NRK Meny
Normal

Fortsatt vanskelig for møbelbransjen

For få uker siden ble det stans i produksjonen ved Stordal møbler. Sist uke leverte Ekornes tall som viste en kraftig nedgang i ordrereserven. Norsk møbelbransje er under press.

På Ekornes i Sykkylven

Det produseres fortsatt møbler i Norge. Men møbelbransjen har vært under press. Nå setter bransjen sin lit til en god høst.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Nå stenger store deler av møbelbransjen for ferien. De har lagt bak seg en periode med store utfordringer helt siden begynnelsen av finanskrisen i 2008.

– Konkurransesituasjonen for norsk møbelbransje er krevende. Det er høye lønnskostnader, og vi har en kronekurs som som har gjort importerte varer billigere, sier bransjesjef i Norsk industri, Egil Sundet.

Egil Sundet

Egil Sundet er bransjesjef for møbler i organisasjonen Norsk industri.

Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

Nils-Fredrik Drabløs, administrerende direktør i Ekornes

Nils-Fredrik Drabløs er administrerende direktør i Ekornes.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Deler av møbelbransjen opplevde likevel at situasjonen stabiliserte seg noe i 2012. Faresignalene er imidlertid slett ikke borte.

– Situasjonen er fortsatt krevende, sier Sundet.

Nå spår imidlertid Norsk industri lysere tider for en presset møbelbransje. Som så ofte før setter de seg en lit til en god møbelhøst.

Det er ofte bra salg på møbler på begynnelsen av høsten. Rett før sommerferien bedret også kronekursen seg.

Kronekursen har i en periode vært høy. Det har ført til at norske varer har blitt dyre i utlandet og utenlandske varer har vært billigere her hjemme. Den siste tiden har imidlertid dette endret seg. Den norske kronen har svekket sin stilling. Det er positivt for norsk eksportindustri.

– Nå blir norske møbler rimeligere, relativt sett, sammenlignet med importerte varer, sier Sundet.

Likevel er det en viss nervøsitet som preger norsk møbelindustri. Møbelgiganten Ekornes har allerede varslet mulige innsparinger. Avhengig av ordreinngang i løpet av sommeren, kan det bli nødvendig med kapasitets- tilpasninger i løpet av høsten, het det i en børsmelding fra selskapet sist uke.

– Den siste tida har ordregangen vært lavere enn forventet, og det fører til en lav ordrereserve ved inngangen til ferien. Det er veldig vanskelige markedsforhold i Europa, sa Nils-Fredrik Drabløs, administrerende direktør i Ekornes, i forbindelse med fremleggelsen av de siste kvartalstallene.