Hopp til innhold
Ulovlige migranter blir stanset i den engelske kanal
Foto: AFP

Den engelske kanal

Oppsummert

Kanalen mellom Storbritannia og det europeiske kontinent forbinder Atlanterhavet og Nordsjøen. Det er stor skipstrafikk og mange fiskehavner. Titusener av migranter i småbåter forsøker å ta seg over kanalen fra Frankrike til Storbritannia.

 • Mange migranter over Den engelske kanal

  Minst 444 migranter krysset over Den engelske kanal fra Frankrike til Storbritannia tirsdag denne uka. Det er det høyeste antallet på to måneder.

  Samtidig som den britiske regjeringen prøver å stoppe migrasjonen over Den engelske kanal ved å sende asylsøkerne til Rwanda, øker trafikken over kanalen. Det var britiske Sky News som meldte om de siste tallene.

  EUs grensebyrå Frontex opplyste mandag at de hadde registrert over 17.200 forsøk blant immigranter på å ta seg ulovlig inn i Storbritannia via Den engelske kanal i perioden januar-mai i år. Det er en økning på 122 prosent fra samme periode i fjor.

 • 10.000 har tatt seg sjøveien til Storbritannia

  Til nå i år har minst 10.000 migranter tatt seg sjøveien til Storbrittannia, i følge det britiske nyhetsbyrået Press Association. Nyhetsbyrået skriver at tallet ble passert tirsdag, men at de offsielle tallene trolig ikke vil komme før onsdag. En stor del av de livsfarlige forsøkene på å ta seg over kanalen, blir stoppet i samarbeid med Frankrike, heter det fra britisk hold.

  Britene har også inngått en omstridt avtale om å sende asylsøkere til Rwanda. Det betyr at alle som kommer ulovlig til Storbritannia, kan bli sendt til Rwanda, mens de venter på at asylsøknaden blir behandlet, skriver NTB.

 • 10.000 migranter til Storbritannia hittil i år

  Nesten 10.000 migranter har tatt seg til Storbritannia over Den engelske kanal hittil i år, ifølge offisielle tall.

  Nøyaktig tall er 9988 mennesker som har nådd den britiske kysten etter å ha navigert småbåter, gummibåter og kajakker mellom skip og ferjer i det travle sundet siden begynnelsen av 2022. Det viser en analyse av myndighetenes tall gjort av nyhetsbyrået PA.

  Totalt 28.526 mennesker kom til Storbritannia på samme måte i 2021, mot 8466 i 2020, 1843 i 2019 og 299 i 2018, igjen ifølge offisielle tall. (NTB)

 • Over 250 mennesker forsøkte å krysse Den engelske kanal

  Rundt 250 personer ble i helgen funnet i småbåter som var i ferd med å krysse Den engelske kanal.

  Det har vært en elleve dager lang pause i ankomstene. Det skyldes trolig sterk vind og høye bølger i kanalen. Men den britiske regjeringen bekreftet mandag at flere personer som antas å være migranter, er brakt inn. Til sammen var det 254 personer som var fordelt på sju småbåter.

  Dette skjer få dager etter at den nye nasjonalitets- og grenseloven trådte i kraft. Ifølge loven er det straffbart å ankomme illegalt i Storbritannia. Regjeringen har samtidig kunngjort planer om å sende asylsøkere til Rwanda.

  Siden årsskiftet har 6.947 mennesker ankommet Storbritannia ved å ta seg over kanalen i småbåter. Det viser oppdaterte tall som nyhetsbyrået PA har samlet inn. Antallet er mer enn tre ganger høyere enn på samme tid i fjor og over seks ganger så høyt som samme periode i 2020.

 • Storbritannia vil ha mottakssenter for flyktninger i Rwanda

  Asylsøkere som i små, utrygge båter tar seg til Storbritannia over Den engelske kanal, vil bli fløyet til Rwanda for behandling av asylsøknadene.

  Det går fram i planer den britiske regjeringen og innenriksminister Priti Patel ventes å legge fram torsdag, skriver det britiske nyhetsbyrået Press Association.

  Patel besøker det østafrikanske landet tirsdag, og det ventes at avtalen offisielt vil undertegnes da.

  Rwanda får 120 millioner pund, tilsvarende i underkant av 1,4 milliarder kroner, for ordningen i en prøveperiode.

  Rekordmange 28.000 migranter krysset Den engelske kanal fra Frankrike til Storbritannia i småbåter i fjor. Mange druknet på veien.

  (NTB)

Lyspunkt

AKTUELT NÅ