etter angrepet mot en moské i Bærum.

– Siktede erkjenner de faktiske forhold, men han har enn så lenge ikke formelt tatt stilling til spørsmålet om straffskyld. Hans forklaring har gitt et viktig bidrag inn i den videre etterforskningen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Vibeke Hein Bæra, advokat for siktedes far, forteller at faren til Manshaus synes at dette er dypt tragisk og ubegripelig:

Jeg forstår ikke hvem det er som står bak en slik hjernevask av unge mennesker og får dem til å utføre slike grusomme handlinger, sier Manshaus' far.

Philip Manshaus har tidligere benyttet seg av retten til å ikke la seg avhøre. Siktedes forsvarer Unni Fries forteller til NRK at avhøret foregikk i rolige former, og at siktede var samarbeidsvillig.

– Gitt oss viktige detaljer i etterforskningen

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby forteller at Manshaus har forklart motivet for de handlingene han har begått:

– Han har forklart seg om sine motiv for å utføre de handlingene, og også om de to åstedene. Han har gitt oss viktige detaljer i vår etterforskning, sier Kraby.

Avhøret av Manshaus varte i ca. fire og en halv time.

Tidspunktet for nye avhør er enda ikke klarlagt.

Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal Javed overmannet Philip Manshaus under angrepet på moskeen i Bærum. I dag deltok de på fredagsbønnen på Rykkinn.

Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal Javed overmannet Philip Manshaus under angrepet på moskeen i Bærum. I dag deltok de på fredagsbønnen på Rykkinn.

Ville frivillig avgi forklaring

Forsvarer Unni Fries ville ikke kommentere hvorfor siktede nå ønsket å gi en forklaring.

Hun avviser at avhøret har sammenheng med at politiet vurderte å tvangsinnlegge Manshaus.

– Det har det ikke. Mitt inntrykk er at dette er helt frivillig fra hans side. Han ønsker å avgi en forklaring, og han var klar for det nå, fortalte Fries.

Philip Manshaus, siktet for terror, drap og drapsforsøk etter a

Philip Manshaus er siktet for terror, drap og drapsforsøk.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Avhøret skjer samtidig som at 65-åringen som stoppet Manshaus i moskéen ledet den første fredagsbønnen etter terrorangrepet.

Har tidligere ikke ønsket å forklare seg

Tidligere har terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) ikke villet forklare seg etter at han lørdag gikk inn i Al-Noor Islamic Centres moské og løsnet skudd.

Senere samme dag ble Manshaus' 17 år gamle stesøster Johanne Ihle-Hansen funnet drept i boligen hvor de begge var folkeregistrert.

Søsteren ble adoptert fra Kina da hun var to år gammel.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger