Hopp til innhold

Rekordstore bevegelser og regn i vente: – Det er nærmere et skred enn tidligere

NVE ser at bevegelsene i Veslemannen fortsetter å øke, og med prognoser om regn tror geologene at bevegelsene vil bli enda større.

Mannen dagkamera.

Bevegelsene i nedre del er de største som noen gang er målt over tid i det rasfarlige fjellpartiet.

Det er rekordstore bevegelser i nedre del av det rasfarlige partiet i Veslemannen. Siden farenivået ble hevet til rødt fredag har bevegelsene vært økende og ligger på et nivå som geologene aldri før har målt. Bevegelsene ligger onsdag ettermiddag på 15-20 centimeter i døgnhastighet i den nedre delen og på godt over 30 centimeter i perioder i den øvre delen.

Seksjonssjef Lars Harald Blikra

Seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra, sier vi aldri har vært nærmere et skred.

Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

– Det har vært en trend mot mer bevegelse de siste ukene og dagene, sier seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra.

I tillegg øker nå bevegelsene selv med lite påvirkning av nedbør.

Denne utviklingen har ikke geologene sett tidligere.

Steinsprang onsdag 4.september 2019

Dette steinspranget gikk ca. klokka 09 onsdag morgen.

Foto: Sveinung Ytterli

– Vi har ikke hatt slike lange perioder med rødt farenivå der det har vært lite nedbør. Det viser at fjellpartiet beveger seg selv bare ved hjelp av med tyngdekraften, og i mindre grad trenger den smøringen som kommer fra nedbøren, sier geolog Lene Kristensen i NVE.

Forventer enda større bevegelser

Samtidig mener geologene at det er sannsynlig at nedbør fremdeles vil påvirke partiet og gi større bevegelser.

Onsdag ettermiddag og frem mot helga er det meldt regn og Kristensen tror derfor at bevegelsene vil øke.

Lene Kristensen

Geolog i NVE, Lene Kristensen, forventer enda større bevegelser etter at det i ettermiddag er forventet nedbør i området.

Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRK

– Så da er vi spent på å se hvordan bevegelsene vil utvikle seg. Men akkurat når skredet kommer er umulig må si. Vi varsler farenivå, og ikke skred, sier Kristensen.

Ser utvikling frem mot et skred

Hittil i år har den øvre delen av Veslemannen bevegd seg 5,6 meter, mens den nedre delen har bevegd seg 1,6 meter.

Mannen, Breistinden Grafikk over rasfaren.
Foto: NRK

Tidligere år har bevegelsene vært mye høyere i den øvre delen av partiet som består av mye oppknust ur. Den nedre delen består av mer fastere fjell og ser ut som et spir, og har fungert som ei propp som har holdt igjen den øvre delen. Nå er bevegelsene mer lik i den øvre og den nedre delen, og hele partiet beveger seg mer som en samlet del. Det viser at den nedre delen blir svakere og svakere.

– Der det tidligere har holdt igjen, så holder det ikke så mye igjen nå. Det gir muligens større sjanse for et større skred, der den nedre delen også er inkludert, sier Kristensen.

At den nedre delen blir svakere er forventet.

Bilde tatt 2.september 2019. Pilene viser hvordan bevegelsene i partiet er.

Pilene i bildet viser retningen på bevegelsene i det rasfarlige partiet. Den nedre delen, som Spiret er en del av, beveger seg i en annen retning enn resten av Veslemannen.

Foto: NVE

– Vi ser utvikling frem imot et skred. Samtidig vil jeg understreke at vi ikke er sikker på om skredet blir så stort at det kan gå ned mot hus, sier Kristensen.

Skredet kan også komme i flere mindre deler.

– Kan ikke bevege seg i det uendelige

Seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra, tør heller ikke si mer nøyaktig når man kan forvente et skred, men han forventer også at de store bevegelsen til slutt vil gi resultat når fjellpartiet nå beveger seg en kvart meter i døgnet.

– Det kan ikke bevege seg i det uendelige, men det er vanskelig å vite hvor lenge det går. Det er vanskelig å vite hvordan fjellet ser ut innvendig og hvor mye motstand som er igjen.

– Men det er i hvert fall nærmere et skred enn det var tidligere. Det er opplagt at det skal ned, men spørsmålet er hvor lang tid det vil ta, sier Blikra.

Han tror også at regnet som er meldt vil øke bevegelsene og blir ikke overrasket om det nå kommer et ras.

– Nei, det vil ikke overraske meg når vi har rødt farenivå uansett hvilken periode det er. Vi vurderer det jo da som sannsynlig at det vil gå et ras.

Veslemannen 2. september 2019
Veslemannen 29. juni 2018

NVE/NRK

Evakueringen kan bli langvarig

Med rekordhøye bevegelser er de som bor under fjellpartiet evakuert. De har siden 2014 blitt evakuert 16 ganger. Blikra og kommunen har onsdag møtt beboerne og informert de om situasjonen i det ustabile fjellpartiet. Blikra sier at situasjonen deres er trasig, og de har forberedt beboerne på at den kan bli langvarig.

– Nå beveger hele fjellpartiet seg på grunn av sin egen vekt, og vi forventer nedbør som vil påvirke det. Så slik vi ser det nå så kan det fort blir langvarig, sier Blikra.

Beboerne ga under møtet inntrykk av at de er frustrerte og synes det er en vanskelig situasjon, men de er er også opptatt av å få informasjon direkte fra NVE.

– De ser også at det er en stor del av fjellet som beveger seg. Vi ser på bilder fra dag til dag at det er store partier som beveger seg nedover. Det fine er at vi får formidlet det direkte og at de ikke får det gjennom media, sier Blikra.

NVE og Rauma kommune holdt onsdag pressekonferanse om situasjonen ved Veslemannen. Se hele pressekonferansen her.