Hopp til innhold

Rolls-Royce-ansatte er bekymret for fremtiden

1600 arbeidsplasser står på spill, etter at det ble klart at Rolls-Royce Marine skal selges. De ansatte håper på en rask avklaring på hvem som blir ny eier.

Rolv Aakre

USIKKERHET: – Det viktigste er at det blir en avklaring, slik at vi kan få en sikkerhet i vår arbeidshverdag, sier Rolv Aakre, hovedtillitsvalgt i Nito ved Rolls-Royce Marine AS. Han har arbeidet for Rolls-Royce i 16 år.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Det ble nettopp kjent at det britiske selskapet Rolls-Royce nå ønsker å selge den maritime delen av sin virksomhet. De ansatte er usikre på fremtiden sin i bedriften.

– Det skaper jo en usikkerhet. Jeg blir kontaktet av folk som er bekymret, og som lurer på hva dette betyr for oss som arbeider her, sier Rolv Aakre, hovedtillitsvalgt i Nito ved Rolls-Royce Marine AS. Han har arbeidet for Rolls-Royce i 16 år.

Ønsker eier som satser

Rolv Aakre

Rolv Aakre, hovedtillitsvalgt i Nito ved Rolls-Royce Marine AS.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Hva tenker du er den beste løsningen, nå som Rolls-Royce skal selge?

– Det er hvis hele marinedivisjonen vår kan bli solgt i ett stykke til en eier som er interessert i å satse det som er nødvendig for å utvikle det som vi har her i dag. Det føler jeg er den beste løsningen, sier Aakre.

Hvorvidt den fremtidige eieren er norsk eller en utenlandsk, er av mindre betydning for de ansatte.

– Det viktigste er at det blir en avklaring, slik at vi kan få en sikkerhet i vår arbeidshverdag, sier Aakre, som ikke ønsker å spekulere i potensielle kjøpere.

Største bedriften på Sunnmøre

Marinedivisjonen til Rolls-Royce har 4000 ansatte globalt, og i underkant av 1600 av disse arbeider i Norge. Bedriften er den største på Sunnmøre.

– Vi er spent på hvordan det kommer til å gå, og hvem en eventuelt en ny eier vil bli, sier Anette Bonnevie Wollebæk, kommunikasjonsdirektør i Rolls-Royce Marine AS.

Anette Bonnevie Wollebæk

Anette Bonnevie Wollebæk, kommunikasjonsdirektør i Rolls-Royce Marine AS.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Krisen i offshorenæringen har vært krevende for bedriften, som leverer skipsdesign, skipsteknologi og skipsutstyr til hele verden. De siste årene har selskapet vært gjennom flere runder med permitteringer og nedbemanninger.

– På verdensbasis har vi nedbemannet med 30 prosent i denne perioden. Det har absolutt vært tøffe tider, sier Wollebæk.

– Når tror du salget er avklart?

– Erfaringsmessig kan det ta seks måneder til halvannet år. Vanligvis får ikke offentligheten vite om salget før det er en kjøper, men nå har i fått vite det tidligere på grunn av strukturendringen som konsernet har vært opptatt av å kommunisere til børsmarkedet i London. Det betyr at vi vil gå med en usikkerhet enda litt lenger, sier Wollebæk.

Spekulasjoner om utenlandske kjøpere

Det blir spekulert i flere aktuelle aktører som kan være villige til å ta over. Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan både amerikanske General Electric, finske Wärtsila og tyske Siemens være aktuelle kjøpere. Næringslivsnettsiden nett.no trekker også frem ABB, med hovedkontor i Sveits, som aktuell kjøper.

Rolls Royce Ulsteinvik

FLERE AVDELINGER: Rolls-Royce Marine har avdelinger flere steder i Møre og Romsdal.

Foto: Rolls Royce

.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL