Hopp til innhold

Innfører Helseplattformen: – Jeg gruer meg

Styret i Helse Møre og Romsdal holder fast på å innføre Helseplattformen i Møre og Romsdal som planlagt 27. april. – Jeg gruer meg, sier lege Anne-Mari Holte Flusund.

Julie Mowinckel, Anne-Mari Holte Flusund og Lina Rossland er leger ved Molde sjukehus og fulgte det ekstraordinære styremøtet i Helse Møre og Romsdal onsdag

Julie Mowinckel, Anne-Mari Holte Flusund og Lina Rossland er leger ved Molde sjukehus og fulgte det ekstraordinære styremøtet i Helse Møre og Romsdal onsdag.

Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK

Helse Møre og Romsdal hadde i dag et ekstraordinært styremøte for å ta en endelig avgjørelse om innføringen av Helseplattformen.

Der stemte styret for å innføre journalsystemet, med fem mot tre stemmer.

Styret mener den ekstra bemanningen som manglet for å gjøre innføringen av Helseplattformen 27. april trygg, nå er på plass.

Direktør i Helse Møre og Romsdal, Olav Lødemel er likevel spent på oppstarten.

Det blir spennende. Helga er en stor dag, og blir veldig interessant, sier Lødemel.

Direktør i Helse Møre og Romsdal, Olav Lødemel blir intervjua av NRK-reporter Terje Reite

Direktør i Helse Møre og Romsdal, Olav Lødemel, mener det nå er trygt å innføre Helseplattformen i Møre og Romsdal.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Leger i Molde reagerer

Mange ansatte i helseforetaket fulgte det ekstraordinære styremøtet onsdag. Anne-Mari Holte Flusund er lege ved Molde sjukehus. Hun sier hun ble skremt av vedtaket som nå er gjort.

– Jeg er lei meg og gruer meg til vi skal ta i bruk Helseplattformen.

Hun mener ledelsen i helseforetaket setter til side avvik som er avdekket av offentlige tilsynsmyndigheter til side når de går for å innføre Helseplattformen.

Vi får et system som vi vet er ineffektivt og potensielt farlig, sier hun og viser til erfaringer som er gjort ved St. Olavs hospital.

Julie Mowinckel, Anne-Mari Holte Flusund og Lina Rossland er leger ved Molde sjukehus.
Foto: Tore Ellingseter / NRK

Hun sier vedtaket er krevende å forholde seg til.

– Enorm belastning

Flusund får støtte av Lina Rossland som også er lege ved Molde sjukehus.

Vi vet hva som har skjedd på St. Olavs. Det er det vi frykter. Vi skal gjøre vårt aller beste for at det ikke skjer, men de legger en enorm belastning på oss med å gi oss et verktøy som kan gjøre at feil skjer, og at liv går tapt, sier hun.

Gjør dette at du og andre vurderer om du kan fortsette å jobbe ved sjukehuset?

Det må vi vurdere. Det må vi tenke nøye gjennom hvordan vi skal klare å stå i dette, jeg skal gjøre så godt jeg kan. Men jeg vet at mange av kollegene mine, mange leger i spesialisering, lett kan gå til andre sykehus når de er ferdig med sin spesialisering. Vi kommer til å få et enormt stort problem med rekruttering. Jeg er bekymret, sier Rossland.

Hovedinngangen til Molde sjukehus, Helse Møre og Romsdal

Hovedinngangen til Molde sjukehus.

Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK

Problematisk at ansatte ikke har tillit til systemet

Direktør i Helse Møre og Romsdal synes det er problematisk at flere ansatte er så kritiske og ikke har tillit til systemet.

– Det er et veldig stort problem. Vi har hatt utfordringer med tillit og stor skeptisisme over lang tid fordi en har sett på erfaringer fra St. Olavs. Det har vært mange som har tenkt at systemet ikke er godt nok, og at man ikke bør innføre det.

– Men nå er vi kommet dit at valget er tatt. Så i forhold til mitt ansvar så handler det om at vi skal være et sykehus for pasienter der det er trygt å komme, også når vi tar i bruk et nytt system, sier Lødemel.

Olav Lødemel, direktør i Helse Møre og Romsdal

Olav Lødemel er direktør i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Hvor mye kan gå galt?

– Det vil skje feil i systemet. I et slikt datasystem er det alltid ting som oppstår som vi må håndtere, sier Lødemel. Han legger til at de som skal innføre systemet ved sykehusene i Møre og Romsdal har lært mye av innføringen ved St. Olavs og han sier derfor at de vil få veldig god hjelp.

Har vært gjennom flere runder

Journalsystemet Helseplattformen har fått massiv kritikk etter innføringen ved sykehusene i Trøndelag. I Møre og Romsdal har mange også vært kritiske til å innføre det omstridte journalsystemet.

Helseplattformen har vært behandlet i styremøter gjennom flere runder, før styret i Helse Møre og Romsdal i forrige uke bestemte at systemet skal innføres lørdag 27. april. Forutsetningen var at de skulle få på plass nok bemanning.

Før det ekstraordinære møtet onsdag ble det kjent at direktøren i Helse Møre og Romsdal, OIav Lødemel, mener at den nødvendige bemanningen er sikret.

Les også Svært bekymret for Helseplattformen: – Folk kommer til å dø

Alexander Bergseth Borgen, lege ved spesialisering i ortopedi ved Volda sjukehus.

Har hentet personell fra andre sykehus

Natt til lørdag vil altså det nye journalsystemet tas i bruk. I innføringsfasen trengs det ekstra helsepersonell utover den normale bemanningen, fordi det tar tid å lære seg datasystemet. Disse er hentet fra St.Olavs, Helse Nord-Trøndelag, vikarbyrå fra Danmark og fra andre sykehus i Norge.

Helseforetaket har fått 293 sykepleiere fra St. Olavs og 49 fra Helse Nord-Trøndelag. De har også hentet 36 ukeverk til det merkantile som kan systemet. På legesiden er det hentet inn 113 ukeverk. Fremdeles er det et pågående arbeid for å styrke bemanninga i sommer.

– Det er en stor glede at vi har fått det til og det er avgjørende for pasientsikkerheten. Det må være tid til å være fersk og øve, sa administrerende direktør Olav Lødemel under det ekstraordinære styremøtet onsdag.

I tillegg skal ca. 140 medarbeidere fra leverandøren Epic være fysisk til stede de første ukene. Det blir også digital support fra St.Olavs hospital.