God dialog mellom elbil-eierne og Thon

Elbilforeningen og Olav Thon Gruppen jobber nå sammen for å finne gode løsninger for lading av elbiler. Det skapte rabalder da det ble kjent at gruppens hoteller og kjøpesentre flytter laderne ut av parkeringskjellerne.

Anne Mari Rødal Kleppe, senterleder AMFI Moa
Foto: Frode Berg / NRK

Hos kjøpesenteret AMFI Moa i Ålesund raste det inn klager fra frustrerte bilister. Nå sier senterleder Anne Mari Rødal Kleppe at klagestrømmen har stoppet og at de er godt i gang med å etablere ladestasjoner ute. Amfi har også en god dialog med elbilforeningen.

Petter Haugneland
Foto: Norsk elbilforening

– Vi er fremdeles ikke enige i begrunnelsen for flytting av ladestasjonene, men vi snakker nå sammen for å finne gode løsninger for kunder som vil lade bilene sine ute, sier Petter Haugneland, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening.

Haugneland sier at elbilforeningen fortsetter å jobbe aktivt for flere ladeplasser både ute og inne i parkeringsanlegg der det er aktuelt.

Vanskelig slukningsarbeid

Olav Thon Gruppen frykter at slukningsarbeidet kan bli vanskelig dersom det oppstår brann inne i et parkeringsanlegg, og lover at kundene i stedet får tilbud om ladestasjoner på parkeringsplasser ute.

Elbilforeningen mener det blir feil å bruke brannfrykt som begrunnelse fordi det kan ha en uheldig signaleffekt. Foreningen mener det kan være med på å bremse den positive utviklingen i tallet på nullutslippsbiler i Norge.

Ingen lading inne, men mer ute

Det var til Amfi-senteret på Moa i Ålesund noen av de første klagene begynte å komme. Mange var misfornøyde med at laderne forsvant fra parkeringskjelleren. Senterleder Anne Mari Rødal Kleppe lover at tilbudet skal bli bedre og ikke dårligere.

– Det var to ladestasjoner inne, nå har vi fire ute og før sommeren blir det tolv. Dette er en viktig satsing for oss. Vi er opptatt av at kundene våre skal få de beste løsningene, sier Rødal Kleppe.

Amfi møter Norsk elbilforening

Drifts- og vedlikeholdssjef Kjetil Moen ved Amfi Drift i Surnadal, bekrefter at han har vært i samtale med Norsk elbilforening og at de har avtalt et møte for å diskutere hva som skal skje videre.

Kjetil Moen, drifts og vedlikeholdssjef, Amfi Drift AS

Moen sier også at Amfi i enkelte anlegg kan beholde noen av laderne innendørs hvis det er forsvarlig i forhold til brannsikkerheten. Forutsetningen er at ladestasjonene plasseres nær utgangen, og at det er tilgang på et sprinkleranlegg dersom det skulle bryte ut brann.

– Det har blitt en del oppstuss rundt dette, men for oss er det aller viktigste å sørge for at brannsikkerheten er helt på topp. Samtidig skal vi selvfølgelig også gi et godt tilbud til de kundene våre som bruker elbil, sier Moen.