Minneseremoni Christchurch 22. mars 2019
Foto: JORGE SILVA / REUTERS

Terrorangrep på New Zealand

Oppsummert

15. mars 2019 ble to moskeer i byen Christchurch på New Zealand utsatt for et terrorangrep. En væpnet mann tok seg inn i moskeene og skjøt de som deltok i fredagsbønnen. 51 mennesker ble drept.

 • Solberg deltok i toårsmarkering

  Statsminister Erna Solberg deltok fredag kveld på toårsmarkeringen for Christchurch Call. Et nettverk som ble etablert etter terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand i 2019.

  – Terrorangrepet i Christchurch viste at det er behov for mer internasjonalt samarbeid for å hindre at voldelig ekstremistisk materiale spres på nett. Videomateriale fra terrorangrepet deles dessverre fortsatt på nettet, og har blant annet blitt brukt i flere skytespill. Dette bidrar til å trivialisere de grusomme handlingene og har en klar radikaliserende effekt, sier Solberg.

 • Ardern beklager svikt i beredskap

  New Zealands statsminister Jacinda Ardern har offentlig beklaget svikt i landets sikkerhetstjenester forut for terrorangrepet i Christchurch som kostet 51 mennesker livet. Det som gikk galt er beskrevet i en ny granskningsrapport, melder NZHerald.

 • Moskéterrorist dømt til livstid

  Australske Brenton Tarrant, som sto bak moskéangrepene på New Zealand i fjor, er dømt til livstid uten mulighet til prøveløslatelse. Tarrant ble idømt den strengest mulige straffen på 29 år, og det er første gang det skjer i New Zealand

 • Tarrant vil ikke tale i retten

  Brenton Tarrant, som sto bak moskéangrepene på New Zealand i fjor, vil ikke forsvare seg under tilståelsessaken. Han sa seg allerede i mars skyldig i siktelsen som omfatter 51 drap og 40 drapsforsøk, i tillegg til terrorsiktelsen.

  Brenton Tarrant
  Foto: MARK MITCHELL
 • Christchurch-terroristen i retten

  Flere enn 60 overlevende og pårørende vil konfrontere Brenton Tarrant som er tiltalt for moskeangrepene på New Zealand når retten kommer sammen denne uka. Saken gjennomføres som en tilståelsessak fordi gjerningsmannen har erklært seg skyldig.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no