Hopp til innhold

Jahn Teigen hylles over hele landet: – Han var en unik scenepersonlighet

Kondolanser og hyllester av Jahn Teigen strømmer inn etter nyheten om artistens død. Teigen døde 70 år gammel etter lang tids sykdom.

Prima Vera

Prima Vera slapp albumet De gærne har det godt i 1982. Fra venstre: Tom Mathisen, Herodes Falsk og Jahn Teigen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Den folkekjære musikeren Jahn Teigen døde på Ystad Sykehus i Sverige mandag kveld. Komiker, venn og Prima Vera-kollega Herodes Falsk forteller til NRK at han besøkte artisten i Sverige i fjor.

– Da skjønte vi at det ikke ville gå bra. Han var veldig sjuk, men i veldig godt humør. Vi lo masse. Han hadde mange planer. Som vanlig ville han så mye, forteller Falsk.

Kim Roll Hansen, bedre kjent som Herodes Falsk

Herodes Falsk

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Falsk forteller at Teigen spurte ham hele tiden om han kunne skrive tekst til nye låter og at han hadde tusen ideer.

– Kroppen var syk, men hodet funket veldig bra!

Også Tom Mathiesen i Prima Vera reagerer på budskapet med sorg:

– Han var den største vi hadde. Han hadde så mye energi da vi reiste rundt med Prima Vera. Det er en rar dag for meg. Det kom som et sjokk. Det er en rar følelse. Det har ikke gått opp for meg.

Mathiesen forteller om et besøk hos Teigen i fjor, der de mimret masse om tiden i Prima Vera.

Elleville Prima Vera, med Jahn Teigen i spissen, framfører Brukne ribben, deres versjon av Dawns kjempehiten Tie Yellow Ribbon. Fra Halvsju 26.01.1980

Elleville Prima Vera, med Jahn Teigen i spissen, framfører Brukne ribben, deres versjon av Dawns kjempehiten Tie Yellow Ribbon. Fra Halvsju 26.01.1980

Gjorde andre artister «starstruck»

Artist Elisabeth Andreassen sier hun var fan av Teigen før de begynte å spille sammen.

– Han var en unik scenepersonlighet. Han fanget publikum på en helt annen måte.

– Det er helt utrolig at Jahn Teigen er borte, det er nesten ikke til å fatte. Han var en fantastisk artist, en fantastisk morsom person. Hans sinn var jo fullt av alt annet enn hva alle andre hadde.

Andreassen beskriver Teigen som et varmt menneske.

– Han var jo en av de første norske artistene jeg møtte i 1981 da jeg spilte i musikal i Stockholm. Plutselig hørte jeg en veldig herlig latter i garderoben, og da ble jeg utrolig starstruck.

Programlederene Elisabeth Andreassen og Jahn Teigen under åpningen av den norske finalen i 1992

Programlederne Elisabeth Andreassen og Jahn Teigen under åpningen av den norske Melodi Grand Prix-finalen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Bjørn Sigurdsøn

Artist Inger Lise Rypdal sier hun er veldig trist over Teigens bortgang. Hun forteller at Teigen var den første musikeren hun ble kjent med da hun flyttet til Oslo i 1968.

– Han var en fantastisk bra sanger. Vi var bestiser på den tida. Og vi hadde samme drømmer. Han kunne gjøre hva han ville med den stemmen sin. Alltid positiv. En begavet mann.

Inger Lise Rypdal og Jahn Teigen fremfører "Voodoo" sammen

Norsk finale i Melodi Grand Prix. Jahn Teigen i skjelettdrakt fremfører Voodoo sammen med Inger Lise Rypdal. De ble nr. 2 i finalen. 

Foto: Bjørn Aslaksen / Bjørn Aslaksen

Første gang Hanne Krogh møtte Jahn Teigen, var da hun jobbet i produksjonen under Norsk Grand Prix i 1978 hos NRK. Det var mye motstand mot å la Jahn Teigen få synge «Mil etter mil». Men Krogh var en av dem som gikk hardt inn for at han skulle få synge.

Krogh beskriver artisten Jahn Teigen som en gudbenådet artist som kunne gå ut på en hvilken som helst scene og eie den og publikum.

– Han gjorde aldri noe halvveis. Han kunne dette vanskelige faget artisteri. Han trengte ingen ytre effekter, selv om han brukte dem rått og brutalt, fordi han hadde denne unike kraften i seg. Det gjør at tomrommet etter ham kommer til å bli ganske stort, sier Krogh.

Hanne Krogh og Jahn Teigen under Eurovision Song Contest 1996 i Norge.

Hanne Krogh og Jahn Teigen under Eurovision Song Contest 1996 i Norge.

Foto: Morten Hval / NTB scanpix

– Hvilke sanger som sitter igjen som signaturen? De to som jeg skrur opp først når det kommer på radioen er «Min første kjærlighet» og «Den vakreste som finns». Det er de to som for meg er de største sangene.

Se klipp fra Jahn Teigens liv og karriere.

Hylles av hele kultur-Norge

Jan Fredrik Karlsen sier at det er mange ting han kan trekke frem om Jahn Teigen.

– Kombinasjonen av å lage udødelige folkesanger som alle går og synger på, kombinert med at han er en av Norges største entertainere, og kombinerte alt dette med humor gjennom Prima Vera, sier Karlsen.

Blomster ved statuen av Jahn Teigen i Tønsberg

Folk har lagt ned blomster og lys ved statuen av Jahn Teigen i Tønsberg.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Tidligere landslagsspiller Jan Åge Fjørtoft sier på Twitter at landslaget elsket Jahn Teigen:

Laster Twitter-innhold

En annen fotballpersonlighet som er i sjokk etter Teigens bortgang er Jahn Ivar «Mini» Jacobsen. Han sier han var veldig fascinert av Jahn Teigen og at hans egen «h» i fornavnet er på grunn av artisten.

– Så fant jeg ut at Jahn Teigen hadde «h» i navnet og ikke jeg. Det gikk jo ikke an, så da søkte jeg folkeregisteret, eller hva det var, om å få «h» inn i navnet mitt. Det fikk jeg. I tillegg stakk jeg hull i venstre øre og hadde grønn øredobb, for det hadde Jahn Teigen, sier Jacobsen.

Som stor fan fikk han møte Teigen som 12-åring. I ettertid har det blitt mange flere møter.

– Han var fantastisk blid, utadvendt. Han ga av seg selv, brydde seg om andre folk. Hele Norge har mistet noe ved hans bortgang, sier Jacobsen.

Jahn Ivar Mini Jacobsen

Jahn Ivar «Mini» Jacobsen har vært en stor fan av Jahn Teigen siden barndommen og la til en h i fornavnet sitt siden Teigen hadde det.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

DIREKTE: Fra Jahn Teigens Plass i Tønsberg der folk minnes den kjære artisten og legger igjen hilsener ved hans statue i hjembyen

Raja: – En nasjonalskatt har gått bort

Statsminister Erna Solberg sier sangene til Jahn Teigen vil leve videre.

– Det er utrolig trist å høre at Jahn Teigen er død. Sangene hans har vært lydsporet i livet til mange av oss. De vil leve videre. For å si det med hans ord: Vi har våre minner, de vil aldri dø, skriver statsministeren på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Kulturminister Abid Raja skriver på Twitter at det er en nasjonalskatt som nå har gått bort.

– Nasjonalskatten vår har gått bort. Hele Norge hadde et kjært og nært forhold til Jahn Teigen, og musikken hans har satt spor i oss alle. Takk for ditt fantastiske bidrag til norsk kulturliv; du vil savnes. Våre tanker går til hans familie. Hvil i fred!

Laster Twitter-innhold

Heller ikke statsminister Erna Solberg kan la være å kommentere at Teigen er borte.

– Han har gitt oss så utrolig mange gode minner, som vil være der fortsatt gjennom musikken og hans fantastiske tv-opptredener. Jeg tror veldig mange i min generasjon, de som er litt yngre og eldre har opplevd Jahn Teigen som en av de største norske artistene som bidro til å gjør vår hverdag hyggeligere.

Solberg sier ett av hennes beste musikkminner var da Jahn Teigen kom og spilte på Høyres kommunalkonferanse i Tønsberg for noen år siden.

– For å si det sånn, det var mange ordentlige høyrefolk jeg ikke har sett sånn før, de var oppøst av musikken og store gleder over ungdomstiden.

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen sier at Jahn Teigen var en god og lojal venn som ga ham masse råd.

Foto: Arne Sørenes / nrk

Programleder og tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen var en nær venn av den folkekjære artisten. Han sier Jahn Teigen var «optimisten med stor O».

– Jeg sitter og tenker på alle de gode tingene som Jahn sto for, alt han har betydd for tusenvis av nordmenn, og de musikalske skattene han etterlater seg. Han har gjort folk glade og optimisten med stor O, sier han.

– Han var en veldig god og lojal kompis. Da jeg begynte med TV rundt 1994 var han en veldig god rådgiver og veldig flink til å fôre på med sin erfaring.

Jahn Teigen i Melodi Grand Prix i 1978, 1976 og 1989
Foto: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX/NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.