Slik ble Kristin funnet

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): To timer etter at Kristin Juel Johannessen ble meldt savnet til politiet, ble hun funnet drept. Politiet mener hun ble dumpet der hun ble funnet, etter at hun var drept.

Kristin Juel Johannessen

BLE DREPT: Kristin Juel Johannessen kom aldri frem til venninnen hun skulle bade sammen med. Samme kveld, torsdag 5. august 1999, ble hun funnet drept.

Foto: Privat

– Det er det verste jeg noen gang har gjort, jeg så fortvilelsen som meldingen medførte. Hele familiens verden falt i grus. Det er en forferdelig melding å gi, men å motta en sånn melding, er enormt mye verre, sier politibetjent Thomas Werner Rizi.

Om kvelden torsdag 5. august 1999 var det han som måtte gi familien den tunge beskjeden om at deres datter og søster Kristin Juel Johannessen (12) var død.

Klokken 21.15 den fatale torsdagskvelden fikk Rizi telefon om at den tolv år gamle jenta var savnet. Hun hadde ikke møtt opp som avtalt da hun skulle bade sammen med en venninne tidligere den kvelden.

– Skjønte med en gang at det var alvorlig

Da politiet ble varslet, hadde familie, venner og lokalsamfunn allerede satt igang en storstilt leteaksjon.

– Jeg skjønte med en gang at dette var alvorlig. Dette var en jente som aldri gjorde noe uten at hun ga beskjed om det, sier Rizi.

En kvinne i lokalsamfunnet fortalte at hun hadde sett Kristin syklende i retning Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum i Vestfold tidligere den kvelden. Kvinnen hadde også sett det som ble betegner som «en pjusk kar» i området.

Rizi samlet troppene og rekvirerte også helikopter og hundeekvipasje til søket etter Kristin.

Ved 23-tiden fikk han beskjed om at Kristins sykkel, sekk og hjelm var funnet ved en garasje som lå like innenfor Reppesgårdveien.

Ble funnet ved siden av stien

Hundefører Josef Reng ble sendt til stedet. Etter å ha forsikret seg om at ingen av de mange som var ute og lette etter tolvåringen, hadde rørt sykkelen, sørget han for vakthold ved den og startet hundesøket.

Josef Reng

FANT KRISTIN: Hundefører Josef Reng fant Kristin død, liggende ved siden av en sti i et skogholt innenfor Reppesgårdveien.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Hunden viste først interesse for et lite skur, men det var låst, så jeg valgte å ikke bruke mer tid der. Vi gikk derfor videre innover stien som var der, og etter noen meter ser jeg at hunden værer noe, forteller Reng.

Etter 30 meter markerte hunden.

– Det var høyt gress, så jeg så henne ikke på avstand, men da vi nærmet oss, så jeg jenta. Hun lå på ryggen ved siden av stien. Det så ikke ut som at hun var forsøkt gjemt på noe vis, sier Reng.

Da var klokken 23.20.

– Jeg sjekket pulsen med en gang, men fant ingen, sier Reng.

– Hun hadde et sår på halsen og blod på t-skjorten.

Obduksjonsrapporten konkluderte med at Kristin ble kvalt og drept.

Henning Hotvedt (39) er for andre gang tiltalt for drapet på Kristin. Han sitter med hodet bøyd og ser ned i sakspapirene mens politibetjentene forklarer seg om åstedet.

Kristins mor, far og søster har vært til stede i retten de første dagene av rettssaken, men ønsker ikke å være i retten i dag.

– Kristins badedrakt var klippet eller skåret opp

Kripos ble koblet inn i etterforskningen.

Da Kristin ble funnet død, lå kroppen hennes i en slik stilling og i et område som tydet på at gjerningsmannen hadde flyttet henne dit, ifølge politiet.

Noen meter lenger inn i skogen ble det funnet blod, ørepynt og senere et kroppshår. Det var dette stedet Kripos-teknikerne mener drapet fant sted.

Tidligere politioverbetjent Knut Holthe i Kripos sier at det så ut som Kristins eiendeler var forsøkt gjemt.

Knut Holthe, tidligere politioverbetjent i Kripos, vitner i Kristin-saken i Borgarting lagmannsrett

UNDERSØKTE ÅSTEDET: Knut Holthe, tidligere politioverbetjent i Kripos, sier at Kripos konkluderte med at Kristins eiendeler var plassert der de ble funnet, av andre enn henne selv.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Sykkelen lå over sekken og hjelmen. Den lå oppå en gren som lå litt bøyd over de andre eiendelene. Inntrykket var at de var forsøkt gjemt, sier Holthe.

Han forteller at Kristin hadde hatt på seg en badedrakt under en hvit t-skjorte og en blå piratbukse, men at den var blitt skåret eller klippet opp.

Holthe tror badedrakten kan ha blitt skåret opp med en kniv, og ikke klippet opp med saks, ettersom den ikke hadde de typiske hakkene som blir ved klipping.

«Sykkel, hjelm og sekk var plassert der av andre»

Holthe beskriver at Kristins venstre hånd var lett knytt, fingrene var bøyd inn mot håndflaten. Aktor påpeker at det er relevant, ettersom det er under neglene på Kristins venstre hånd politiet har funnet tiltaltes DNA-profil i form av hudceller.

Kristins blod ble også funnet på stedet, samt en øredobb.

Kripos konkluderte etter sine undersøkelser med at Kristin var plassert på det stedet hun ble funnet død, og ikke hadde beveget seg dit ved egen hjelp.

De mente også at skadene på badedrakten var påført, for eksempel med en kniv, og at sykkelen, hjelmen og sekken hennes var plassert der de ble funnet, av andre enn henne selv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger