Hopp til innhold
Flyktninger på Svinesund
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Menneskesmugling

Oppsummert

Menneskesmugling, organisert illegal flytting av mennesker fra et land til et annet, ofte mot høy betaling under livsfarlige forhold. Et økende antall flyktninger i verden ønsker bedre livsvilkår, så menneskesmugling er i kraftig vekst. (SNL)

 • Storaksjon mot menneskesmuglere i Europa

  Politiet i fem europeiske land gjennomførte tirsdag en samordnet aksjon mot menneskesmuglere.

  Politistyrker i Belgia, Storbritannia, Frankrike, Nederland og Tyskland gjennomførte en rekke husransakelser under aksjonen.

  Bare i Tyskland deltok over 900 politifolk, og det ble foretatt 18 pågripelser.

  Storaksjonen ble koordinert av Europol og EUs byrå for juridisk koordinering (Eurojust).

  Ifølge den tyske avisen Der Spiegel var aksjonen rettet mot menneskesmuglere som har sendt flyktninger og migranter over den engelske kanalen til Storbritannia. (NTB)

 • Menneskesmuglere avslørt i Sentral-Europa

  Flere enn 200 mistenkte medlemmer av en menneskesmuglings-ring er blitt pågrepet i fem land, kunngjorde Østerrikes innenriksminister Gerhard Karner torsdag.

  De 205 personene har blitt pågrepet i Romania, Slovakia, Tsjekkia, Ungarn og Østerrike. Ringen spesialiserte seg på å smugle syriske flyktninger til land som Belgia, Frankrike, Nederland og Tyskland.

  Myndighetene anslår at gjengen tjente mer enn 1,5 milliarder kroner på å smugle flere enn 36.100 personer gjennom Europa, med Wien som selve navet i operasjonen. Den antatte lederen, en 28 år gammel rumener, ble pågrepet i Romania 4. mai.

  (NTB)

 • 39 savnet etter kantring utenfor Florida

  Redningsmannskaper leter etter 39 mennesker som skal ha vært i en båt som kantret utenfor kysten av Florida lørdag kveld, opplyser den amerikanske kystvakten tirsdag.

  Kystvakten ble varslet av en mann som overlevde kantringen. Han fortalte at han forlot Bahamas sammen med 39 andre lørdag kveld, men at de møtte på dårlig vær. Ingen skal ha hatt på seg redningsvester.

  Kystvakten mistenker at passasjerene var offer for menneskesmuglere.

 • Menneskesmugler dømt

  En mann er dømt til 15 års fengsel etter at 39 vietnamesiske migranter ble funnet døde i en kjølebil i Storbritannia i 2019.

  Mannen, som er i 40-årene, var tiltalt for å være leder for et menneskesmuglernettverk basert i Belgia. I oktober 2019 ble det funnet en kjølebil med 39 døde personer på et industriområde i Storbritannia. Bilen ble knyttet til nettverket til den domfelte.

  Retten fant at mannen var lederen for nettverket, og ansvarlig for dødsfallene til de 39 vietnameserne hadde bidratt til å smugle inn i Storbritannia.

  Dommen falt i en belgisk domstol onsdag.

 • Ni personer fengslet

  Alle de ni personene som er siktet for organisert menneskesmugling på Østlandet, er nå varetektsfengslet. Politiet ba om fire ukers varetekt for alle, men varetektsperioden varierer fra én til fire uker for de siktede. Alle blir sittende i isolasjon inntil videre. Det er både kvinner og menn blant de siktede som ble pågrepet på Østlandet tirsdag. Også Oslo politidistrikt er involvert i etterforskninga, som har pågått i flere måneder.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no