– Fjellpartiet har skutt fart

Søndag regner det på Veslemannen i Rauma. Det har økt aktiviteten i det rasfarlige fjellpartiet. – De to siste timene har hastigheten skutt fart, sier geologen.

Fjellet Mannen i Rauma

Se direkte fra fjellet Mannen i Rauma her:

Søndag begynte det å regne på fjellpartiet veslemannen i Romsdalen. Det har gjort at bevegelsene nå har blitt større.

Geologene har lenge merket at regn kan påvirke det allerede ustabile fjellpartiet. Søndag tok det bare et par timer før fjellet reagerte på nedbøren.

Fjellet er vanskeligere å lese

Hva som nå skjer utover kvelden er vanskelig for geologene å forutsi.

– Vi ser at fjellpartiet er veldig responsivt. Men samtidig forventer vi ikke at det kommer mye mer nedbør nå, sier Pless.

Mannen søndag

Det er meldt opptil ti millimeter nedbør i løpet av søndagen. Derfor opprettholder NVE rødt farenivå.

Foto: Terje Reite / NRK

Prognosene han har viser at regnet skal avta utover kvelden og så skal været bli bedre. Geologen tror ikke det kommer store ras med de værprognosene som er akkurat nå. Til det er det for lite nedbør.

– Vi forventer mindre ras. Men vi vet ikke. Plutselig kan det skyte fart og da kan det gå ganske fort, sier Pless.

Klokka 21.40 regner det fortsatt ved Veslemannen, men hastigheten i fjellpartiet har ikke økt ytterligere.

Regnet kommer etter at bevegelsene i fjellpartiet i løpet av helgen gradvis har blitt mindre. Søndag morgen var bevegelsene nede i 4-12 centimeter i den øvre delen og mellom 1-2 centimeter i den nedre delen i døgnhastighet. Likevel nedjusterte ikke geologene farenivået fordi de ventet på regn.

Lars Harald Blikra

Lars Harald Blikra er seksjonssjef i NVE.

Foto: Sissel Brunstad / NRK

– Det er varslet nedbør, og vi ser at fjellpartiet reagerer veldig fort og uventet, sa seksjonssjef i NVE Lars Harald Blikra lørdag.

Rekordtidlig evakuering

I år er det ekstra tydelig at hastigheten på bevegelsene endrer seg raskere enn før. Det skjer store endringer i partiet på kort tid. Dersom det kommer mindre steinsprang så kan det påvirke hele partiet. Geologene sier at det bygger seg opp en spenning i et fjellparti som har flyttet seg så mye som dette har gjort. Det gjør at bevegelsene nå øker selv om det ikke kommer de store nedbørsmengdene.

Steinsprang fra Veslemannen

Det har vært flere steinsprang og ras fra fjellpartiet Veslemannen fredag.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– Det er vanskeligere å lese fjellet. Det oppleves som veldig ustabilt, og det skjer plutselige ting som er vanskelig å forutse, sa geolog Lene Kristensen til NRK fredag.

I år kom også den første evakueringen rekordtidlig. Allerede 30. juni oppjusterte NVE farenivået til rødt for første gang i år. Før har den tidligste evakueringen vært i august.

Evakuert for 14. gang

Fredag valgte NVE å heve farenivået ved fjellpartiet Veslemannen i Rauma til rødt etter stor steinsprangaktivitet. De elleve som bor under fjellet måtte evakuere for 14. gang siden 2014, og for tredje gang så langt i år.

Veslemannen lørdag

Slik ser det ut ved Mannen lørdag morgen. NVE velger å beholde rødt farenivå.

Foto: Terje Reite / NRK

Da NVE hevet farenivået var bevegelsene i fjellpartiet på 500 millimeter per døgn i øvre del og 60 millimeter i den nedre delen.

Dette er de største bevegelsene så langt i år og blant de største bevegelsene noen gang.

Ved rødt farenivå følger NVE situasjonen tett. Når hastigheten i fjellpartiet blir høye er det vanskelig å få eksakte målinger, men geologen som var på vakt fredag kveld så at det klokka 20.30 var et område på tjue ganger tjue meter som beveget seg med enda større hastighet. På en og en halv time flyttet dette partiet seg 15 centimeter. I det samme tidsrommet kunne man se av direktebildene fra fjellet at det var stor steinsprangaktivitet.

Dette steinspranget gikk fredag kveld ca. klokka 21.25.

Store steinsprang fredag morgen

Det har kommet mange steinsprang fra fjellet hele helga. De to største steinsprangene gikk fredag morgen.

NVE har ikke fått målt hvor store masser som da raste ut. Men selv om det var store steinsprang mener de det er en relativt liten del som har kommet ned, og at hovedparten står igjen.

Bilde fra Veslemannen etter større steinsprang
Bilde fra Veslemannen fredag morgen før større steinsprang

Bildene viser før og etter et større skred som gikk i fjellpartiet Veslemannen fredag morgen. Tidsangivelsen på bildene er i UTC.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Har innstilt togavganger

Politimesteren har innført ferdsels- og oppholdsforbud i området. I år ble det åpnet for at tog kan kjøre selv om det er rødt farenivå. Men politiet må godkjenner hver avgang. Fredag stoppet politiet i samråd med NVE noen av avgangene.

– Hvis vi er i en akselerasjonsfase hvor hastighetene øker, så lar vi ikke togene passere. De får kun passere dersom vi ser at hastighetene er stabile og nedadgående, sier Kristensen.

Fredag har det gått fleire steinsprang frå fjellet Mannen i Rauma.

Fredag har det gått flere steinsprang fra fjellet Mannen i Rauma.

Se også:

Nettvideo som forklarer hva som skjer når Mannen og Veslemannen raser, grafikk av et eventuelt skred

Se hva som kan skje når Veslemannen raser.

Les alt om Mannen og fjellpartiet Veslemannen her: