NRK Meny
Normal

Vitne i Kristin-saken reagerte på «lurvete og møkkete mann»

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Kvinnen som trolig var den siste som så Kristin Juel Johannessen (12) i live før hun møtte sin drapsmann, sier hun ble svært bekymret etter å ha sett en mistenkelig mann i nærheten av Kristin. – Jeg angrer så innmari på at jeg ikke sjekket at det gikk bra med Kristin, sier hun til NRK.

Kristin

DREPT: Kristin Juel Johannessen (12) ble drept 5. august 1999. En kvinne som så Kristin like etter at hun syklet hjemmefra, reagerte på en mann hun så i området, som hun straks fattet mistanke til.

Foto: Privat

– Min umiddelbare tanke var: «Kan den mannen være farlig for Kristin?», sier kvinnen.

17 år etter at Kristin Juel Johannessen ble drept på Mørk i Larvik, sitter kvinnen i begynnelsen av 60-årene i vitneboksen i Borgarting lagmannsrett og husker tilbake til augustdagen i 1999.

Kvinnen, som bodde i samme nabolag som Kristin, var kjørende i bil på vei hjem til Mørk fra jobben i Sandefjord. Ved 18.30-tiden så hun Kristin komme syklende mot henne på veien ved Kurud på Mørk.

Kvinnen kjente igjen nabojenta med en gang, men syntes hun ikke var sitt vanlige blide og åpne seg.

– Hun var veldig alvorlig. Jeg så det på ansiktet hennes, det sitter spikret, sier kvinnen.

Kvinnen er trolig den siste som så Kristin i live før drapet 5. august 1999.

– Ikke en mann som var ute og gikk tur

Etter at kvinnen hadde kjørt forbi Kristin, så hun en mann som gikk i veikanten. Mannen gikk på samme side av veien som Kristin hadde syklet, men i motsatt retning av tolvåringen.

– Det var en veldig spesiell mann, sier kvinnen.

– Han var både møkkete og lurvete og kikket veldig ned i grøftekanten. Jeg lurte på om han kikket ned for å skjule ansiktet sitt, for jeg syntes det var så spesielt. Det slo meg med en gang at dette ikke var en mann som bare var ute og gikk på tur, sier kvinnen.

– Angrer så innmari på at jeg ikke snudde

Mannen ga henne en dårlig følelse. Hun ble med ett bekymret for Kristin.

– Min umiddelbare magefølelse var å tenke om denne mannen kunne være farlig for Kristin. Det slo meg at jeg burde snu bilen og kjøre etter Kristin for å høre om det gikk bra med henne, eller om hun var redd. Hun hadde jo passert denne merkelige mannen, sier kvinnen.

Hun slo det fra seg og tenkte at det kanskje var å overreagere, men fikk ikke ro.

– Da jeg kom hjem, var jeg veldig urolig. Jeg syntes det hadde vært en så merkelig mann. Nå angrer jeg jo innmari på at jeg ikke snudde og kjørte etter Kristin. Det har vært med meg i alle år, sier kvinnen til NRK.

Skogsområdet ved Mørk i Vestfold hvor Kristin Juel Johannessen ble funnet drept.

ÅSTEDET: Ved dette skogsområdet ble Kristins sykkel, hjelm og sekk funnet. Litt lenger innenfor i skogholtet, lå Kristin drept.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Pekte ut tiltalte i fotokonfrontasjon

Kvinnen beskriver mannen som ikke spesielt høy, med kraftig kroppsbygning og lyst, bustete hår. Hun sier hun synes han lignet noe på det som senere ble kalt «Lågendalsmannen», mannen på fantomtegningen politiet offentliggjorde like etter drapet på Kristin.

Kort tid etter at kvinnen hadde passert Kristin og mannen på veien ved Kurud, ble Kristin meldt savnet av familien. Samme kveld ble hun funnet kvalt og drept.

Fantomtegning av Lågendalsmannen

«Lågendalsmannen»: Denne fantomtegningen av den såkalte «Lågendalsmannen» ble publisert like etter at Kristin ble drept, laget på bakgrunn av vitnebeskrivelser.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Åtte måneder etter drapet, i april 2000, deltok det kvinnelige vitnet i en fotokonfrontasjon. Hun ble forelagt bilder av tolv menn, deriblant Henning Hotvedt (39), som nå er tiltalt for å ha drept Kristin.

Kvinnen hadde ikke sett ansiktet på mannen i veikanten, men plukket ut bilder av tre menn som dem hun syntes lignet mest på mannen hun hadde sett. Blant dem var Hotvedt.

– Selv om jeg ikke hadde sett ansiktet hans, syntes jeg kroppsbygningen var lik, sier hun.

Hotvedt har hele tiden nektet å ha noe med drapet på Kristin å gjøre.

Vitner så crossmoped på åstedet

Tirsdag har flere vitner fortalte at de så en crossmoped så parkert ved garasjen som ligger i skogholtet hvor Kristin ble funnet drept.

– Jeg ble oppmerksom på den med en gang. Jeg har aldri sett crossmopeder stå der verken før eller siden, og stien i skogholtet er ikke vanligvis brukt av turgåere, sa en mann (45) i rettssalen i dag.

Han var på hytta som ligger like ved åstedet, den dagen Kristin ble drept.

– Jeg så en crossmoped stå ved garasjen. Jeg hadde selv hatt en crossmoped og vet at det er stor forskjell på vanlige mopeder og crossmopeder, så jeg er sikker på at det var en crossmoped, sier en annen mann (48), som kjørte forbi garasjen like før klokken 19 den aktuelle dagen.

– Jeg så også en hjelm som lå på crossmopeden, og det var en helhjelm, sier han.

Ifølge aktor Alf Martin Evensen har mannen i avhør like etter drapet sagt at hovedfargen på crossmopeden var blålilla, og at det også hadde noen lyse felter.

Hotvedt har fortalt at han kjørte crossmopeden sin på drapsdagen, men han har benektet å ha vært ved åstedet. Da tiltalte forklarte seg i forrige uke, beskrev han selv mopeden sin som at den hadde mørk ramme og gul sal, og at den hadde noen klistremerker som var blå eller lilla.

Han sa også at han kjørte med helhjelm, hjelm med visir.

TIltaltes forsvarer Brynjar Meling understreker i retten i dag at de forbipasserendes observasjoner ved garasjen på drapsdagen bare varte i noen få sekunder.

Hotvedt ble første gang pågrepet og siktet for drapet i 2000. Etter å ha blitt dømt til tolv års fengsel for drapet i 2001, ble han frikjent etter at et laboratorium fastslo at ett av politiets viktigste bevis, et hårstrå, tilhørte en kvinne.

I fjor ble han imidlertid igjen pågrepet og siktet for drapet, etter at en ny og forbedret analysemetode gjorde at politiet fant hans DNA, i form av hudceller, på Kristins negler.

Den tiltalte 39-åringen sitter i Borgarting lagmannsrett foran Kristin Juel Johannessens etterlatte

TILTALT: 39-åringen som sitter på tiltalebenken i Borgarting lagmannsrett, er tidligere tiltalt, men deretter frikjent, for drapet på Kristin Juel Johannessen. Bak ham i rettssalen sitter Kristin mor, far og storesøster.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK
Rettssaken mot Henning Hotvedt etter drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999 fortsetter, og i dag skal flere vitner forklare seg om observasjoner av en mann og en moped ved Mørk i Larvik.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger