Dømt til 13 års fengsel for Kristin-drapet

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Henning Hotvedt (40) dømmes til fengsel i 13 år for drapet på tolv år gamle Kristin Juel Johannessen. – En uhyrlig og skremmende drapshandling, mener lagmannsretten.

Lagdommer Mette D. Trovik under domsavsigelse etter at juryen fant tiltalte skyldig i Kristin-saken i Borgarting lagmannsrett.

For en uke siden kjente juryen Henning Hotvedt skyldig i drapet, og i dag kunngjorde dommer Mette Trovik straffen.

Henning Hotvedt dømmes til fengsel i 13 år, som er tilsvarende påtalemyndighetens påstand.

Hotvedt gjør det klart at han vil anke dommen. Forsvarer Brynjar Meling opplyser at han vil anke på saksbehandlingsfeil, som går på om rettssaken har gått i riktig instans når den er ført i lagmannsretten og ikke tingretten, for å få saken opp på ny.

– Hun må ha vært svært redd

Dommer Mette Trovik mener det er en rekke skjerpende omstendigheter i saken.

– Kristin ble fratatt livet tolv år gammel. Det er klart skjerpende at det er et barn som ble drept. Det uhyrlige og skremmende i drapshandlingen blir særlig fremtredende når det er et barn som drepes, sier Trovik i begrunnelsen for dommen.

– Kristin ble overfalt før hun ble brakt dit hun ble drept. Dette skjerper alvoret i handlingen. Overfallet må ha gjort henne svært redd. Hun mistet livet ved en grufull handling. Hotvedt holdt trykket mot halsen så hardt og så lenge at hun mistet bevisstheten og så døde. I slike situasjoner er minuttene lange for offeret, men også for gjerningsmannen. At det tar tid før døden inntrer, skjerper alvoret betydelig, sier hun.

Kristin Juel Johannessen syklet hjemmefra ved 18.30-tiden 5. august 1999 for å ta et kveldsbad sammen med venninnen sin den sommerkvelden, men kom aldri hjem igjen.

Familien ante uråd da Kristin ikke hadde møtt venninnen som avtalt ved Goksjøvannet.

– Kristin var et barn som alltid ga beskjed om hvor hun var, og hun holdt avtaler. Ved hjelp av venner og bekjente satte familien i gang leteaksjon, og Kristin ble deretter meldt savnet litt etter klokken 21, sier dommer Trovik.

Dommer om skjerpende omstendigheter i Kristinsaken

– Overfallet fremstår som seksuelt motivert

Hun viser til at et kvinnelig vitne har forklart at hun kjørte forbi en syklende Kristin ved Kurud. Denne kvinnen har fortalt at hun syntes Kristin så redd ut.

Mannen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen, forklarer seg i retten

DØMT: Henning Hotvedt er for andre gang dømt for å ha drept Kristin Juel Johannessen. Han forklarte seg i retten om sine bevegelser på drapsdagen.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK

Like etter passerte vitnet en mann som gikk i veikanten på samme side av veien som Kristin hadde syklet.

– Lagmannsretten anser det som utvilsomt at Hotvedt rett etter at han hadde passert Kristin på veien ved Kurud, satte seg på crossmopeden, fulgte etter henne og passerte henne. Ved garasjen var det øde, ingen mennesker. Her ventet han på henne og overfalt henne, sier Trovik.

Dommeren leser i rettens begrunnelse at Hotvedt deretter fraktet Kristin innover i den tette granskogen, på en smal sti fra garasjen. Deretter drepte han henne, ifølge retten.

– Hotvedt fortsatte å holde trykket mot Kristins hals enda et par minutter etter at hun hadde mistet bevisstheten. At det tar tid før døden inntrer, skjerper alvoret i handlingen betydelig. Det har økt smerten og redselen for offeret, og gjerningsmannen har ved dette vist at han holdt fast ved sitt drapsforsett, sier Trovik.

Dommeren viser at rettsmedisinerne har funnet Hotvedts DNA på Kristins negler og mener det viser at Kristin forgjeves har forsøkt å forsvare seg mot drapsmannen.

Da Kristin ble funnet drept, var badedrakten som hun hadde på seg under t-skjorten og piratbuksen, kuttet opp like over skrittet.

– Overfallet av Kristin fremstår som seksuelt motivert. Men det er ikke ført bevis for at Hotvedt begikk et seksuelt overgrep, vi legger derfor til grunn at det ikke skjedde, sier Trovik.

Kristin Juel Johannessen

DREPT: 17 år etter at Kristin Juel Johannessen ble kvalt og drept, er drapsmannen dømt.

Foto: Privat

Dømt for andre gang

Dette er andre gang Henning Hotvedt er dømt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12) på Mørk i Larvik 5. august 1999.

Etter først å ha blitt dømt til tolv års fengsel for drapet av tingretten i desember 2001, ble han i februar 2003 frikjent av lagmannsretten etter at statsadvokaten hadde frafalt tiltalen mot ham på grunn av tvil knyttet til et hårstrå som var funnet ved åstedet.

Hotvedt ble tilkjent en erstatning fra Staten på en halv million kroner og var en fri mann.

Etter at en ny og bedre analyseteknikk gjorde at rettsmedisinerne i fjor fant Hotvedts DNA på Kristins negler, ble han imidlertid pågrepet på nytt.

Nå, 17 år etter drapet, er han altså dømt igjen.

En 39 år gammel mann er tiltalt for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Rettssaken startet tirsdag 16. august. Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

TIDSLINJE: Drapet på Kristin Juel Johannessen i august 1999 har en lang historie hos norsk politi og rettsvesen. Denne tidslinjen tar for seg de viktigste hendelsene.

– Kristin har forgjeves prøvd å forsvare seg

Rettsmedisinerne som obduserte den tolv år gamle jenta, har konkludert med at hun døde av kvelning.

De kalte det kverking – kveling som er utført bare ved bruk av hendene rundt halsen.

– Kristin har forgjeves prøvd å forsvare seg mot drapsmannen. Hun var en forsvarsløs person overfor den voksne mannen. Dette skjerper også alvoret, sier Trovik.

Dommeren understreker at det ikke er et skjerpende moment ved straffeutmålingen at gjerningsmannen ikke har tilstått.

Retten har imidlertid gitt en viss straffereduksjon for den lange tiden som er gått siden drapet ble begått i 1999 og frem til domfellelse.

Ga løfte ved Kristins kiste

Kristin Juel Johannessen ble meldt savnet av familien klokken 21.15 den 5. august 1999. To timer senere, etter en storstilt leteaksjon hvor nærmest hele bygda deltok, ble tolvåringen funnet død, liggende ved siden av en sti.

Familien har med dagens dom fått et etterlengtet punktum.

Kampen for at gjerningsmannen skulle finnes og straffes, startet allerede da faren sto ved yngstedatterens kiste.

– Da vi sto i kapellet, ga jeg Kristin et løfte: Jeg skal ta den jævelen, koste hva det koste vil. Kristin var en jente vi kunne stole på, hun holdt alltid det hun lovet. Da skulle gud hjelpe meg jeg også holde det jeg lovet henne, har Roar Juel Johannessen sagt.

Storesøster Linda Juel Johannessen og far Roar Juel Johannessen før retten settes tirsdag.

FØRSTE RETTSDAG: For over tre uker siden, tirsdag 16. august, tok Kristin Juel Johannessens familie plass i Borgarting lagmannsrett, rett bak mannen som var tiltalt for å ha drept den tolv år gamle jenta. Her står Kristins storesøster Linda og far Roar i rettssalen den første rettsdagen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger