Hopp til innhold
Ulovlige migranter blir stanset i den engelske kanal
Foto: AFP

Den engelske kanal

Oppsummert

Kanalen mellom Storbritannia og det europeiske kontinent forbinder Atlanterhavet og Nordsjøen. Det er stor skipstrafikk og mange fiskehavner. Titusener av migranter i småbåter forsøker å ta seg over kanalen fra Frankrike til Storbritannia.

 • Tusenvis av migranter har krysset Den engelske kanal hittil i år

  Over 20.000 migranter har så langt i år krysset Den engelske kanal og tatt seg inn i Storbritannia, opplyser britiske myndigheter.

  Tirsdag kom om lag 300 mennesker i til sammen fem båter inn til den britiske kysten etter å ha krysset Kanalen, ifølge myndighetene. Det utgjør i snitt 60 mennesker per båt.

  Dermed har 20.101 asylsøkere tatt seg inn i Storbritannia på denne måten hittil i år, viser tall fra det britiske innenriksdepartementet.

  Det er en nedgang på 20 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, da over 25.000 hadde krysset Den engelske kanal. (NTB)

 • Sunak vil ha avtale om migranter med Italia

  Storbritannias statsminister Rishi Sunak håper å få til en avtale med Italia som skal stanse flommen av migranter som kommer over Middelhavet til Europa, skriver avisa Telegraph. Planen skal være å sende illegale migranter tilbake til Nord-Afrika.

  Planen er ikke offisielt presentert og Sunaks kontor har ikke ville bekreftet at landene er blitt enige. Det er kjent at det har pågått forhandlinger på høyt nivå siden april, skriver avisa.

  Hittil i år har over 80.000 migranter kommet sjøveien til Italia. 11.000 har krysset den engelske kanal.

 • 2,3 millioner kroner koster det britene å sende én asylsøker til Rwanda

  169.000 pund hver, det vil si 2,3 millioner kroner, ville det koste Storbritannia å sende asylsøkere til Rwanda, slik planen er.

  Det er beregninger som ble offentliggjort tirsdag som viser hvor mye det ville koste britiske skattebetalere å sende asylsøkerne til Rwanda. Det inkluderer kompensasjon til Rwanda, flybilletter og administrasjon.

  Men regjeringen insisterer på at mesteparten av utgiftene – opp til 165.000 pund, ville bli spart inn igjen på grunn av redusert støtte til tiltak for asylsøkere hjemme mens søknadene behandles.

  Den konservative regjeringen har gjort håndtering av den store innvandringen til en prioritet, og det var også et løfte da landet forlot EU.

  Planen er å gjøre krav om asyl fra alle som kommer på ureglementert vis, ulovlig og sende asylsøkerne videre til såkalt trygge land som Rwanda. Målet er å få slutt på den store tilstrømmingen av asylsøkere over Den engelske kanal, og regjeringen håper planen også skal virke avskrekkende.

  Over 45.000 migranter og flyktninger ankom Storbritannia i små båter på den farlige ferden over Kanalen i fjor, noe som var en økning på 60 prosent fra året før.

  I tillegg til utgiftene er planen kritisert av opposisjonen for behandlingen asylsøkerne ville bli utsatt for i Rwanda. Planen ble i siste liten stanset av Den europeiske menneskerettsdomstolen, og den ligger fortsatt til behandling i britiske domstoler. Hittil er ingen fly med asylsøkere sendt til Rwanda.

  (NTB)

 • Flere enn 10.000 personer har ankommet Storbritannia i småbåter så langt i år

  Antallet personer som har krysset Den engelske kanal og ankommet Storbritannia i småbåter i 2023 har passert 10.000, ifølge nye tall.

  Det skjer etter en økning i antallet ankomster de seneste dagene, viser tall fra innenriksdepartementet. Rundt 486 personer krysset Kanalen fredag, mens ytterligere 374 personer ankom lørdag.

  Det ble oppdaget sju båter lørdag, noe som antyder at det er i gjennomsnitt 53 personer om bord på hver båt.

  De foreløpige tallene for 2023 er nå 10.139. I 2022 skjedde det 45.755 registrerte ankomster.

  (NTB)

AKTUELT NÅ