Hopp til innhold

Rolls-Royce selger marinevirksomhet: – Den beste løsningen

Næringen på Sunnmøre jubler over salget av Rolls-Royce til Kongsberg Gruppen. – Det er viktig at selskapet får en norsk eier. Nå er jeg så glad at jeg fryser på ryggen, sier Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest.

Pressekonferanse Rolls-Royce

VIKTIG DAG: Det har lenge vært spenning rundt hvem som blir de nye eierne. De ansatte mener det var viktig med en norsk eier og kaller det en gledens dag.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

Nestleder fellesforbundet verkstedklubben Sverre Thorsø viser frem nye produkter

HAR VENTET LENGE: Tillitsvalgt Sverre Thorsø og de andre ansatte har ventet siden årsskiftet på hvem som blir de nye eierne.

Foto: Haavard Jangaard Strand / NRK

Kongsberg Gruppen har inngått en avtale med Rolls-Royce om å kjøpe marinevirksomheten til selskapet for 500 millioner britiske pund, noe som tilsvarer 5,3 milliarder kroner. Dermed har 1600 ansatte på Sunnmøre fått nye eiere. Bergen Engines og forsvarsvirksomheten – Rolls-Royce's Naval Business, inngår ikke i avtalen.

– Dette er en gledens dag, sier Sverre Thorsø, nestleder i Fellesforbundet Verkstedklubben i Rolls-Royce Marine Ulsteinvik til NRK. Han forteller videre at de ansatte så langt ikke vet hva som blir konsekvensene av salget.

– Den beste løsningen

Rolls-Royce Commercial Marine er en verdensledende teknologivirksomhet innenfor maritime operasjoner, og har om lag 1600 ansatte i Møre og Romsdal. Krisen i offshorenæringa har vært krevende for Rolls-Royce, som leverer skipsdesign, skipsteknologi og skipsutstyr til mer enn 30 land i hele verden.

Arfinn Ingjerd

Arnfinn Ingjerd, daglig leder i Maritimt Forum Nordvest, mener kjøpet av Rolls-Royce er en god nyhet.

Foto: Arne Flatin / NRK

De siste åra har selskapet vært gjennom flere runder med nedbemanninger som følge av oljekrisen. I januar ble det klart at det britiske selskapet Rolls-Royce ønsket å selge den maritime delen av virksomheten. Siden den gang har det blitt spekulert i hvem den nye eieren ville bli. De ansatte har tidligere uttalt at de ikke ønsket å bli solgt til utlandet.

Arnfinn Ingjerd, daglig leder i Maritimt Forum Nordvest, beskriver Rolls-Royce som en av de viktigste aktørene i den maritime klyngen på Sunnmøre. Han er svært glad for at det nå er Kongsberg Gruppen som går inn på eiersiden.

– Dette er en veldig god nyhet, både for den maritime klyngen i Møre og Romsdal og alle de ansatte. Bedriftene på Sunnmøre bør flagge i dag. Dette er den beste løsningen, sier han.

Ingjerd mener at de to selskapene utfyller hverandre på en god måte.

– Dette gjelder både forretningsmessing, men også rent kulturelt. Det er viktig med en norsk eier som vil beholde driften her. Kongsberg Gruppen gjør dette for å vokse videre, noe som er viktig for den maritime bransjen i Norge.

Mer helhetlig

Rolls-Royce Commercial Marine har om lag 3.600 ansatte og hadde en omsetning på om lag 8,9 milliarder kroner i fjor.

Eivind Reiten på NHOs årskonferanse i 2015

Styreleder Eivind Reiten i Kongsberg Gruppen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kongsberg Gruppen har 7.000 ansatte og omsatte i fjor for 14,5 milliarder kroner. Kjøpet er i tråd med Kongsberg Gruppens ambisjon om å vokse, skriver selskapet i en pressemelding.

– Maritim industri har de siste årene opplevd krevende markedsforhold og selv om det fortsatt er usikkerhet forventer vi at markedet står overfor vekst hvor teknologi og innovasjon vil være sentrale drivere. Kjøpet av Rolls-Royce Commercial Marine er i tråd med våre vekstambisjoner, sier Eivind Reiten, styreleder i Kongsberg Gruppen ASA.

Ønsker å bidra

– De maritime næringene skaper jobber i hele landet. Dette er godt nytt for den maritime klyngen både i Norge og på Sunnmøre. Det ivaretar også en del av de bekymringene som de ansatte har hatt i forbindelse med salget, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til NRK.

Røe Isaksen i Buenos Aires

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier regjeringen er positiv til at staten deltar i kapitalutvidelsen med sin andel på 2,5 milliarder kroner. 

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Staten eier 50,001 prosent av aksjene i Kongsberg Gruppen. Isaksen sier regjeringen er positiv til å være med på å finansiere Kongsberg Gruppens oppkjøp av Rolls-Royce Marine. Dette gjennom at staten deltar i kapitalutvidelsen med sin andel på 2,5 milliarder kroner. Men det forutsetter imidlertid også tilslutning i Stortinget.

– Begge selskapene er i dag verdensledende på sine områder. De har mange ansatte i Norge, samtidig som de har bred internasjonal virksomhet, sier han.

Sender gratulasjoner

Flaggdag ved Rolls-Royce Ulstein

FLAGGET TIL TOPPS: De ansatte ved Rolls-Royce er glade for at Kongsberg Gruppen vil bli ny arbeidsgiver for 1600 på Sunnmøre.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

YS-forbundet Negotia jubler over avtalen som de håper vil sikre langsiktige eiere.

– Dagens nyhet er fantastisk. Dette er utvilsomt en lettelse for de ansatte og en løsning som nesten overgår det vi hadde håpet på, sier leder Monica A. Paulsen.

Også NHO-direktør Kristin Skogen Lund er svært positiv.

Laster Twitter-innhold

LO: – Trygger norske arbeidsplasser

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen uttrykker glede over nyheten om at Kongsberg Gruppen kjøper Rolls-Roys Commercial Marine.

Hans Christian Gabrielsen, LO-leder

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen støtter Kongsberg Gruppens kjøp av Rolls -Royce Marine

Foto: Trond Isaksen

– Dette er gledelig for de om lag 1.600 ansatte som nå ser ut til å ha fått trygget arbeidsplassene sine, sier Gabrielsen.

Han trekker fram at Norge med dette styrker det helhetlige eierskapet i den maritime klyngen, siden staten gjennom sitt eierskap i Kongsberg Gruppen bidrar med 2,5 milliarder for å sikre overtakelsen.