Hopp til innhold

Fortsatt store bevegelser på Veslemannen – beboerne får ikke flytte hjem

NVE opprettholder rødt farenivå for Veslemannen. Det har gått elleve steinsprang fra fjellpartiet siden søndag klokken 18.

Mannen dagkamera.

Mannen dagkamera.

Økende hastighet, og varsel om mer regn, gjorde at NVE fredag ettermiddag hevet farenivået for det rasfarlige fjellpartiet Veslemannen til rødt. Det er den 5. gangen i år, og den 16. gangen siden 2014 at farenivået blir rødt og beboerne under fjellet må forlate hjemmene sine.

Grunnen er at bevegelsene økte både i midtre og nedre deler av det rasfarlige partiet. Døgnhastigheten nådde en topp sent fredag kveld med 18 centimeter i øvre og midtre del, og 15 centimeter for den nedre delen av partiet. Bevegelsene i nedre del var opp mot rekordnivå.

Mandag morgen er bevegelsene mindre, men nok til å opprettholde rødt farenivå.

Hastighetene ligger på mellom 11 og 15 centimeter i døgnet i øvre del, og mellom 7 og 9 centimeter i døgnet i nedre del.

Det har gått elleve steinsprang mellom klokken 18 søndag kveld og klokken 09 på mandag, opplyser NVE i sin morgenoppdatering.

Observert flere steinsprang

Den øvre delen har flyttet seg 2,5 meter i august.

Fredag gikk det ett stort steinsprang fra Veslemannen og Sivilforsvaret registrerte seks steinsprang natt til lørdag.

Natt til søndag har sivilforsvaret registrert to mindre steinsprang før klokka 04.00 og søndag 09.40 gikk enda ett.

Det er også observert steinsprang fra fjellet søndag kveld klokka 19.00.

I rykk og napp

Lene Kristensen

Lene Kristensen, geolog i NVE, sier at de ikke har fått inn rapporter om steinsprang fredag kveld.

Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRK

I 16.30-tiden fredag gikk det et stort steinsprang fra den nedre delen av fjellpartiet. NVE vet ikke størrelsen på steinspranget, men geolog Lene Kristensen fortalte fredag at det gikk langt ned over fjellsida.

– Bevegelsene kommer veldig i rykk. Vi får ofte et steinsprang som gjør at hastigheten øker veldig, og så minsker den litt i etterkant av et slikt steinsprang, sa Kristensen.

Store bevegelser i nedre del øker sjansen for et stort skred

NVE deler fjellpartiet Veslemannen inn i tre deler. Den øvre delen består av mye oppknust ur, mens den nedre delen av fjellpartiet har fastere fjell og fungerer som ei propp som holder igjen den øvre delen.

Spiret Mannen

ARKIVBILDE: Her er størstedelen av Veslemannen merket av. Tårnet, eller Spiret som geologene også kaller den nedre delen er nederst i det avmerkede området.

Foto: NVE

Da det fredag beveget seg opp mot ti centimeter i døgnhastighet i den nedre delen var det uvanlig store bevegelser fortalte geolog i NVE Gustav Pless. Senere på kvelden økte hastigheten til 15 centimeter i døgnet.

– Nå har vi sett den typen hastigheter over tid i den nedre delen. Dette er et relativt fast steinparti, som ser ut som et stort tårn, som nå har flyttet seg omtrent 30 centimeter i løpet av den siste uken, sier Pless.

I fjor kunne geologene sette opp farenivået til rødt om de så bevegelser på to centimeter i døgnet i den nedre delen. Nå følger de nøyere med på om bevegelsene stiger raskt.

Gustav Pless

Geolog i NVE, Gustav Pless, håper det vil gå mange steinsprang slik at det totale volumet på Veslemannen minsker.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Fjellpartiet opptrer litt annerledes i år og vi har sett at vi har hatt relativt konstante og høye hastigheter over tid og vi får store bevegelser. Men det er særlig i akselerasjonsfasene at vi setter opp til rødt, forklarer Pless.

Geologene er forsiktige med å si noe om hvilket type skred de tror vil komme, og når, men de er ekstra opptatt av å følge med på bevegelsene i den nedre delen.

– Med den aktiveringen som har vært i nedre del så er det større sjanse for et større skred, men vi må bare se, sier geolog Lene Kristensen.

Håper det nå kommer mange små ras

Farenivået for fjellpartiet ble hevet til oransje på onsdag på bakgrunn av relativt store bevegelser og prognoser som viste nedbør. Siden da har det ikke kommet store nedbørsmengder på fjellpartiet, men bevegelsene har likevel vært store og det har gått flere steinsprang. Fordi fjellpartiet er blitt såpass svekket reagerer det nå veldig raskt selv på små nedbørsmengder.

– To-tre millimeter regn er ganske mye for Veslemannen nå, sier Pless.

Geologene mener at Veslemannen i utgangspunktet rommet mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter med stein. I går ble det kjent at de tror at 15.000 kubikk stein har rast ut fra Veslemannen siden 2015. NVE skal derfor sammen med flere andre fagmiljøer, både i Norge og i utlandet, vurdere om det rasfarlige partiet nå kan nå bebyggelse eller ei. Men til disse nye utregningene er gjort kommer ikke NVE til å gamble med sikkerheten til de som bor under Veslemannen.

Pless sier at geologene nå håper det vil komme flere små ras utover kvelden og natta, slik at det totale volumet av fjellpartiet som står igjen minsker ytterligere.

I kveldsrapporten lørdag kveld, skriver NVE at bevegelsene fortsatt er så store at de opprettholder rødt farenivå.

En drone fra NVE kartla i dag området ved Veslemannen for å finne ut hvor mye stein som har rast ut i sommer.

En drone fra NVE kartla i midten av august området ved Veslemannen for å finne ut hvor mye stein som har rast ut i sommer.