– Ormen Lange har gitt større verdier enn vi trodde på forhånd

Ormen Lange på Aukra vest for Molde sender gass ut i Europa. Tilbake til Norge kommer mer penger enn man trodde på forhånd.

Her skapes det verdier.

Ormen Lange gjev store verdier. Og no treng gassoperatøren Shell nye tilsette på Nyhamna i Aukra.

Og det er Midt-Norge som høster aller mest av verdiene som blir skapt gjennom gasseksporten fra Ormen Lange-feltet. Det viser en rapport som Møreforsking har utarbeidet.

Bjørn Bergem

Forsker Bjørn Bergem i Møreforsking.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Det har gått bedre enn ventet for denne regionen, sier Bjørn Bergem i Møreforsking.

Det ser kanskje ikkje sånn ut, men det er ei gladmelding dem får servert. For ein gjennomgang møreforkning har gjennomført, vise at det er mange lokale bedrifte som har nytt godt av Shell og Ormen Lange.

Ormen Lange er en suksess. Mange bedrifter posisjonerer seg nå for å være med i kampen om oppdragene.

Rapporten viser at langt mer av verdiene blir liggende igjen i Midt-Norge enn det man antok i de opprinnelige planene for anlegget. Verdiene på leveranser fra Midt-Norge ligger på 4 milliarder kroner. Hvert år har virksomheten på Nyhamna i Aukra drysset 120 millioner uventede kroner over midtnorsk næringsliv.

For oss er det viktig å ha kortreist arbeidskraft. Det gir oss den støtten vi trenger når vi trenger den, sier Odin Estensen, områdedirektør i Norske Shell.

En rekkje bedrifter i regionen posisjonerer seg nå for å være med når Ormen Lange-anlegget på Nyhamna i Aukra skal utvides. Det er allerede vedtatt at gassen fra Aasta Hansteen-feltet skal føres i land på dette anlegget.

Olje og gass er et satsingsområde for oss. Og Ormen Lange gir oss en unik mulighet, sier Bjørnar Smoge i Front Safety.

Ormen Lange-anlegget skal utvidast. Mange bedrifter vil satse.

Mange bedrifter satsar på Ormen Lange