Hopp til innhold

Bærum-siktede vil ikke la seg avhøre: Siktet for drap på stesøsteren

EIKSMARKA/ BÆRUM (NRK): 21-åringen som er siktet for drap og drapsforsøk ble forsøkt avhørt i natt, men ønsket ikke å snakke med politiet. I et innlegg på et nettforum før moskéangrepet skal siktede ha omtalt flere masseskytinger i USA.

Krimtekniker i huset der en ung kvinne ble funnet død i Bærum

DØD: En krimtekniker undersøker huset i Bærum der en ung kvinne ble funnet død lørdag. En ung mann, med en familierelasjon til kvinnen, er siktet for drapet. Mannen er også siktet for drapsforsøk etter en skyteepisode i en moské i Bærum.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

21-åringen er siktet etter en skyteepisode på Al-Noor Islamic Centre i Bærum, kjent som «Bærums-moskeen», lørdag ettermiddag.

Lørdag kveld ble det også kjent at en ung kvinne var funnet død i en bolig i Bærum. Den unge kvinnen er den drapssiktedes stesøster (17).

Philip Manshaus er nå siktet for både drap og drapsforsøk. Politiet opplyste lørdag at de hadde funnet «flere våpen» inne i moskeen. Våpnene knyttes til gjerningspersonen.

Den siktede skal ha blitt overmannet av en moskégjenger i 60-årene, ifølge forstander Irfan Mushtaq i Noor Islamic Center, før han ble pågrepet av politiet og overført til politiarresten.

Hendelsen ved moskeen i Bærum blir derfor etterforsket som et forsøk på en terrorhandling, opplyser enhetsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt.

– Kartleggingen har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger. Han har uttrykt holdninger til støtte for Quisling, og har innvandringskritiske holdninger, sier fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt Rune Skjold.

– Ikke tatt stilling til siktelsen

Allerede natt til søndag ble mannen avhørt om hendelsen i moskeen og drapssiktelsen. Advokat Audun Beckstrøm møtte siktede på vegne av oppnevnt forsvarer Unni Fries i natt.

I en SMS søndag formiddag skrev Fries at hennes klient har vært i et «kort avhør» med politiet.

– Avhøret er litt utsatt, men vi håper nå at han velger å forklare seg og svare på hvordan han stiller seg til siktelsen, sier politiinspektør Grete Lien Metlid til NRK søndag kveld.

Forsvarer Unni Fries sier til NRK rundt klokken 14.20 søndag at hun er i bilen, på vei for å møte sin klient, og at det derfor er for tidlig å si noe om hvordan 21-åringen stiller seg til siktelsen.

– Vi trenger mer tid og snakke med klienten, før vi kan si noe som helst om saken, eller hvordan det går med ham, sier Fries.

På spørsmål om når hun skal møte klienten, sier Fries at hun vil ha kontakt med ham «gjennom dagen».

Hyllet masseskyttere

Skjermdumper NRK har tilgang til, viser at en mann med samme navn som den siktede la ut et innlegg i et nettforum noen timer før skyteepisoden i moskeen i Bærum. I innlegget skriver brukeren blant annet at han er «utvalgt av «Saint Tarrant», en referanse til Brenton Tarrant. 28 år gamle Tarrant var hovedmannen bak angrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand 15. mars 2019.

I en tegning i innlegget omtaler brukeren også to andre personer. Den første er 19-åringen som skal ha drept én person og skadet tre andre i et angrep mot en synagoge i San Diego, USA i april i år.

I tegningen omtales også Patrick Crusius. Crucius er siktet for å ha skutt 22 mennesker i El Paso tidligere i august. I manifestet Crucius etterlot seg skrev han blant annet at han ville drepe meksikanere, ifølge Washington Post.

SKREMT: Styremedlem og forstander Irfan Mushtaq i al-Noor Islamic sier mannen som løsnet skudd i en moské i Bærum ble overmannet av en mann i 70-årene.

Etterforsker nettaktivitet

I innlegget lagt ut noen timer før skytehendelsen i Bærum, avslutter brukeren med samme navn som den siktede med «Valhall venter». Innlegget ledsages av et bilde av en person i det som ligner en jakke med kamuflasjemønster og maske, og det som ser ut til å være løpet på et våpen.

Forstander Irfam Mushtaq opplyste lørdag at mannen som løsnet skudd hadde på seg uniform, hjelm og «to haglelignende pistoler».

Oslo-politiet bekrefter at den siktedes nettaktivitet er et tema for etterforskningen.

– Vi har en omfattende etterforskning i gang og politiet er kjent med meldinger som den pågrepne har lagt ut i sosiale medier, blant annet på diskusjonsforum. Nettaktiviteten hans er noe av det vi jobber videre med, sa Rune Skjold, fungerende enhetsleder i Oslo politidistrikt, til NRK lørdag kveld.

Forsvarer Unni Fries ønsker ikke å kommentere om den siktedes nettaktivitet har vært et tema i nattens avhør.

– Vil ikke kommentere det, skriver Fries i en SMS.

Nabo: – Ordentlig gutt

NRK har snakket med naboer til boligen der det sent lørdag ble funnet en død kvinne. En kvinne som kjenner familien til siktede godt, beskriver siktede som en «ordentlig gutt», som av og til hjalp henne med praktiske gjøremål.

En annen person, som har kjent siktede og hans familie fra oppveksten, beskriver sier mannen var «svært oppegående» da han var yngre.

Samtidig sier flere kilder, uavhengig av hverandre, til NRK at et dødsfall i nær familie for noen år tilbake skal ha påvirket siktede sterkt.

– Vi ønsker også at siktede skal bli vurdert av sakkyndige, og vi avventer utfallet av dette. Det vil bli gjort etter fengslingen, sier politiinspektør Rune Skjold søndag.

– Varslet for en tid tilbake

Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de ble varslet om mannens nettaktivitet for en stund siden.

– For en tid tilbake har vi blitt gjort oppmerksomme på hans meldinger og gjort undersøkelser rundt det. Hva som har vært i det siste, er jeg usikker på om det har kommet meldinger inn til politiet om. Angrepet som var på moskeen kjenner jeg ikke til at vi sånn sett skal ha blitt varslet om, sier seksjonssjef Rune Skjold ved Oslo politidistrikt til avisa.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sa til NRK i går, lørdag, at de følger situasjonen tett.

– Vi følger med på hva som skjer og gjør fortløpende vurderinger. Det er for tidlig å trekke konklusjoner, men vi følger med, sa Martin Bernsen, informasjonssjef i PST.

NRK har vært i kontakt med PST, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere søndag.

Kripos bekrefter overfor NRK at de også bistår i etterforskningen.

– Vi bistår Oslo politidistrikt, men jeg ønsker ikke å kommentere hva slags bistand, sier kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen til NRK.

I pressemeldingen sendt ut søndag morgen skriver politiet at det man har økt bemanningen for å øke beredskapen og sikre id-feiringen, som går av stabelen søndag.

– Vi har ingen opplysninger nå som skulle tilsi at dagens planlagte arrangementer ikke kan gjennomføres. Vi har iverksatt ulike forebyggende tiltak både synlige og ikke synlige, sier Jan Eirik Thomassen, politiinspektør i Oslo politidistrikt.

Politiet hadde meg seg bomberoboten til al-Noor Islamic Centre-moskéen i Bærum

Politiet hadde meg seg en bomberobot til al-Noor Islamic Centre-moskéen i Bærum lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

SEN PRESSEKONFERANSE: Politiinspektør Jan Eirik Thomassen og Rune Skjold, fungerende leder for Felles enhet for etterretning holdt pressekonferanse sent lørdag kveld.

  • 12.08: Artikkelen er oppdatert med navn på siktede.
  • NRK velger å identifisere Philip Manshaus grunnet siktelsens høyst alvorlige karakter: Mandag formiddag ble siktelsen mot ham – i tillegg til drap og drapsforsøk i moske – også utvidet til siktelse for terrorhandling. NRK har vært tilbakeholdne med identifisering i sakens tidlige stadier, fordi det var mangelfull informasjon i mange av saksforholdene. Men utvidelsen av siktelsen fører til en lang strafferamme, og vi mener at befolkningen har et berettiget informasjonsbehov om å vite hvem denne personen er , jfr. sakens karakter og Vær varsom plakatens punkt 4.7: «Det kan være berettiget å identifisere (…) ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger».

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger