Hopp til innhold

Veslemannen med ny rekordfart: Beveger seg en meter i døgnet

NVE melder at bevegelsene i Veslemannen fortsetter å øke. Den øvre delen beveger seg nå én meter per døgn, mens den nedre delen er oppe i 70 centimeter i døgnhastighet.

Se direkte fra Veslemannen.

Denne uka har geologene meldt om rekordhastigheter i fjellpartiet Veslemannen. Nå har regnet fått farten til å mangedoble seg, og den er nå oppe på et helt nytt rekordnivå.

Ny rapport fra NVE klokken 18.00 sier at bevegelsene i fjellet fortsetter å øke.

Bilde tatt 2.september 2019. Pilene viser hvordan bevegelsene i partiet er.

Her er bilde av Veslemannen tatt 2. september. Den nedre delen, som geologene kaller Spiret, er den store firkanta steinkonstruksjonen nederst. Den har fastere fjell enn resten. Pilene i bildet viser retningen på bevegelsene i det rasfarlige partiet.

Foto: NVE

Seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra, har fulgt bevegelsene hele torsdag og ser at bevegelsene fortsatt øker.

– Selve hastigheten er oppe i én meter i døgnhastighet i den øvre delen, og 70 centimeter i Spiret, så hele delen beveger seg ganske likt med stor hastighet.

Nytt steinras

Klokka 19.47 kunne man se et nytt steinras fra Veslemannen.

Steinsprang i fjellpartiet Veslemannen.

Steinsprang i fjellpartiet Veslemannen klokka 19.47. Man kan se tydelig stein som løsner fra fjellet.

Det har falt rundt åtte millimeter regn gjennom natta, noe som fikk bevegelsene i det rasutsatte fjellpartiet til å skyte fart. Det er varslet enda mer nedbør i partiet. Geologene vet ikke hva det vil gjøre med Veslemannen.

Steinsprang fra Veslemannen 05.09.2019

Det har de siste timene gått mange steinsprang fra fjellpartiet.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Det er vanskelig å vite. Vi ser ikke hva som skjer under der, det er av og til at fjell kan låse seg, men det beveger seg fort, sier Blikra.

Vanskelig å lese fjellet

Sivilforsvaret har registrert mange steinsprang etter bevegelsene begynte å skyte fart fra 01:30-tiden i natt, og det har vært registrert 39 steinsprang siden klokken 18.00 onsdag.

Dette steinspranget gikk ca. klokka 14.37.

– Det er stor aktivitet der oppe. Når vi er i en sånn fase så kan det plutselig øke veldig, og så går det. Det er jo et område som skal ned. Det er rødt farenivå, så vi mener det er sannsynlig med et skred, sier Blikra.

Er du overrasket over at det er så store bevegelser og at det ikke har kommet et skred?

Seksjonssjef Lars Harald Blikra

Lars Harald Blikra er seksjonssjef i NVE.

Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

– Det har jo gått massevis av skred, men det har vært smått. Nå beveger alt seg med nesten samme hastighet, og det har gjort det ei stund, så det er litt forbløffende at det er så store hastigheter og at det ikke har gått enda. Det er stupbratt der oppe, sier Blikra.

Men geologene har opplevd mye med Veslemannen opp igjennom årene.

– Vi må bare tenke åpent om hvordan det fjellet beveger seg. Vi har opplevd mye forskjellig. Geologien er litt usikker, så det er ikke alltid så lett å spå her, sier Blikra.

Mannen dagkamera.

Her ser du Mannen i et stort bilde fra vårt faste direktekamera.

Har bevegd seg nesten 20 meter

Det er også vanskelig for geologene å si noe eksakt om hvor mye fjellpartiet har bevegd seg siden 2014. En av grunnene er at de ikke har hatt et fast punkt å måle etter. I tillegg har deler rast ut. Men de estimerer at den øvre delen av Veslemannen har flyttet seg mellom 15–20 meter. Den nedre delen, Spiret, har flyttet seg ca. fire meter.

Bare i år har den øvre delen beveget seg omtrent seks meter, og den nedre delen nærmer seg to meter.

Ingen tog får passere

Ved rødt farenivå har geologene tidligere vurdert før hver togavgang om bevegelsene har vært på et slikt nivå at de kan sende togtrafikk gjennom området. Nå er Raumabanen stengt for all gjennomgangstrafikk.

Mannen

Fjellpartiet Veslemannen er en aktiv del av fjellet Mannen. Den øvre delen av Veslemannen har flyttet seg mellom 15–20 meter siden 2014.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Vi godkjenner ikke tog når det er så store bevegelser og såpass usikkert hvordan det går videre, sier Blikra.

Med så store bevegelser må geologene ta hyppigere radarbilder for å ikke miste kontrollen over fjellpartiet. Nedbørsprognosene viser at det skal komme enda mer nedbør. Det er rundt null grader på toppen av Mannen torsdag morgen, og regnet kan gå over i sludd.

Nettvideo som forklarer hva som skjer når Mannen og Veslemannen raser, grafikk av et eventuelt skred.

Nettvideo som forklarer hva som skjer når Mannen og Veslemannen raser, grafikk av et eventuelt skred.

Har dialog med politiet

Sivilforsvaret er på plass under fjellet og lytter etter steinsprang og passer på at ingen går innenfor evakueringssonen. Operasjonsleder i politiet opplyser at de har god dialog med Sivilforsvaret og at de er klare til å bistå under fjellet hvis situasjonen utvikler seg. Geologene har også kontakt med politiet.

– Hvis vi ser at det er rett før et skred går, og det øker veldig, så kontakter vi dem, sier Blikra.

Håper det er siste sesong med evakuering

Alle håper nå at det skal komme et skred.

Lars Harald Blikra og Lars Olav Hustad

Seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra og ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad ga ei oppdatering på situasjonen klokka 13.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Vi håper fjellet, eller mest mulig av det, skal ned, sier Blikra.

Sannsynligheten for et skred blir større jo mer bevegelsene i fjellpartiet øker.

Beboerne som bor under fjellet ble evakuert da det ble rødt farenivå på fredag. Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, sier beboerne nå er veldig spente.

– De har fått med seg at det er en voldsom hastighet i fjellet og de har også registrert at det har vært stor aktivitet der oppe i løpet av natta og formiddagen. Samtidig er de jordnære, og vi har alle opplevd at vi har trodd det skulle komme noe, så vi får ta et forbehold. Men med den hastigheten som er nå har undertegna også begynt å tro på at det nå er en ende på det.

Beboerne under Veslemannen har vært evakuert 16 ganger siden 2014 og ordføreren håper man nå kan få sette strek.

– Vi har stått her ganske mange ganger og hatt en lignende situasjon, men forskjellen er nå, som geologene sier, at vi har en enorm hastighet, sier Hustad.

På en pressekonferanse onsdag fortale NVE om at de uansett ville sørge for at dette blir det siste året med evakuering for beboerne. Hvis ikke raset kommer, vil de forsøke å bygge en sikringsvoll til vinteren.

Fjellpartiet er svakere

Tidligere år har bevegelsene vært mye høyere i den øvre delen av partiet som består av mye oppknust ur. Den nedre delen består av mer fastere fjell og ser ut som et spir, og har fungert som ei propp som har holdt igjen den øvre delen.

Mannen, Breistinden Grafikk over rasfaren.

Slik ligger fjellpartiet Veslemannen i forhold til fjellet Mannen.

Foto: NRK

Nå er bevegelsene langt mer lik i den øvre og den nedre delen, og hele partiet beveger seg mer som en samlet del. Det viser at den nedre delen blir svakere og svakere.

Enda et større steinsprang gikk fra Veslemannen klokka 10.24 torsdag formiddag.

Enda et større steinsprang gikk fra Veslemannen klokka 10.24 torsdag formiddag.

Det gikk et nytt steinsprang fra det ustabile fjellpartiet klokka 9.43 torsdag morgen.

Det gikk et nytt steinsprang fra det ustabile fjellpartiet klokka 9.43 torsdag morgen.

Torsdag morgen klokka 8.42 gikk det et større steinsprang fra det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Rauma.

Det gikk et steinsprang torsdag morgen klokka 8.42.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL