Hopp til innhold

Slo ring rundt sykehuset i Kristiansund

Rundt to tusen møtte opp for å slå ring rundt sykehuset i Kristiansund. – Dette viser at engasjementet fortsatt er på topp, sier initiativtaker.

Sjukehusaksjon i Kristiansund

Lørdag samlet mange seg utenfor sykehuset i Kristiansund. Foto: Heine Schjølberg.

I desember i fjor deltok nærmere 10.000 i demonstrasjonstog mot sjukehusprosessen i Kristiansund. I dag var det igjen duket for en markering i nordmørsbyen. Arrangørane anslår at det var rundt 2000 på dagens aksjon, der folk ble oppfordret til å slå ring rundt sykehuset sitt.

Det er Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Rødt som står bak markeringen som inneholdt appeller fra politikerne Per Olaf Lundteigen (Sp), Geir Nordli (Frp) og Stein Kristiansen (Rødt) og barnelegen Anna Owczarz.

Kristiansen var overveldet over at så mange ville delta på arrangementet.

– Oppmøte var helt fantastisk. Dette viser at engasjementet fortsatt er på topp, og det gir oss ny motivasjon for å kjempe videre, sier han.

Aksjon Kristiansund 230116

Arrangørene var imponert over det store oppmøtet.

Foto: Heine Schjølberg

Vil kjempe for lokalsjukehusa

Kristiansund tapte kampen om tomteplasseringa for det nye fellessjukehuset, men avgjørelsen behandles i Inntrøndelag tingrett.

Aksjonen lørdag er en viktig politisk markering, mener Kristiansen.

– Vi ønsker å mobilisere Nordmøre for å bevare det sykehuset vi faktisk har i Kristiansund. Videre ønsker vi å mobilisere mot foretaksloven og det som skjer i Helse-Norge. Vi ønsker også å formidle at vi står i allianse med alle de andre plassene i Norge som opplever det samme som oss, nemlig at lokalsykehuset er truet av nedleggelse, sier Kristiansen.

– Dette handler ikke bare om å beholde sykehuset i Kristiansund, men om å slåss for lokalsykehusene. Det er det vi kjemper for, ikke et nytt fellessykehus, fortsetter han.

De oppmøtte på aksjonen gikk i samlet tropp til sykehuset i Kristiansund og slo bokstavelig talt en ring rundt sykehuset.

– Det ligger jo en symbolikk i det, nemlig at folket blir en skanse som politikerne må overvinne, sier Kristiansen som vektlegger at kampviljen fortsatt er på topp.

– Jeg kan garantere at de som vil legge ned sykehuset i Kristiansund kommer til å møte en menneskelig barriere som vil kjempe for sykehuset sitt, sier han.

Sjukehusaksjon i Kristiansund

Folk i Kristiansund ønsker å bevare sykehuset sitt.

Foto: Heine Schjølberg

Sykehuskampen

Sykehuskampen mellom Kristiansund og Molde som har pågått i mange år, skapte et voldsomt engasjement i begge leire. I desember 2014 vedtok styret i begge helseforetakene å bygge det planlagte fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal på Oppdøl i Molde.

Nederlaget i sykehusstriden utløste svært sterke reaksjoner både i Kristiansund og i resten av Nordmøre. I ettertid har saken ført til en debatt om det er bedre for Nordmøre å gå til Trøndelag enn å være en del av Møre og Romsdal, Kristiansund har gått til rettssak mot Helse Midt-Norge som følge av vedtaket om tomteplassering, og Nordmørslista fikk mer enn halvparten av stemmene i Kristiansund i fylkestingsvalget.

Men nederlaget utløste også en debatt om det var riktig strategi å satse på et fellessykehus, og ikke bevare dagens sykehus i Kristiansund.