Hopp til innhold

Macron: – Kanalen må ikke bli en «kirkegård»

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at Den engelske kanal ikke må bli en «kirkegård». Britenes statsminister Boris Johnson ber Frankrike gjøre mer for å stanse strømmen av migranter.

redningsvest Den engelske kanal

DØDELIGSTE: Aldri før har så mange druknet i Den engelske kanal i en enkelthendelse. Bildet av en redningsvest flytende i Den engelske kanal er tatt 24. november av nyhetsbyrået Reuters utenfor Wimereux i Frankrike.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Minst 27 mennesker omkom da en båt full av migranter sank i Den engelske kanal.

Ulykken er den dødeligste som har rammet den travle migrantruten mellom Frankrike og Storbritannia.

– Jeg er sjokkert, forferdet og dypt bedrøvet over tapet av menneskeliv til sjøs, sa Storbritannias statsminister Boris Johnson etter å ha ledet et krisemøte i sitt eget regjeringsapparat om forliset, skriver BBC.

Macron og Johnson krangler

Johnson ber Frankrike gjøre mer for å stanse migrantstrømmen over den engelske kanal.

– Menneskesmuglere kommer bokstavelig talt unna med mord, sier Johnson.

migranter engelske kanal

Migranter ble hjulpet i land på engelsk side av kanalen onsdag, nær Dungeness. Andre migranter var ikke like heldige da en båt sank i kanalen.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Frankrikes president ber Johnson om ikke å politisere tragedien for å skaffe seg poeng innenriks, skriver France 24.

Macron lover å finne dem som er ansvarlige for tragedien og sa at han ikke vil tillate at Den engelske kanal blir en «kirkegård».

– Det er Europas dypeste verdier – humanisme, respekt for enkeltmenneskets verdighet – som er i sorg, sa Macron.

Ulykken skjer mens Storbritannia og Frankrike er uenige om hvordan de skal håndtere strømmen av migranter og flyktninger.

Macron and Johnson

President Macron og statsminister Johnson krangler om hvem som gjør minst og mest for å stanse migrantstrømmen over Den engelske kanal. Bildet er fra da de møttes under klimatoppmøtet tidligere i november.

Foto: POOL / Reuters

Britene har bedt Frankrike innføre strengere tiltak for å hindre at de legger ut på reisen.

I sommer lovet britiske myndigheter å betale hele 54 millioner pund, om lag 600 millioner kroner, til Frankrike. Pengene skulle gå til fransk grensepoliti og arbeidet med å stanse migrantstrømmen mellom de to landene.

Flere ganger i høst har Frankrike etterlyst pengene, mens britene sier de holder tilbake midlene fordi Frankrike ikke gjør nok for å stanse flukten over kanalen.

Fisker slo alarm

Frankrikes innenriksdepartement opplyste onsdag kveld at patruljefartøy hadde funnet døde og bevisstløse mennesker i vannet etter at en fisker slo alarm.

Blant de døde er fem kvinner og ei ung jente. To overlevende er funnet, mens minst én person skal være savnet. Ofrenes nasjonalitet er foreløpig ikke kjent.

migranter engelske kanal

Onsdag kom denne gummibåten med migranter fram til Dungeness på engelsk side av kanalen. Samme dag druknet 27 da en annen båt gikk ned i kanalen.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Ofrene dro ut fra Dunkerque øst for Calais i båt på vei til England, og dødstallet steg gradvis etter de første meldingene om forliset.

Fire pågrepet

Fransk påtalemyndighet har åpnet etterforskning av uaktsomt drap etter tragedien. Innenriksminister Gérald Darmanin opplyste onsdag kveld at fire personer pågrepet, mistenkt for å være menneskesmuglere med direkte tilknytning til forliset.

– Den kriminelle naturen til smuglerne som organiserer disse overfartene, kan ikke fordømmes nok, sier Dramanin, som tar til orde for en «sterk internasjonal reaksjon».

– Denne katastrofen i Kanalen er en tragedie, sier Frankrikes statsminister Jean Castex.

Tre helikoptre og tre båter deltok i søket etter ofre, ifølge franske myndigheter.

– Mine tanker er hos de mange savnede og skadde, ofre for kriminelle smuglere som utnytter deres fortvilelse, sier Castex, som skal holde et krisemøte med flere ministre torsdag morgen.

Vil stanse menneskesmuglere

Britenes statsminister og den franske presidenten har snakket sammen på telefon og lovet å gjøre alt det de kan for å stanse menneskesmuglere som tjener store penger på å frakte migranter over den engelske kanalen.

Macron ba onsdag om et hastemøte for europeiske ministre som står overfor migrasjonsutfordringen.

Etter en telefonsamtale mellom de to lederne er landene enige om å gjøre mer.

Ifølge franske myndigheter er 7.800 mennesker reddet i Den engelske kanal i år, skriver NTB. Tallet på mennesker som forsøker å ta seg til England, er doblet bare siden august.

Fant druknet barn i Norge

Det har vært flere tragiske forlis i kanalen. Høsten 2020 kantret en båt med 20 personer om bord, en barnefamilie på fem druknet. Det minst barnet ble senere funnet ved norskekysten.

Før onsdagens tragedie var sju mennesker bekreftet eller fryktet omkommet i ulike hendelser hittil i år.

Det siste året har stadig flere mennesker på flukt fra konflikt eller fattigdom lagt ut på reisen fra Nord-Frankrike over kanalen i små, skrøpelige fartøy. De håper å få asyl eller bedre levekår i Storbritannia.

Tall fra det britiske nyhetsbyrået PA viser at 25.700 mennesker har krysset kanalen i små båter hittil i år, tre ganger så mange som i hele 2020.

migrant engelsk kanal

Ifølge IMO, Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen, har aldri så mange migranter omkommet på en dag. Bildet vider en engelsk grensevakt som hjelper en mor og datter i land ved Dungeness 24. november.

Foto: BEN STANSALL / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt